Az Ázsiai víziagáma gondozása / 3. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

2021.November 12. 21:40 | Szerző: LM

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 3. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

AZ ÉLŐHELY KIALAKÍTÁSA

 

Az ázsiai víziagámák gondozása nem könnyű, mert igényeik nagyon specifikusak. Fán élő gyíkok, vagyis szeretnek mászni és magasan lenni, de kedvelik a vizes közeget is. Ahhoz, hogy lehetőségük legyen természetes viselkedésük gyakorlására egy nagy méretű terráriumra lesz szükség, amiben egy medence is kialakításra kerül.

 

A terrárium

 

Nagyon meleg környezetből származnak, ezért fűtésre van szükségük. A hideg elleni védekezés és a hőmérséklet állandó szinten tartása érdekében azt javasoljuk, hogy válasszunk jól szigetelt üveg vagy faanyagú terráriumot. Az üveg, felül nyitott akváriumok teljesen alkalmatlanok a víziagámák tartására.
Itt olvashattok az anyagok közti különbségekről: Milyen terráriumot válasszak?

Mentális egészsége és a könnyű hozzáférhetőség érdekében a legjobb, ha elölről nyíló terráriumot választunk, aminek a többi oldala átlátszatlan. Ideális esetben a tetején, az oldalakon és az elülső részen is van szellőző. Ezeknek a szellőzőknek biztosítania kell, hogy a levegő szabadon áramolhasson, miközben a hőmérséklet állandó marad.

 

Ne feledjük, hogy a víziagámák nem értik az „üveget fogalmát”, és gyakran dörzsölik hozzá az orrukat, néha véglegesen károsítva az orrukat és az alsó állkapcsukat is. Jó alternatíva lehet a hüllőketrec, ez azonban nem tartja meg a hőt és a páratartalmat. Megoldás lehet, ha kívülről beburkoljuk pl. plexivel vagy vastag műanyag fóliával. Az üveg terráriumok oldalaira is érdemes valamilen átlátszatlan anyagot ragasztani (pl. karton vagy vastag papírlap). Jelentősen csökken a dörzsölődésből eredő sérülések száma, ha a víziagáma nem látja magát a tükröződő felületekben.

 

Méret

  • a fiatal állatokat kb. 6-8 hónapos korig (ekkor kb. 60 cm-es lesz az állat) egy 90 cm magas, 45 cm mély és 60 cm hosszú terráriumban lehet tartani.
  • egy felnőtt állat számára 120-180 cm magas, 60-90 cm mély és 150-180 cm hosszú az optimális
  • több kifejlett állat számára 180 cm magas, 90-120 cm mély és 150-180 cm hosszú ajánlott

 

Ilyen nagy méretű terráriumot valószínűleg egyedileg kell legyártatni. Ha érzünk magunkban elég kreativitást, akár mi magunk is elkészíthetjük vagy egy régi bútordarabot alakíthatunk át.

 

Tisztítás

 

Mint a legtöbb háziállatnak, nekik is tiszta környezetre van szükségük. Javasolt, hogy a lehető leggyakrabban (minden nap) végezzünk részleges tisztítást (az ürülék és egyéb szennyeződések eltávolítása), és körülbelül 4 hetente végezzünk teljes takarítást. Ha bioaktív környezetet alakítottunk ki, akkor csak részleges tisztításra van szükség, valamint a berendezési tárgyak és a falak takarítására.

 

Az ázsiai víziagámák esetében nagyon fontos a vizes terület tisztántartása, érzékenyek a Pseudomonas fertőzésekre, és gyakran elkapják ezeket a nem megfelelően karbantartott vizes területeken. Ha nem használunk szűrőberendezést, naponta egyszer ki kell tisztítani, a szűrt vizes területeken pedig legalább három-négy naponta teljes vízcserét és tisztítást kell végezni.

