A Zöld leguán gondozása / 1. – ALAPOK

2020.Október 01. 13:00 | Szerző: LM

A Zöld leguán gondozása / 1. – ALAPOK

ALAPISMERETEK, TUDNIVALÓK

 

A következő fejezetekben próbálunk egy átfogó képet adni a Zöld leguánok helyes gondozásáról. Lépésről lépésre vesszük sorra a megfelelő tartási pontokat.

 

Bevezetés

 

A Zöld leguánok (Iguana iguana) nagyon népszerű házikedvencek, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mekkorára is nőnek és ehhez szükség van a megfelelő előkészületekre. Sokáig élhetnek és nagyon erősek lehetnek a kellő gondozás mellett, ezért fontos az elhivatottság, amellyel kiskoruktól kezdve hozzájuk állunk. Fiatal korukban megfelelően szocializálni kell őket, hogy felnőttként kezelhetőek legyenek.

Szeretnek sütkérezni és élvezik a leveles zöldekből és zöldségekből álló étrendjüket, de speciális elhelyezést és rendszeres állatorvosi ellátást igényelnek, és nem biztos, hogy mindenki számára a zöld leguán a megfelelő háziállat.

 

Története

 

A fajt először Carl Linnaeus svéd botanikus írta le 1758-ban. Tudósok megállapították, hogy a faj Dél-Amerikából származik, és végül Közép-Amerikába és a Karib-tenger térségébe onnan terjedt tovább.

Trópusi és szubtrópusi területeken találhatók meg Észak- és Dél-Amerikában.

A zöld leguán őshonos elterjedése Mexikó déli részétől Brazília közepéig, Paraguayig, Bolíviáig és a Karib-tengerig terjed. A térség viharainak köszönhetően könnyen eljutottak a környező partokra. Megtalálhatóak Grand Cayman-ban, Puerto Ricoban, a Dominikai Köztársaságban, Texasban, Floridában, Hawaiiban és az Egyesült Államok Virgin-szigetein.

Dél- és Közép-Amerikában, ahol a zöld leguán őshonos, egyes országokban veszélyeztetett faj, mert az emberek már régóta vadászták őket húsukért, ezért kapták a "bambuszcsirke" vagy "a fák csirkéje" neveket.

 

Méret

 

A zöld leguánok elérhetik a 180-210 cm-es hosszúságot és a körülbelül 9 kg-os súlyt. A hím zöld leguánok nagyobbak lesznek, mint a nőstények, amelyek ritkán haladják meg 150 cm-t. Ezenkívül az ivarérett hímek nagyobb tüskékkel rendelkeznek a hátukon, és nagy combpórusaik vannak a hátsó lábuk alsó oldalán.

Ideális körülmények között 2-3 év alatt érik el végleges méretüket.

 

Élettartam

 

Megfelelő tartás esetén a zöld leguánok 15-20 éves korig élnek.

 

Temperamentum és viselkedés

 

A baba zöld leguánok általában nem harapnak, de nem szabad túlzásba vinni a fogdosásukat, amíg a leguán megszokja új otthonát. A leguánok intelligens, barátságos háziállatok. A kígyóktól és sok más hüllőtől eltérően képesek azonosítani gondozóikat, és néhány állat figyelemre méltó személyiséggel rendelkezik. Idővel meglehetősen ragaszkodóvá válhatnak, és hüllők közül a leginkább olyanok, mint egy „háziállat”.

A hímek hevesen védelmezhetik a területüket, és külön kell őket tartani a többi hímtől. Ha együtt vannak és vitáznak, akkor szinte mindig halálos kimenetelű, vagy legalább az egyik fél súlyosan megsérül, ha nem mindkettő.

 

A leguán kiválasztása

 

Manapság a legtöbb hüllőkkel foglalkozó kereskedés kínálatában szerepel zöld leguán, így könnyen beszerezhető ott vagy akár tenyésztőktől. Szinte 100%-ban néhány hónapos állatokat láthatunk ilyen helyeken, így nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy valójában mekkora lesz is egy kifejlett példány. Ha nem tudunk megfelelő felszerelést és helyet biztosítani egy felnőtt állat számára, nem szabad megvásárolnunk!

Jelenleg már számost színváltozatban elérhetők a klasszikus zöldön kívül. Kapható piros, kék, sárga vagy albínó is és ezek áthajlásai.

A kiválasztási folyamat során egészséges állatot válasszunk, figyeljük meg a végtagokat, a szem, orr -és száj környékét, nincsenek e elváltozások a bőrén, aktívan reagál a környezetére.

 

Vásárlás után, kézhez szoktatás

 

Az első impulzus az lesz, hogy meg akarjuk fogni a leguánt és megsimogatni.

Javasoljuk, hogy ne tegyük ezt!

A legjobb módszer, hogy türelemmel szelídítsük meg a leguánt, legyen az fiatal vagy idős.

 

A terráriumot úgy helyezzük el, ahol az állat látja, hogy mozgunk körülötte. Lássa, ahogy ételt készítünk neki, beszéljünk hozzá, hadd hallja a hangunkat. Nyúljunk be hozzá vizet cserélni, eltávolítani az ürüléket, „molyoljunk” körülötte.

