A szakállas agáma gondozása / 3. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

2017.Október 13. 15:30 | Szerző: LM

A szakállas agáma gondozása / 3. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS
A megfelelő étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és aktív maradjon. Etetésük bonyolultnak tűnhet, de a következő alapelveket követve bárki számára könnyű lesz egészségesen és boldogan tartania szakállas agámáját.

Bevezetés
Mindenevők és változatosan táplálkoznak. Normális esetben az étrendjük zöldségekből és rovarokból áll és nem tartalmaz citrus féléket. Amikor rovarokkal eteted a szakid meg kell győződni, hogy az adott rovar nem túl nagy-e neki. Ha a rovar nagyobb, mint a két szeme közti távolság, akkor túl nagy.

 

Fiatal Szakállas Agáma
Amíg fiatal egy agáma többet kell rovarokból ennie, mint zöldségekből (rovar 80%, növény 20%), mert növésben van. Mindig friss zöldséggel kell kínálni, de háromszor egy nap rovarokat is kell adni neki. Annyi rovart kell nekik adni, amit 10-15 perc alatt meg tudnak enni. Az etetési idő letelte után ki kell venni az el nem fogyasztott rovarokat a terráriumból, mert sérüléseket okozhatnak a szakinak. Egy fiatal szakállas agáma általában 20-60 tücsköt (más rovart) eszik meg egy nap.

 

Felnőtt Szakállas Agáma
Nekik nem kell annyi rovart enniük, mint a fiatal egyedeknek (rovar 20%, növény 80%), ha túleteted a szakid, akkor könnyen túlsúlyossá válhat. A felnőtteket két - háromnaponta egyszer elég rovarokkal etetni. Annyi rovart kell nekik adni, amit 10-15 perc alatt meg tudnak enni. Az etetési idő letelte után ki kell venni az el nem fogyasztott rovarokat a terráriumból (szintén a sérülés veszélye miatt).

 

Rovarok
A következőket kell tudnod a rovarokkal való etetésről. Megismerheted, mely rovarokkal lehet etetni, hogyan kell e rovarokat tartani és hogyan győződj meg, hogy a választott rovar tápláló-e.

Biztonsággal adható rovarok:
Különféle rovarokat lehet adni a szakiknak. Soha ne adj olyan rovart, amit te fogtál a házban vagy azon kívül, mert nem tudhatod, hogy érintkezett e rovarölő szerrel vagy hordoz e magában parazitákat, melyek árthatnak a szakállas agámának.

 

Tücsök (barna) - Házi tücsök
(Acheta Domesticus)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen
Víztartalom (%): 71
Fehérje (%): 19
Zsír (%): 5
Foszfor (%): 0.2
Kalcium (mg/kg): 220

Fekete tücsök
(Melanogryllus desertus)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen

Afrikai/Egyiptomi vándorsáska
(Schistocerca gregaria)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen
Víztartalom (%): 70
Fehérje (%): 23
Zsír (%): 7
Foszfor (%): 0.2
Kalcium (mg/kg): 180

Argentin óriáscsótány
(Blaptica dubia)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen
Víztartalom (%): 60
Fehérje (%): 32
Zsír (%): 6
Foszfor (%): 0.2
Kalcium (mg/kg): 200

Csoki csótány
(Shelfordella tartara)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen
Víztartalom (%): 60
Fehérje (%): 33
Zsír (%): 5
Foszfor (%): 0.3
Kalcium (mg/kg): 190

Fekete katonalégy lárva
(Hermetia illucens)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen
Víztartalom (%): 66.6
Fehérje (%): 12.5
Zsír (%): 13.2
Foszfor (%): 0.26
Kalcium (%): 1.05

Lisztkukac
(Tenebrio molitor)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Időnként
Víztartalom (%): 68
Fehérje (%): 19
Zsír (%): 9
Foszfor (%): 0.3
Kalcium (mg/kg): 100

Gyászbogár lárva
(Zophobas morio)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Időnként
Víztartalom (%): 58
Fehérje (%): 20
Zsír (%): 17
Foszfor (%): na.
Kalcium (mg/kg): na.