 

A terrárium teljes tisztításakor vegyük ki állatunkat, a dekorációs elemeket és az aljzatot. Mossuk át a terráriumot és minden berendezést hüllőbarát tisztítószerrel vagy ecetes vízzel, majd papírtörlővel töröljük szárazra. A nedvszívó parafa vagy fakéreg dekorokat jobb forró víz alatt átdörzsölni és kiszárítva visszatenni. Gyorsan kiszáradnak, ha az üres terráriumba betesszük a melegítő izzó alá és nyitva hagyjuk az ajtókat.

 

Több ázsiai víziagáma lakhat együtt?

A víziagáma nemének ismerete nagyon fontos, ha egynél többet szeretnénk ugyanabban a terráriumban tartani.

 

Ha biztosan nem tudjuk, hogy milyen nemű(ek), akkor az lehet a legjobb, ha egyedül tartjuk, bár egyesek úgy vélik, hogy magányos lesz.

Két hím, de gyakran két nőstény is rivalizálni fog egymással, együtt tartásuk nem javasolt.

Egy hím, két vagy három nősténnyel nagy valószínűséggel jól meglesz, ám ez az elrendezés általában tenyésztésre való. A legtöbb hobby hüllőtartó nem tud otthonában akkora helyet biztosítani, ami egy csapat számára megfelelő lenne.

 

Ha egynél több állat tartásán gondolkozunk, javasolt egy plusz terrárium beszerzése arra az esetre, ha veszekednek, vagy ha valamelyik megbetegszik. Könnyebb lesz úgy gondoskodni egy problémás gyíkról, ha elválasztjuk a többiektől. Betegségek esetén akár segíthet megelőzni a fertőzés elterjedését is.

 

 

Aljzat

 

Az ázsiai víziagámák idejük nagy részét lakhelyük felső szintjein töltik, és amikor nem másznak vagy úsznak kerülnek kapcsolatba a talajjal.

A választott aljzat segít fenntartani a terrárium páratartalmát.

 

Kiválóan alkalmas:

Sokféle talaj közül választhatunk, de amik a leginkább praktikusak több szempontból is, azok a bioaktív trópusi talajkeverékek. Serkenti a természetes ásási folyamatokat, a nőstények le tudják benne rakni a tojásaikat, ültethetünk bele élő növényeket, elég puha, ha leugranak az ágakról, felszívja a nedvességet és segít fenntartani a páratartalmat, ha enyhén nedvesen tartjuk.


Mi a trópusi környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak az ázsiai víziagámák számára és a terráriumi növényeknek is ideális közeget biztosítanak.

 

Megfelelő:

Nedves sphagnum mohából kialakíthatunk egy vastag, puha réteget, ami jól tartja a páratartalmat és tompítja az eséseket is. Havonta egyszer minimum cserélni kell, hogy megelőzzük a penész kialakulását.

 

Használható még hüllőszőnyeg vagy mű fű, de ezeknek a tisztántartása nem könnyű és nagyon figyelni kell, hogy a kirojtosodott a szélekbe beleakadhatnak a lábujjaik.

 

Orchidea- vagy cipruskérget akkor használjunk, ha annak a darabjai nagyobbak, mint a víziagáma feje. Ellenkező esetben véletlen lenyelhetik a táplálékkal együtt és ez bélelzáródást okozhat.

 

A virágföld is alkalmas lehet aljzatnak, ha tejes mértékben vegyszer és (mű)trágya mentes. Tehetünk rá egy sphagnum moha réteget, így jobban tartja a páratartalmat is.

 

Fiatal, elkülönített vagy beteg állatok esetében a legjobb, ha papírtörlőt használunk, mert könnyen cserélhető, tisztán tartható és jól meg lehet figyelni pl. az ürüléket.

 

Nem ajánlott:

A kókuszrost szemirritációt okozhat, ami később fertőzésekhez vezet.

Homok, kavicsok.

 

 

Világítás

 

A természetes, szűretlen napfény a legjobb a víziagámák és a legtöbb más hüllő számára. Sajnos nem sok hüllőtartó tudja a természetes napfényt biztosítani. Ha van rá lehetőség szerezzünk be vagy építsünk egy flexáriumot kinti kifutónak. Fontos, hogy alakítsunk ki bene egy árnyékos részt, mert az állandó tűző napon túlmelegedhet és elpusztulhat.

