Címke: IUCN

Rendezés
Gyíkok | 2018.Október 07.

Hispaniolai orrszarvú leguán

A hüllők rinocérosza!

A hispaniolai orrszarvú leguán (lat.: Cyclura cornuta, eng.: Rhinoceros iguana) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a gyíkok (Sauria vagy Lacertilia) alrendjébe, a leguánalakúak (Iguania) alrendágába és a leguánfélék (Iguanidae) családjába tartozó faj.

Tovább
Gyíkok | 2018.Szeptember 30.

Moloch, a Tüskés Ördög

Moloch horridus, nevét a rettenetes kánaáni istentől Moloch-tól kapra, a horridus jelentése tüskés vagy rettenetes.

A tüskés ördögöket széles körben hasonlították össze a Phrynosoma (Békagyík) fajokkal, észak-amerikai békagyík fajokkal. A tüskés ördögök és a Phrynosoma fajok példák egy konvergens evolúcióra, egy erősen páncélozott, lassan mozgó, testhőmérsékletet változtató, hangyász gyík csoport felé.

Tovább
Teknősök | 2017.December 17.

Közönséges levesteknős

A halászat miatt került veszélyeztetett státuszba ez a csodás tengeri teknős faj.

A közönséges levesteknős (lat.: Chelonia mydas, eng.: green sea turtle, green turtle, black (sea) turtle, Pacific green turtle) a teknősök (Testudines) rendjébe, a tengeriteknős-félék (Cheloniidae) családjába, és ezen belül a Chelonia nemzetségbe tartotó egyetlen faj. Elterjedési területe kiterjed a trópusi és szubtrópusi tengerekre világszerte, két különböző népességgel az Atlanti-óceánon és a Csendes-óceánon, de az Indiai-óceánon is megtalálható.

Tovább
Teknősök | 2017.Október 27.

Borneói tövises teknős

Nagy átalakuláson esik át, mire felnőtté válik.

A teknős lényegre törő elnevezése onnan származik, hogy ha megnézzük, rögtön szembe tűnik a hegyes, csúcsos, tüskés páncél széle és ez egyedülálló vonás a teknősök között (fiatal egyedeken). Nevezik még „cog-wheel turtle” –nek is, ami annyit tesz, mint „fogaskerék teknős”.

Tovább
Magazin | 2017.Október 06.

Megtagadták egy floridai vakondgyík faj felkerülését a veszélyeztetett fajok listájára

Teljesen eltűnhet az élőhelye, mégsem kapott helyet a veszélyeztetett fajok listáján.

A (eng.:) Florida Keys mole skink, (lat.: Plestiodon egregius egregius ) a vakondgyíkok egy tengerparton élő alfaja veszélyeztettet helyzetbe került a klímaváltozás által megnövekedett tengerszint miatt, azonban a „Trump Administration” megtagadta a védelmét.

Tovább
Kétéltűek | 2017.Szeptember 06.

Aranybékácska, sárgától a vörösig

Jelenleg súlyosan veszélyeztetett státuszban szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján.

Az aranybékácska (lat.: Mantella aurantiaca, eng.: golden mantella) egy kicsi, szárazföldi béka, megy Madagaszkáron őshonos. Erősen behatárolt területek esőerdei tisztásain terjedt el.

Tovább
Kétéltűek | 2017.Szeptember 03.

Anyja bőrével táplálkozik a gyűrűs gilisztagőte

A lábatlan kétéltűek rendjébe tartozó dél-amerikai faj.

A gyűrűs gilisztagőte (lat.: Siphonops annulatus, eng.: ringed caecilian) a kétéltűeken belül a lábatlan kétéltűek rendjébe tartozó dél-amerikai faj. Feltételezhetően a legszélesebb területen elterjedt lábatlan kétéltű faj.

Tovább
Gyíkok | 2017.Szeptember 01.

Lábak nélkül gyíkbőrben, avagy a hímek nélkül szaporodni képes ausztrál lábatlangekkó

A legnagyobb elterjedésű lábatlan gyík Ausztráliában és Óceániában.

Az Ausztrál lábatlangekkó (lat.: Lialis burtonis, eng.: Burton's legless lizard) egy a pygopodid gyíkok közül, ami azt jelenti, hogy nincsenek mellső lábaik, és csak kezdetleges hátsó lábaik vannak. A pygopodid gyíkokat "lábatlan gyíkok"-nak, „csökevényes lábú gyíkok”-nak vagy „kígyó gyíkok”-nak is nevezik. Ez a faj Ausztráliában és Pápua Új-Guineában őshonos.

Tovább
Magazin | 2017.Augusztus 10.

Megtelepedett a mocsári teknős a Pilisben

Az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfaj.

A Pilisi Parkerdő számos erdei tavában figyelték meg idén tavasszal és a nyár első felében az egyetlen Magyarországon őshonos teknősfaj, a mocsári teknős több példányát – tájékoztatta az erdőgazdaság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Tovább
Gyíkok | 2017.Július 17.

A Pinokkió gyík újrafelfedezése Equadorban

Egy elfeledett különleges hegyvidéki anolisz faj.

Az Anolis proboscis, ismertebb nevén Proboscis anolisz, Equadori szarvas anolisz vagy Pinokkió gyík, egy kis gyík, amely a Dactyloidae család Anolis nemzetségéhez tartozik. Egyetlen hím példányt fedeztek fel 1953-ban Ecuadorban, amelyet hivatalosan 1956-ban a Peters and Orces írt le, de a fajról nem jelent meg semmi 2007-es újrafelfedezéséig.

Tovább
13 találat