Viaszmoly lárva
(Galleria mellonella)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Időnként
Víztartalom (%): 59.5
Fehérje (%): 16
Zsír (%): 22.5
Foszfor (%): na.
Kalcium (mg/kg): 130

Butterworm


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Időnként

 

Hornworm
(Manduca sexta)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Időnként

Bébi egér


Adható:
Fiataloknak: Nem
Felnőtteknek: Időnként

Földigiliszta
(Lumbricus terrestris)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen

Trágyagiliszta, vörös földigiliszta
(Eisenia foetida)


Adható:
Fiataloknak: Igen
Felnőtteknek: Igen

 

 

 

 

ELESÉGÁLLATOK TARTÁSA
A szökés elkerülése:

Semmi sem hátborzongatóbb vagy bosszantóbb, mint azt látni, hogy szakinknak vásárolt eleségállatok megszöktek és mindenhol ott vannak a lakásunkban. Fontos előre megtenni a kellő óvintézkedéseket, hogy ez ne fordulhasson elő.
Először is be kell szerezni a megfelelő tárolót a rovaroknak. Sok rovar könnyedén ki tudja rágni a vékony műanyag falú dobozokat vagy átrágják magukat a hálókon, így valami erősebben kell tartani őket. Megvásárolhatóak a legtöbb kereskedésben kifejezetten rovarok tartására alkalmas box-ok, de tarthatóak zárt akváriumban, terráriumban vagy vastag műanyag tároló dobozban.

Tücsök, csótány, sáska:
Ha nagy mennyiségben tartod ezeket a rovarokat, nagy műanyag tároló dobozra van szükség, amelyből etetéskor egy kisebb dobozba helyezed át őket. Ha a családban, esetleg arra járó vendégek közül van, aki bogárfóbiás és retteg egy csótány vagy sáska láttán, jobbak a nem átlátszó tárolók.

Kukac, lárva:
Egyes kukacok és lárvák képesek átrágni a vékony műanyag dobozokat (amiben ált. megvásároljuk őket). Érdemes áttenni őket vastag műanyag vagy üveg tárolóba, így nem kezdik meg könnyen a levegőnek fúrt apró lyukakat.

Hol érdemes tartani az eleségállatokat:

Nem minden eleségállat tartása egyezik meg, így érdemes követni a tenyésztő, kereskedő tanácsait. De vannak minden rovarra érvényes dolgok.

Hőmérséklet: Olyan helyen érdemes tartani őket, ahol a hőmérséklet állandó, és megfelel az adott rovar fajnak. Ha megfelelő hőmérsékleten vannak tartva egészségesebben növekszenek és sokat táplálkoznak és ez jót tesz a szakállas agámádnak is, ha elfogyasztja őket.

Szagok / Zajok: A rovarok lehetnek zajosak (pl.: tücskök) és büdösek (pl.: csótányok). Ezt szem előtt tartva kell tárolni őket, ahol nem lehet hallani őket vagy nem lehet érezni a szagukat. Lehet használni különféle permeteket, amik semlegesítik (nem elfedik) a szagokat, amiket a rovarok árasztanak.

 

Eleségállatok etetése és itatása:

Meg kell bizonyosodni, hogy a szakinak adott rovarok egészségesek és táplálóak. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy feletetés előtt tápláló dolgokkal eteted meg a rovarokat (ez az úgynevezett "gut loading"). Fontos, hogy megfelelően hidratált tápanyaghoz jussanak az eleségállatok. Egyesek nedves agáma táppal etetik a rovarokat.

Soha ne használjunk vizes edényeket a rovarok itatására, mert könnyen belefulladhatnak. Ha nem kifejezetten rovarok táplálására előállított táppal eteted őket (amely egyszerre élelem és biztosítja a hidratációt) gondoskodni kell a hidratációról, ezt úgy lehet, hogy hetente egyszer, kétszer vizet kell permetezni az adott nyers zöldség szeletekre.