 

Biztosítani kell számukra az UVB sugarakat 5.0/6% - izzó/fénycső formájában. Az UVB sugarak elengedhetetlenek ahhoz, hogy D3-vitamint termeljen a bőre alatt, ami segíti az étrendjében lévő kalcium megfelelő beépülését a szervezetébe és erős, egészséges csontokat építsen fel. Megfelelő UVB világítás nélkül gyakran alakul ki metabolikus csontbetegség, aminek következtében csontjaik meglágyulnak, meghajlanak és könnyen eltörnek. Remegéshez, görcsrohamokhoz és halálhoz is vezethet, ha nem tesznek lépéseket a hiányosság visszafordítására.

 

Amikor kint világos van, nekik is biztosítani kell a fényt. Használjunk időzítőt a nappali és éjszakai ciklus létrehozásához. Napi 10-12 óra (téli-nyári) világosságra szükségük van.

 

Ha a terráriumba sok élő növény van beültetve érdemes egy növények számára kifejlesztett fénycsövet (6500K T5 HO) vagy LED-et (pl. Arcadia Jungle Dawn LED Bar) is felszerelni, ami jótékonyan hat a növekedésükre. Ez jó kiegészítője lehet az UBV fényforrásnak, ha nagy a terrárium és nem ad elég fényt, hogy bevilágítsa.

 

Hőmérséklet

 

A vadonban ezek a gyíkok napjuk nagy részét vizes területek mentén sziklákon és ágakon sütkérezve töltik és éjszaka alszanak. Ezért a fényforrásoknak éjszakára le kell kapcsolniuk.

 

Az melegítő izzók képesek fenntartani a megfelelő hőmérsékletet a terráriumban. Az UVB izzóhoz hasonlóan napi 10-12 órán át működjön. A terrárium méretéből adódóan a nagyobb watt-számú izzók jöhetnek szóba. (~100W és efölött)

  • a nappali hőmérsékletnek 25-30 °C-nak kell lennie
  • a sütkérező területen elérheti a 32-35 °C-ot
  • az éjszakai hőmérséklet legyen 23-26 °C között

 

Ha a szobában az éjszakai hőmérséklet nem éri el a minimumot szükség lesz egy látható fény nélkül működő hőforrásra. Ilyen lehet pl. egy kerámia izzó vagy infravörös izzó.

A melegítő izzó alatt helyezzünk egy erős ágat úgy, hogy a víziagáma háta nagyjából 15-35 cm-re kerüljön a hőforrástól, amikor itt sütkérezik. A megfelelő hőszabályozás érdekében a terrárium minden szintjén ágakat kell elhelyezni.

 

Javasoljuk termosztát vezérlés használata a szükséges hőmérsékleti tartomány biztonságos fenntartása érdekében.

Célszerű legalább két digitális vagy analóg hőmérőt elhelyezni a terráriumban, egyet a hideg, egyet pedig a meleg oldalon.

 

A nem megfelelő hőmérséklet-tartományok miatt legyengülhet a víziagámák immunrendszere és a tápanyagokat nem emésztik meg megfelelően a lassabb anyagcsere miatt.

 

 

Páratartalom

 

A víziagámák élvezik a párás környezetet, ezért a terrárium páratartalmát tartsuk 60-80% körül. Az alacsony páratartalom egészségügyi problémákat okozhat. Fontos, hogy a lakóhelyük jól szellőzőn, mert a párás környezet elősegíti a gombák megjelenését. A víz „mozgatása” megnöveli a páratartalmat.

Hogyan érhetjük ezt el?

  • helyezzünk a vízbe egy légpumpára csatlakoztatott porlasztókövet
  • létrehozhatunk egy vízesést akváriumi vízpumpával

A nedvességet tartó élő növények és aljzatok szintén hozzájárulnak a terrárium páratartalmának növeléséhez, csakúgy, mint a napi egyszeri vagy kétszeri permetetés.

