Terrárium háttér készítés házilag

2017.November 15. 20:00 | Szerző: LM

A továbbiakban saját tapasztalataimat osztom meg veletek, méghozzá két módszert is be fogok mutatni. Az alapanyagok eltérőek lesznek a két esetben, de nekem eddig mindkét háttér jól funkcionál és a lakók is hamar birtokba vették.

 

1. VARIÁCIÓ

 

Én ezt egy 100x50x50 cm-es terráriumban készítettem el, méghozzá egy szakállas agáma részére. Sajnos a készítés folyamatáról elvesztek a képek, de a végeredmény magáért beszél.

 

Alapanyagok:

  • hungarocell lap (ezeket általában 100x50 cm-es darabban lehet megvenni, így nekem elég volt belőle 2 db, érdemes 3-4 cm vastagot választani)
  • ragasztópisztoly
  • gipsz
  • színezett csempe fugázó (számtalan színben kapható)
  • akril festék (az utólagos díszítéshez használtam, szagtalan, nem mérgező, gyorsan szárad és vízálló)
  • sniccer

 

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a terráriumot minden szennyeződéstől, portól, hogy egy tiszta felületet kapjunk.
  2. Az egyik hungarocell táblát ragasszuk be a terrárium hátfalára. Gyorsan kell dolgozni, mert ha a ragasztó útközben megszárad, már nem fog beragadni. Arra is ügyeljünk, hogy ne forrósodjon fel nagyon a ragasztó, mert megolvaszthatja a hungarocellt!
  3. Formázzuk ki az oldal elemeket (az 50x50-es oldalakat kb. a feléig háttereztem be) és ragasszuk be. Én az üveg és a hungarocell találkozása mentén is (mintha szigetelnék) körberagasztottam a biztonság kedvéért. Így biztos nem válik el és nem tud az eleségállat mögé menni.
  4. A sniccerrel további elemeket formálhatunk, amiből a bújó, emelvény és dekorációs elemek lesznek. Ezeket is ragasszuk be. Ha nem vagyunk biztosak a végleges elrendezésben, először fogpiszkáló segítségével felszurkálhatjuk a háttérre az elemeket és megnézhetjük, hogy jól mutat-e majd.
  5. A természetesebb hatás érdekében én kicsit megkapartam (ha jól emlékszem egy kiskanállal) a hátteret és az elemeket, hogy ne legyen olyan rendellenesen sima a felületük. Mélyebb vájatokat is kapartam a hátfalba, mintha nagyobb kövekből, sziklákból állna.
  6. Először a gipszből egy híg keveréket csináljunk, ezzel kenjük be a hungit, hogy a következő sűrű rétegeknek meglegyen a megfelelő tapadása. A gipszről még annyit, hogy ha modellező gipszet választunk, nagyon gyorsan kell dolgozni, mert nagyon hamar köt, ha a normál gipsz mellett döntünk, a munka könnyebb lesz, viszont a száradási idő megnő. Első próbálkozásnál a normál gipszet javasolnám. Tehát, ha megszáradt ez az első híg rétegünk, akkor kikeverhetünk egy normál sűrűségű adagot, ezt úgy kell elképzelni, mintha tejfölt kevergetnénk. Felvihetjük a háttérre kézzel vagy egy nagyobb ecsettel is. Törekedjünk arra, hogy mindenhol teljesen fedje el a hungit, ne látsszon ki az alatta levő réteg gipsz. Várjuk meg, míg teljesen kiszárad, ez kb. egy napot vesz igénybe. Ezután vigyünk fel még egy réteg gipszet és szintén várjuk meg, míg tökéletes megszárad.
  7. A kiszáradt gipsz rétegekre vihetjük fel a csempefugázót. Én színezettet választottam, mert így már megad egy alapszínt a háttérnek. A csempefugázó bizonyos határok között vízálló, a párásítást elviseli. A szokásos módon vigyünk fel egy réteget, mellyel tökéletesen fedjük le a gipszet, ami ugyanis nem vízálló. Ennek nem kell olyan vastag rétegnek lenni, inkább mintha lefestenénk. Ismételten várjuk meg a kiszáradást, ha látunk még hibákat, vagy foltokat, ahol a gipsz kitűnik, nyugodtan korrigálhatunk.
  8. Ha a csempefugázó is megszáradt díszíthetjük még a hátteret. Én akril festéket választottam, a fent említett okok miatt. A mélyedésekbe használtam és törekedtem arra, hogy élethű hatása legyen a háttérnek. Ez hamar szárad, így a lakó is hamar birtokba vehette a kész terráriumot.

