Teknősök

Rendezés
Teknősök | 2018.Május 15.

Magyarországi hüllőfajok / 16. Mocsári teknős (Emys orbicularis)

A meleg idő beálltával egyre többet találkozhatunk különféle hüllő és kétéltű fajokkal.

Országunk jelenlegi területén 16 őshonos hüllő- és 18 kétéltűfaj található meg vadon. Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett!

Tovább
Teknősök | 2017.December 17.

Közönséges levesteknős

A halászat miatt került veszélyeztetett státuszba ez a csodás tengeri teknős faj.

A közönséges levesteknős (lat.: Chelonia mydas, eng.: green sea turtle, green turtle, black (sea) turtle, Pacific green turtle) a teknősök (Testudines) rendjébe, a tengeriteknős-félék (Cheloniidae) családjába, és ezen belül a Chelonia nemzetségbe tartotó egyetlen faj. Elterjedési területe kiterjed a trópusi és szubtrópusi tengerekre világszerte, két különböző népességgel az Atlanti-óceánon és a Csendes-óceánon, de az Indiai-óceánon is megtalálható.

Tovább
Teknősök | 2017.Október 27.

Borneói tövises teknős

Nagy átalakuláson esik át, mire felnőtté válik.

A teknős lényegre törő elnevezése onnan származik, hogy ha megnézzük, rögtön szembe tűnik a hegyes, csúcsos, tüskés páncél széle és ez egyedülálló vonás a teknősök között (fiatal egyedeken). Nevezik még „cog-wheel turtle” –nek is, ami annyit tesz, mint „fogaskerék teknős”.

Tovább
Teknősök | 2017.Október 24.

Matamata, avagy cafrangos teknős

Kígyónyakú teknős létére, a nyaka meglehetősen rövid és vaskos.

A matamata vagy cafrangos teknős (lat.: Chelus fimbriata, eng.: mata mata, mata-mata, vagy matamata) egy Dél-Amerikában élő édesvízi teknős. Elsősorban az Amazonas és az Orinoco medencékben találkató meg. A Chelus nemzetség egyetlen létező faja.

Tovább