 

ÉTREND - ETETÉS

Mondanunk sem kell, de a növények képezik a szakállás agámák és sok már hüllő étrendjének az alapját. Ne feledd, hogy a legtöbb zöldség tele van vitaminnal és ha te külön is adsz vitamin készítményeket a szakidnak könnyen túladagolhatod. Az alábbi lista megmutatja, mivel lehet őket etetni:

Az A-vitamin:
Sok zöldség nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz és a szakik képesek A-vitamin mérgezést kapni, ezt általában nem a nagy mennyiségű zöldség elfogyasztása okozza. A zöldségek béta-karotin formájában tartalmazzák, amit a szakállas agáma teste átalakít A-vitaminná, amikor szüksége van rá. Ha nincs szüksége A-vitaminra egyszerűen kiüríti a béta-karotint. Ezért tehát nem valószínű, hogy A-vitamin mérgezést kap a zöldségektől, mert a testük képes kiüríteni a felesleges mennyiséget.

Azonban a szintetikus A-vitamint (megtalálhatóak a hüllő vitamin porokban) nem képesek kiüríteni szervezetükből. Ez azt jelenti, hogy a szintetikus A-vitamintól kaphatnak mérgezést, ha a testükben már az elegendőnél több A-vitamin halmozódott fel. Mérsékelt vagy súlyos A-vitamin mérgezés lép fel, ha 10,000 IU/kg aránynál többet kap.

*A-vitamin: 1 IU az biológiailag egyenértékű 0,3 mcg retinol-al, vagy 0,6 mcg béta-karotin-al

A "biztonságos multivitamin"-ok léteznek:
Az egyik ilyen készítmény a Herptivite Multivitamin hüllőknek, amely nem okoz A-vitamin mérgezést. Ez azért lehetséges, mert természetes A-vitamin felhasználásával készül, így nem vált ki mérgezést, sokkal biztonságosabb és egészségesebb.

 

Adható ZÖLDSÉGEK:

A szakállas agámák étrendjéhez hozzátartoznak mind a zöldségek, mind a rovarok. A felnőtt agámák több zöldséget fognak enni, mint rovart, így fontos tudni, hogy mely zöldségek egészségesek és táplálóak. Az alábbiak ezek:

- makktök
- az articsóka belseje
- kaliforniai paprika (nyersen)
- kínai kel
- sütőtök
- fejes káposzta (nyersen)
- sárgarépa
- zeller
- uborka (hámozva)
- endívia/cikória
- szareptai mustár (zöldje)
- zsenge tök

 

LETÖLTHETŐ TÁBLÁZAT

 

Adható NÖVÉNYEK:

Növényekkel is etetheted szakállas agámádat. Mivel ezek általában vadon nőnek, így nem tudod velük minden esetben helyettesíteni a zöldségeket, hogy az étrend mindennapos részévé váljanak. Az alábbiak ezek:

- bazsalikom
- szegfű
- metélőhagyma
- lóhere
- gyermekláncfű (zöldje)
- sásliliom
- nebáncsvirág
- juharlevél
- mentalevél
- oregánó
- rózsaszirom
- rozmaring (friss)
- zsálya
- kakukkfű (friss)

 

LETÖLTHETŐ TÁBLÁZAT

 

Adható GYÜMÖLCSÖK:

Gyümölcsöket is szívesen fogyasztanak. Azonban vannak, amelyeket nehezen tudják megemészteni pl.: a citrusféléket. Az alábbiakat biztonsággal ehetik:

- alma
- szeder
- fekete áfonya
- cseresznye
- vörös áfonya
- füge
- szőlő
- sárgadinnye
- őszibarack
- körte
- ananász
- szilva
- aszalt szilva
- mazsola
- eper
- görögdinnye

 

LETÖLTHETŐ TÁBLÁZAT

 

ELKERÜLENDŐ ételek:

Annak érdekében, hogy egészségesek maradjanak, követni kell egy étrendet. Néhány étel kifejezetten egészségtelen számukra, vagy halált is okozhat. Az alábbi ételeket kerüljük el:

Saláta:
Mivel a saláta nagy része víz, így tápértéke nem túl sok, emiatt érdemes elkerülni, vagy minimálisra csökkenteni a salátafélékkel való etetést.

