Több, mint 1400 Varacskosfejű leguánt telepítettek vissza a Santiago-szigetre

2019.Január 18. 16:45 | Szerző: LM

Több, mint 1400 Varacskosfejű leguánt telepítettek vissza a Santiago-szigetre

A Galapagos Nemzeti Park Igazgatósága (GNPD) nemrégiben 1436 varacskosfejű leguánt (Conolophus subcristatus) telepített át az Észak-Seymour-szigetről Santiago-szigetére, részben a sziget folyamatos ökológiai helyreállításának megkönnyítésére. A kutatások jelzik, hogy az első varacskosfejű leguánok közel 200 éve élnek a szigeten.

 

A legutolsó időpont, mikor élő példányokat figyeltek meg a Santiago-szigeten 1835-ben volt, Charles Darwin látogatása során. Az évek alatt a populációt elpusztították a betelepített fajok, mint például a vaddisznók. A varacskosfejű leguánok száma folyamatosan csökkent a macskák, kutyák és patkányok által is. Ezek a fajok a fiatal leguánokat és a tojásokat zsákmányolják, (bár egyes macskák négy évnél idősebb felnőtt leguánokat céloztak meg, állítólag) és versengenek velük az élelemért. Az újonnan betelepített leguánoknak  azonban nem kellett félniük régi ellenségeiktől, az utolsó vaddisznót 2001-ben felszámolták, az Isabela projekt során, és a szigetet hivatalosan sertésmentesnek nyilvánították 2004-ben.

 

25 parkőrből álló csapat vett részt ebben az erőfeszítésben, amelyet négy szakaszban valósítottak meg. Az első két szakasz a tavalyi év végén kezdődött, amikor is egyesével befogták a varacskosfejű leguánokat az Észak-Seymour-szigeten, majd ezt követően átszállították őket a Santiago-szigetre, ahol fogva tartották és karanténozták őket.

 

A harmadik szakaszra az idei év január 3-án és 4-én került sor Santiago part menti területein: Puerto Nuevo-n és Bucanero-n, ahol egyszerre történt meg a szabadon eresztésük. Ezek a területek természetes élőhelyükhöz hasonló ökoszisztémával rendelkeznek és bőséggel akad olyan növényzet, amivel táplálkoznak.

 

A februárban kezdődő projekt utolsó szakasza magában foglalja a szigeten található leguánok folyamatos ellenőrzését, mint a szerveződés (alkalmazkodóképesség), szaporodás (a fészkek azonosítása) és a biomassza ellenőrzése - amely magában foglalja a kedvenc táplálék növényeik azonosítását - , az életben maradási adatok gyűjtése és egyebek.

 

Danny Rueda, a park ökoszisztémájának igazgatója elmagyarázta, a helyi természettudományi vezetők kezdetben tájékoztatták, hogy a projekt a növényzet csökkenésével járt - különösen a kaktusz - az Észak-Seymour-szigeten 2016 elején. Ez az intézkedés meg fogja védeni az adott szigeten élő varacskosfejű leguánokat, - a becslések szerint 5000 egyedről van szó -, erre a korlátozott mennyiségben elérhető táplálék miatt van szükség.

 

“A varacskosfejű leguánok növényevők, ami segíti az ökoszisztémát a magok szétszórásával és a nyílt növényzet nélküli területek karbantartásával.” - nyilatkozta Danny Rueda. Ilyen lesz az Észak-Seymour-szigeten kis számban megmaradt populáció, így nem okoz majd drasztikus változásokat a sziget vegetációs lefedettségében.

 

A galapagosi környezetvédelmi hatóság egy állandó, folyamatos vezetési programot fog létrehozni a betelepített fajokra nézve, mint például hangyák és a rágcsálók, hogy megvédjék  a leguánok jövőbeli fészkelő területeit.

 

 


 

Forrás:

  • galapagos.org
  • edition.cnn.com
  • facebook.com
  • google/képek