Címke: rendszertan

Rendezés
Gyíkok | 2018.Május 07.

Magyarországi hüllőfajok / 8. Kékpettyes lábatlangyík (Anguis colchica)

A meleg idő beálltával egyre többet találkozhatunk különféle hüllő és kétéltű fajokkal.

Országunk jelenlegi területén 16 őshonos hüllő- és 18 kétéltűfaj található meg vadon. Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett!

Tovább
Teknősök | 2017.Október 24.

Matamata, avagy cafrangos teknős

Kígyónyakú teknős létére, a nyaka meglehetősen rövid és vaskos.

A matamata vagy cafrangos teknős (lat.: Chelus fimbriata, eng.: mata mata, mata-mata, vagy matamata) egy Dél-Amerikában élő édesvízi teknős. Elsősorban az Amazonas és az Orinoco medencékben találkató meg. A Chelus nemzetség egyetlen létező faja.

Tovább
Gyíkok | 2017.Szeptember 01.

Lábak nélkül gyíkbőrben, avagy a hímek nélkül szaporodni képes ausztrál lábatlangekkó

A legnagyobb elterjedésű lábatlan gyík Ausztráliában és Óceániában.

Az Ausztrál lábatlangekkó (lat.: Lialis burtonis, eng.: Burton's legless lizard) egy a pygopodid gyíkok közül, ami azt jelenti, hogy nincsenek mellső lábaik, és csak kezdetleges hátsó lábaik vannak. A pygopodid gyíkokat "lábatlan gyíkok"-nak, „csökevényes lábú gyíkok”-nak vagy „kígyó gyíkok”-nak is nevezik. Ez a faj Ausztráliában és Pápua Új-Guineában őshonos.

Tovább
Gyíkok | 2017.Június 06.

Tengeri leguán, az egyetlen valódi tengeri gyík

Hogyan kerülnek ezek a nagytestű növényevők a víz alá?

A tengeri leguán (lat.: Amblyrhynchus cristatus, eng.: marine iguana) a hüllők (Reptilia) osztályába, a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, a gyíkok (Sauria) alrendjébe és a leguánfélék (Iguanidae) családjába tartozó faj. Csak a Galápagos-szigetek sziklás tengerpartjain honos. A Galápagos-szigetek egy 14 nagyobb szigetből, 6 kisebből és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport.

Tovább