 

Használhatunk automata párásító berendezéseket, amelyen fixen be lehet állítani a párásítás időpontját és intenzitását. Ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha napi 2-3 párásításról van szó és időzíthetjük úgy, hogy még villanyoltás előtt és lámpaoltás után lépjen működésbe. Természetesen használhatunk különféle kézi permetező flakonokat is.

Ha nagyon száraz a szoba/környezet levegője, előnyös lehet egy hideg párás párásító vagy ultrahangos páraképző készülék (fogger) felszerelése, amely elősegíti a magas páratartalmú éjszakai környezet kialakítását. Programozza be úgy, hogy néhány órával „napkelte” előtt kapcsoljon be és ki.

A párásítókat és permetezőket desztillált vízzel célszerű használni a vízkőképződés elkerülése érdekében, és rendszeresen fertőtleníteni kell a betegségek megelőzése miatt.

 

A páratartalmat legalább egy analóg vagy digitális páratartalom mérővel ellenőrizzük rendszeresen. A páratartalom a meleg helyen alacsonyabb, a hűvösben pedig magasabb, valamint éjszaka is magasabb, mint nappal, de ez természetes jelenség.

 

Víz

 

Az ázsiai víziagámák szívesen úsznak és mártóznak a vízben. Gondoskodjunk egy nagy edényről, amely elég mély a fürdőzéshez, a fiatal álatoknak megfelel egy sekélyebb tál is. Sokan használnak erre a célra pl. macskaalom tálcát vagy egyéb műanyag dobozokat. Az ideális arány, ha a terrárium aljának a felét tölti ki a medence.

A tisztaság megőrzése érdekében gyakran cseréljük ki a vizet, főként, ha állatunk ide ürít.

Ha úgy döntünk, hogy egy bonyolultabb természetes viváriumot építünk medencével, akkor a vízben akváriumi szűrőt kell használni.

 

Minden vízterületet tisztán kell tartani! A szűretlen vizes edényeket naponta egyszer kell cserélni, a szűrt vizes területeken pedig legalább három-négy naponta teljes vízcserét és tisztítást kell végezni.

 

 

Dekoráció

 

A dekorációk létfontosságú szerepet töltenek be a terráriumban a környezet gazdagításaként. Ezek a tárgyak mászási lehetőségeket és búvóhelyeket kínálnak, testmozgásra ösztönöznek, serkentik a természetes viselkedési formákat, és elősegítik az általános jólétet. És persze szebbé varázsolják a terráriumot! A dekorációt időnként cserélhetjük vagy áthelyezhetjük, hogy még érdekesebbé tegyük a lakhelyét.

 

Rönkök és ágak

Az erős ágak, az üreges parafa, a vastag vesszők, a kötelek és a polcok jól használhatók terráriumi dekorációnak.

Sok ágat kell biztosítani a mászáshoz és sütkérezéshez, amelyeket mindig biztonságosan rögzíteni kell a terrárium oldalaihoz. Ha több ágat kötözünk össze ügyeljünk arra, hogy ne akadhasson bele a kialakított hurkokba vagy résekbe. Erre használhatunk gyorskötözőt vagy műliánt.

 

Növények (élő vagy mű)

Élő- vagy műnövényeket is használhatunk, a nagy cserepes és futó növények segítségével könnyen kialakítható a lombozat.

Győződjünk meg róla, hogy az élő növénynek nem mérgezők, arra az esetre, ha a víziagáma úgy dönt, hogy falatozik belőle.

 

Búvóhely

A növények és a zöld lombok nyújtanak menedéket a terráriumban, és így a víziagáma biztonságban érzi magát környezetében.

Elhelyezhetünk félköríves parafa darabokat is bújóként.

 

Terrárium háttér

Parafa táblák felrögzítésével alakíthatunk ki hátteret pl. az üveg terráriumok falára.

 

 

 

 

Forrás:

  • képek/google