De ne vegyük ki és ne próbáljuk megfogni! Hogy miért? Hagynunk kell, hogy ezeket a mozdulatokat és hangokat, amiket körülötte végzünk úgy szokja meg és társítsa, hogy jó dolgok, nem jelentenek rá fenyegetést. Kíváncsi állatok és amint hozzászoknak, elrejtőzés helyett figyelni fognak minket. Ez az első lépés.

 

A zöld leguánok nagyon táplálékorientáltak, és ha élelmiszer-adóként tekintenek ránk, hamarabb elkezdenek bízni bennünk. Amint túl lesznek veleszületett idegességükön, merészebbek lesznek, és oda kezdenek jönni hozzánk, amikor ételt hozunk. Végül megeszi kezéből a zöldeket, vagy a karunkra ugrik, amikor a terráriumba nyúlunk valamiért.

Siker! Itt az ideje, hogy elkezdjünk többet interakcióba lépni. Hagyjuk, hogy a karunkon pihenjen, beszéljünk hozzá, óvatosan próbáljunk megsimogatni a hátát… de ne fogjuk meg. Ne feledjük, hagyjuk, hogy ő kezdeményezzen! Végül meg fog bízni bennünk és odafut, amikor a terráriumhoz lépünk. Ez az az idő, amikor elkezdhetjük kézbe venni.

 

Türelemmel. Bizonyos esetekben ez a megszelídítési folyamat hónapokat vehet igénybe. Ne feledjük, hogy leguánunk 15-20 évet élhet, ezért ez a rész valóban megéri a fáradságot. Hatalmas örömet okoz majd, mikor először a vállunkon vagy a fejünkön lovagolva körbe tudjuk vele járni a szobát. Gondoljunk bele, hogy felnőtt leguánunk némi simogatásért követ majd minket. Rajtunk múlik, hogy ez megvalósuljon. Vállaljuk a munkát (nem lesz szelíd azonnal, mint a szakállas agáma), mert megéri a plusz erőfeszítéseket.

 

Egyesek szerint a leguánok képesek reagálni a különböző színekre, például az élénk színek megijesztik őket. Amikor foglalkozunk velük tanácsos földes színeket viselni, például barnát, sötétzöldet, feketét stb.

 

A nem meghatározása

 

A zöld leguán nemének meghatározásához meg kell várni a 20 cm-es nagyságot (az orr csúcsától a farok tövéig), ezt körülbelül egy éves korra érik el.

A következőkben bemutatjuk, hogy mik a meghatározó jegyek.

 

Femorális (belsőcombi) pórusok

A femorális pórusok tágulni kezdenek a hímeknél, a fehéres keratin dugó az összes pórusban jól látható. A tenyészidőszakban az ivarérett hímek „dugói” kiszabadulhatnak a pórusokból, a körvonalak jól láthatóvá válnak. Ennek magyarázata az, hogy a combjaikat (és a dugókat) a talajon, ágakon, sziklákon végighúzzák, ezzel megjelölve a területüket, vagy jelezve ottlétüket azzal, hogy viaszos illatú nyomokat hagynak a dugók leválásakor.

A nőstényeknél a pórusok tűhegynyiek maradnak, kivéve az első 3-5 pórust (combtőtől nézve), amelyek megnyílhatnak.

 

Hemipénisz

Körülbelül 14-16 hónapos korban a hímek két kis kidudorodást kezdenek el növeszteni, ami a hemipénisz jelenlétére utal. Lágy duzzanatokként lehet kitapintani őket, mielőtt szemmel láthatók lennének.

 

Toroklebeny (A)

A hímek toroklebenye nagyobb, mint a nőstényeké. A hímeknél általában apró rovátkák láthatók a toroklebeny alsó szélén, amelyek a nőstényeknél nem találhatók meg.

 

Tüskék a háton (B)

A hímek tüskéi egyre magasabbá, hosszabbá válnak a nyaki területen (a nyak hátsó részén).

Ez azonban nem 100%-os. Egyes földrajzi területekről származó nőstényeknek magasabb a nyak- és a hát tüskéjük, mint a más területekről származó hímeknek.

A súlyosan alultáplált, beteg vagy atka által fertőzött leguánok tüskéi van, hogy nem növekszenek megfelelően, vagy növekedésük megakad.

 

„Pofa és homlok dudor” (C)

A hímek csak akkor kezdik el kialakítani a dudorokat az álkapcsuk oldalán és a fejük tetején, ha már elmúltak 3 évesek.

Idősebb nőstényeknek is lehet ilyen jellegzetessége vagy az alárendelt kisebb hímeknek fejletlenebb.

 

A párzási időszak „ajándékai”

A hímek elkezdenek egy fehéres, gumiszerű, H-alakú "dolgot" kiválasztani, amely láthatóan szeminális váladékból és régi, lerakódott sejttörmelékből áll. Ez akkor kezdődik, amikor elérik az ivarérettséget, és ezt minden párzási időszakban várható.

Tenyészidőszakban az ejakulátum anyaga tejfehérnek tekinthető, amely a húgysavban úszik.

 

Bólogatás

A hímek és a nőstények egyaránt bólogatnak, ezért ez nem mérvadó a nemek megkülönböztetésesnél. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nőstények általában rángatózva, szabálytalanul bólogatnak... olyanok, mint akiknek még gyakorolnia kellene, míg a domináns hímek kifejlesztették a rángatózások és a bólogatások harmóniáját.

 

 

 

Forrás:

  • képek/google