Kihaltnak gondolt galápagosi teknőst találtak

2021.Május 31. 14:05 | Szerző: LM

Kihaltnak gondolt galápagosi teknőst találtak

A genetikai tesztek megerősítették, hogy a Galápagos-szigeteken talált óriási teknős egy olyan fajból származik, amelyről a tudósok azt hitték, hogy több mint egy évszázada kihalt.

 

Az egyedülálló nőstényt egy 2019-es expedíció során fedezték fel a Fernandina-szigeten.

 

A kapocs bizonyítására a tudósok mintákat vettek a nősténytől, hogy összehasonlítsák őket a Chelonoidis phantasticus faj egy hímjének maradványaival.

 

Ezzel a fajjal legutóbb 1906-ban találkoztak, amikor a Kaliforniai Tudományos Akadémia tudósai a Galápagos-szigetekre hajóztak, hogy átfogóan felmérjék annak növény- és állatvilágát.

 

Visszavitték a hím teknőst az akadémia herpetológiai osztályára, és az onnan származó minták lehetővé tették a Yale Egyetem genetikusainak, hogy 115 évvel később megállapítsák, hogy a 2019-ben talált nőstény valóban a Fernandina óriásteknős (Chelonoidis phantasticus) faj egy tagja. A genetikai tesztet 2021 májusában hajtottak végre és 25-én megerősítették az egyezést.

 

A Fernandina óriásteknős észlelései:

  • 1906 - a Kaliforniai Tudományos Akadémia tudósai találtak egy hím példányt. (megölték és magukkal vitték)
  • 1964 - ürüléket találtak és harapás nyomokat kaktuszokon.
  • 2009 - egy meg nem erősített észlelés.
  • 2013 - ürüléket találtak és harapás nyomokat kaktuszokon.
  • 2019 - megtalálták az idős nőstény teknőst.

 

Ecuador, amelynek a Galápagos-szigetek a részei, ünnepelte a jó hírt.

„Úgy gondolták, hogy több mint 100 éve kihalt! A remény él!” -ezt osztotta meg Gustavo Manrique környezetvédelmi miniszter twitter oldalán.

 

A nőstény teknős, aki becslések szerint több mint 100 éves egy tenyész-központban van jelenleg a Santa Cruz-szigeten. Arra törekszenek, hogy megfelelő hímet találjanak neki. Felfedezői Páfránynak nevezték el.

 

A tudósok nyomokat és ürülékeket találtak a Fernandina-szigeten, amelyek szerintük azt jelzik, hogy a fajnak több egyede élhet a vadonban.

A Galapagos Nemzeti Park igazgatója, Danny Rueda elmondta, hogy expedíció indul a Fernandina-szigeten, hogy megpróbálják megtalálni a többi óriásteknőst.

 

 

 

 

Forrás:

  • bbc.com
  • google/képek