 

 

2. VARIÁCIÓ

 

Ez egy valamivel kisebb terrárium lesz, és itt már képekkel is be tudom mutatni a folyamatot. Nagyon sokban nem fog eltérni a kettő, még én is kísérletező stádiumban vagyok. Ez a terrárium egy leopárd gekkó családnak készült.

 

Alapanyagok:

  • hungarocell lap (az ismert tábla méretek függvényében ismét 2db-ot vásároltam, de most vékonyabbat, 2 cm-eset)
  • ragasztópisztoly
  • csemperagasztó
  • festék por (a kívánt színben)
  • sniccer

 

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a terráriumot minden szennyeződéstől, portól, hogy egy tiszta felületet kapjunk.
  2. Vágjuk méretre a hungarocell táblákat és ragasszuk be az alapot. (Hátfalra és oldalfalakra, tetszés szerint.) A már említett módon járjunk el.

  1. Én itt nagyon sok kiugró elemet terveztem, amiknek a széleit kézzel törtem, így természetesebb hatást értem el. Használtam a fogpiszkálós módszert is, és amikor mindent úgy véltem, hogy megfelelő helyen van, csak akkor kezdtem el felragasztani az erkélyeket.

  1. A csemperagasztóból (mint a gipszből) csináljunk egy híg keveréket először és vigyünk fel a hungarocellre. Száradás után jöhet egy tejföl állagú réteg, amit szintén felvihetünk ecsettel vagy kézzel. Én ecsettel dolgoztam, mert nagyon szűk volt a hely két párkány között. Várjuk meg, míg teljesen megszárad a csemperagasztó rétegünk.

első híg réteg

első csemperagasztó réteg

kész csemperagasztó réteg

  1. A következő csemperagasztóból álló rétegbe már bele is keverhetjük a kívánt színű porfestéket. Az előzőekhez hasonlóan vigyük fel. Teljes száradás után ismét korrigálhatunk, ha találunk még kihagyott részeket vagy hibákat. Ezzel készen is vagyunk!

 

Néhány szóban a tapasztalatokról.

 

Vízállóság szempontjából szerintem az első módszer jobb, illetve a második még jobb lenne, ha nem került volna bele a porfesték. A csemperagasztó gyakorlatilag egy cement keménységű masszív réteget hoz létre. (Azonban lehet, hogy én választottam rosszfajta/rosszminőségű porfestéket.)

Tisztán tarthatóság szempontjából ugyanezt kell, hogy mondjam. Az első verziót sikálhatom, nem történik semmi, a második egy kicsit fog, ha dörzsölöm. Egy mindenhova ürítő állat szempontjából mindenképp az első módszer a nyerő. A gekkókkal szerencsém van, így csak egy részt kell rendszeresen tisztítanom.

Az első módszer egyetlen negatívuma, hogy hozzá ütöttem egy kerámia tálat az egyik párkányhoz és lepattant a csempefugázó réteg (talán jobb lett volna ebből is két réteg), viszont az agáma ásási kedvének teljes mértékben ellenáll, és a karmait is szépen koptatja rajta, nem olyan tűhegyesek.

A leopárd gekkók kifejezetten szeretnek a háttérhez dörgölőzni vedléskor, így nekik is könnyebb dolgok van.

Mindkét módszer felülete alkalmas a függőleges mászásra, nem fogja be az állatokat, nincs szaga, ellenáll a hőnek, és ami a legfontosabb nem mérgező.

Mindenkinek jó munkát kívánok!