Borneói tövises teknős

2017.Október 27. 15:55 | Szerző: LM

Borneói tövises teknős

A borneói tövises teknős (lat.: Heosemys spinosa, eng.: Spiny turtle) élőhelye az alföldek és a dombos esőerdők. Elsősorban kis patakok közelében, tengerszint feletti 900 m-es dombvidékeken találhatók meg.

A teknős lényegre törő elnevezése onnan származik, hogy ha megnézzük, rögtön szembe tűnik a hegyes, csúcsos, tüskés páncél széle és ez egyedülálló vonás a teknősök között (fiatal egyedeken). Nevezik még „cog-wheel turtle” –nek is, ami annyit tesz, mint „fogaskerék teknős”.

 

MEGJELENÉS:

A fiatal egyedek hátpáncéljának széle hegyes tüskékkel van felszerelve, ezek a páncélon túlnőtt bordák nyúlványai. A has oldalon is találunk kisebb tüskéket. A teknő megjelenése visszatartó erejű lehet a ragadozók számára, például a kígyóknak. Azonban ezt a jellegzetes külsőt majdhogynem teljesen elveszítik felnőtt korukra, a kifejlett egyedek teknője sokkal simább. A páncél barna halvány csíkkal a gerinc mentén, a fej és a végtagok szürkésbarna színűek, általában sárga-vörös folt van a szem mögött és hasonló színű pettyek a lábakon. Ez a színezet segíti az álcázásban a talajra hullott levelek között. A has oldal barnássárga színű bonyolult sötétbarna sugár mintázattal minden egyes pikkelyen. A felnőttek mérete 17.5 - 22 cm, súlya 1.5 - 2 kg.

 

ELŐFORDULÁS ÉS ÉLŐHELY:

Megtalálható Brunei-ban, Indonéziában, Malajziában, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban és Thaiföldön.

 

ÉLETMÓD:

Fél-vízi életmódot folytató faj, megtalálható a sekély, erdős hegyi patakokban, de jelentős időt tölt a szárazföldön táplálkozással és a talajra hullott levelek közt ásással. Fogságban a fiatalok több időt töltenek szárazföldön, mint a felnőttek.

 

TÁPLÁLKOZÁS:

A borneói tövises teknős látszólag növényevő a vadonban, előnyben részesíti a gyümölcsöket és a zöldségeket, de elfogadja fogságban az állati eredetű táplálékot is.

 

SZAPORODÁS:

Természetes szaporodásuk nem ismert.

A párzás kezdete összefüggésben áll az esővel. Ezt az bizonyítja, hogy ha a fogságban tartott hímeket elkezdik vízzel permetezni, azok azonnal a nőstények után erednek és megpróbálnak párosodni velük. Egy, kettő, vagy ritkán három tojást raknak egy fészekbe, megfigyelések szerint éjjel vagy kora reggel. A nőstények évente legfeljebb három fészekaljat képesek lerakni. A has pajzs alakja megkönnyíti a tojásrakást. Több alkalommal szaporodott fogságban, három eltérő kelési időt figyeltek meg, 106, 110 és 145 nap.

 

MEGŐRZÉS:

A faj az IUCN vörös listáján a „endangered (EN)” veszélyeztetett státuszba szerepel, CITES II.

Mint a legtöbb ázsiai fajra, a borneói tövises teknősre is nagy veszélyt jelent, hogy illegálisan gyűjti őket, ennek két oka van, az élelmiszeripar és az állatkereskedelem.

 

 

 

Képek: google