Túl lehet adagolni a kalciumot? Igen!

2019.November 19. 10:30 | Szerző: LM

Túl lehet adagolni a kalciumot? Igen!

Ő Sunny, egy gyönyörű kis belföldi szakállas agáma (Pogona vitticeps). A története nagyon tanulságos.

 

Ez év elején Sunny hátsó lábai lebénultak. Nagyon nehezen mozgott, nem volt képes megtartani a saját súlyát és a hátára fordult, amikor megpróbált mozogni. Miután megvizsgálták a tartási körülményeit és az étrendjét kiderült, hogy metasztatikus kalcifikációban szenved, amit a D3-vitamin túlzott adagolása okozhat.

(A kalcifikáció a kalciumsók lerakódása a kötőszövetben. Általában ép szövetekben rakódik le a mész, a magas kalcium bevitel következtében.)

 

Ez a krónikusan megemelkedett ionizált kalciumszint és az ízületek (térd, lábujjak, gerinc), sőt néhány izom meszesedését eredményezte (az erek, a tüdő, a vesék és más szövetek mineralizációját is okozhatja).

 

A hátsó lábainak elmeszesedése az alábbi röntgenképen látható. (zöld nyilak)

 

Ezen kívül rengeteg tojás volt benne és az állapotában nem valószínű, hogy le tudta volna rakni őket.

 

Először stabilizálták az állapotát az orvosok, majd eltávolították a tojásokat és ivartalanították.

Nem volt egyszerű eldönteni, hogy elvégezzék e a beavatkozást, mert ez nem oldotta meg a lábai bénulását és a gerinc problémáját. Az orvosoknak meg kellett győződniük, hogy az életminősége rendben lesz. Ez azt jelentette, hogy nem lesznek fájdalmai és viszonylag normális életet tud majd élni.

 

Úgy döntöttek, hogy segítenek neki a mozgásban, javítják a mellső lábak erősségét és a test alátámasztását. Kifejlesztettek egy kerekesszéket számára, hogy ne húzza a hátsó lábait és szabadon mozoghasson.

Újra képes volt futni és vadászni. Néhány felülvizsgálat után a végeredmény magáért beszél.

 

Kapott fájdalomcsillapítókat és figyelték hogyan reagál rá.

Attól eltekintve, hogy a hátsó lábai nem mozognak, nem mondanánk meg róla, hogy valami baj van.

 

Néhány hónap múlva már nem is használta a kerekesszéket, viszonylag jól mozgott és a hátsó lábai egyes funkcióit is visszanyerte.

 

A helyet, amiben él úgy kellett módosítani, hogy ne okozzon neki gondot a közlekedés és rengeteg időt tölt a szabadban, hogy hozzá jusson a természetes UVB sugarakhoz.

 

Ebben az esetben a betegséget a túladagolt kalcium +D3 táplálék kiegészítő idézte elő. Noha a D3-vitamin szükséges a kalcium megfelelő felszívódásához, a hüllőknél, ha túl nagy mennyiségben adják (ez a szint a különféle fajoknál még mindig több kutatást igényel), bizonyos betegségekhez vezethet. Úgy tűnik, hogy a speciális hüllős UVB izzók és a természetes napfény előnyeinek kihasználása biztonságosabb módszer a megfelelő D3 szint elérésére. A táplálék kiegészítőket óvatosan adagoljuk és tartsuk be az állatunknak megfelelő mennyiséget.

 

 

 

 

 

Forrás:

  • HerpVet