Spenót:
Érdemes elkerülni. Ugyan egészséges, de könnyen megköti a kalciumot, ami hatására nagyon nehezen megemészthető.

Vadon fogott rovarok:
Soha ne adj olyan rovart, amit te fogtál a házban vagy azon kívül, mert nem tudhatod, hogy érintkezett e rovarölő szerrel vagy hordoz e magában parazitákat, melyek árthatnak a szakállas agámának.

Szentjánosbogarak vagy más "világító" rovarok:
Ha a bogár vagy rovar világít a sötétben, akkor azzal ne etesd a szakállas agámádat. Akár egy ilyen bogár elfogyasztása is végzetes lehet még egy felnőtt agáma számára is.

Avokádó:
Ne adj avokádót a szakidnak. Mérgező, de a mérgezési foka ismeretlen; habár a madarak számára halálos mérget tartalmaz.

 

MÉRGEZŐ növények:

Az alábbi lista azokat a növényeket tartalmazza, melyek mérgező, gyaníthatóan mérgező, nem biztonságos vagy az elfogyasztása káros hatással jár. Javasoljuk, hogy ezeken növények elkerülését. A szakik nem tudják, hogy mit ehetnek és mit nem, így neked kell erre fokozottan ügyelned!

Acocanthera
Aesculus × neglecta
Amaryllis
Amerikai alkörmös
Angyaltrombita
Apró vetővirág
Aranyeső
Azálea
Babérhanga
Balkáni babérmeggy
Balzsamkörte / Keserű dinnye
Bazsarózsa
Békabogyó
Beléndek
Boglárka (növénynemzetség)
Bojtorján
Bolondító beléndek
Boróka
Borostyán (növénynemzetség)
Boroszlán
Borsos varjúháj
Brugmansia × candida
Buzogányvirág
Bükköny
Caladium
Celastrus orbiculatus
Cikászok
Csattanó maszlag
Csillagfürt
Csombormenta
Csomorika
Csörgő kakascímer
Dohány
Elefántfül
Erdei csillagfürt
Erdei madársóska
Erdei szellőrózsa
Ernyős sárma
Fagyal
Fagyöngy
Farkasölő sisakvirág
Farkasszőlő
Fehér akác
Fehér kála
Fehér nárcisz
Fekete kökörcsin


Filodendron
Foltos bürök
Földi bodza
Frangipáni
Fürtös bodza
Gyilkos csomorika
Gyöngyvirág
Háromlevelű csápvirág
Háromszínű frangipáni
Hasindító kutyatej
Havasi sisakvirág
Havasszépe
Henye boroszlán
Hérics
Hortenzia
Hóvirág
Imafüzérfa
Indiai vadgesztenye
Iszalag
Jácint
Jacobaea vulgaris
Japán viaszbogyó
Jezsámen
Kafferliliom
Kakascímer
Kaliforniai vadgesztenye
Kankalin
Karcsú sisakvirág
Kaukázusi medvetalp
Kecskerágó
Kék tikszem
Keleti tuja
Kender
Kereklevelű kapotnyak
Kerti mák
Kerti ruta
Kleinia rowleyana
Kónya sárma
Korallfácska
Korcs nőszirom
Kökörcsin
Közönséges aranyeső
Közönséges borostyán
Közönséges farkasalma
Közönséges kecskerágó
Közönséges kutyabenge


Közönséges tiszafa
Közönséges tőzegrozmaring
Közönséges vadgesztenye
Krókusz
Kunkor
Kúszó boglárka
Kutyabenge
Kutyatejfélék
Leander (növényfaj)
Lilaakác
Lobélia
Madársóska
Magyal
Magyar méreggyilok
Magyar nőszirom
Maszlag
Menispermum canadense
Méregölő sisakvirág
Méreggyilok
Mérges szömörce
Mérges tölgy
Meszkalinkaktusz
Meténg
Mezei sóska
Mezei tikszem
Mikulásvirág
Mocsári gólyahír
Mocsári kockásliliom
Nadragulya
Nagy csodatölcsér
Nagy szívvirág
Nagyvirágú kakascímer
Nárcisz
Nehézszagú boróka
Nemes babér
Nyári tőzike
Nőszirom
Őszi kikerics
Odvas keltike
Olvasóbokor
Oxytropis
Petárdavirág
Pipacs
Piros földitök
Piros gyűszűvirág
Pontusi havasszépe

Pukkanó dudafürt
Puszpáng
Rózsás meténg
Ricinus
Sárga cserszömörce
Sárga gyűszűvirág
Sárga nárcisz
Sárga nőszirom
Sárga vadgesztenye
Sarkantyúfű
Sárma
Saspáfrány
Selyembokor
Selyemkóró (növényfaj)
Senegalia greggii
Sétányrózsa
Sisakvirág
Soktérdű salamonpecsét
Solanum carolinense
Sosnowsky-medvetalp
Symplocarpus foetidus
Szagos bükköny
Szarkaláb
Szártalan kankalin
Szellőrózsa
Szibériai nőszirom
Színeváltó kutyatej
Szívvirág
Szömörcefélék
Szulákfélék
Tavaszi tőzike
Tapadó vadszőlő
Tiszafa
Toxicoscordion venenosum
Tölgy
Tulipán
Vadgesztenye
Vérehulló fecskefű
Vérvirág
Vetési konkoly
Vetővirág
Vörös juhar
Vörös vadgesztenye
 

 

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

Hasonló az emberekhez, szakállas agámáknak is kell vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetükbe juttatni, hogy egészségesek maradjanak. Az alábbiakra van szükségük:

Vas:
A fiatal szakik számára sokkal fontosabb. Ha van baba szakid és adsz neki vaspótló készítményeket bizonyosodj meg róla, hogy nem kapja e túl gyakran, mert a túl sok vas is okozhat megbetegedéseket. Általában elegendő vashoz jutnak a növényekből és zöldségekből.

A-vitamin:
A-vitaminra is szükségük van a szakiknak, de általában elegendő mennyiséghez jutnak a növényekből és zöldségekből. Óvatosnak kell lenned, ha plusz A-vitamint adsz neki, mert A-vitamin mérgezés léphet fel túladagolás esetén.

D3-vitamin és Kalcium:
A D3-vitamin és a Kalcium a két legfontosabb vitamin és ásványi anyag, amit a szakállas agámáknak biztosan kapniuk kell. Segít a csontok fejlődésében és fontos a vemhes nőstények számára. Egyszerre kell adni a D3-vitamint és Kalciumot, mert nem tudják megkötni a kalciumot D3-vitamin nélkül.

A természetben a legtöbb D3-vitamint a természetes napfényből szerzik, így az általad adott D3-vitamin mennyisége attól függ, mennyit tartózkodik természetes napfényen/ uvb lámpa alatt. Ha a szakid gyakran napozik természetes fényben vagy uvb lámpával van felszerelve a terráriuma, akkor az adott mennyiséget a felére csökkentheted.
- Baba Szakállas Agáma: Szüksége van napi egy adag D3-vitaminra és kalciumra, hogy egészséges maradjon (mivel még fejlődésben van és szüksége van a csontok támogatásához).
- Fiatal Szakállas Agáma: Heti 3-4 alkalommal kell kiegészíteni az ételét D3-vitaminnal és Kalciummal.
- Felnőtt Szakállas Agáma: Heti egy alkalommal kell kiegészíteni az ételét D3-vitaminnal és Kalciummal.

Amikor kiválasztod a D3-vitamin és Kalcium port, győződj meg róla, hogy a kalcium foszfor arány 2:1 vagy 3:1 legyen - a magasabb jobb, mert nem szeretnénk, hogy a szakink túl sok foszforhoz jusson.

 

 

 

Képek: google