A leopárd gekkó gondozása / 4. – AZ ÉLETÉR KIALAKÍTÁSA

2017.Október 17. 13:15 | Szerző: LM

A leopárd gekkó gondozása / 4. – AZ ÉLETÉR KIALAKÍTÁSA

AZ ÉLŐHELY KIALAKÍTÁSA

Annak ellenére, hogy a leopárd gekkók a könnyen tartható hüllők közé tartoznak, egy egyedi környezetből származnak, amelyhez ők alkalmazkodtak, ezért azonos körülményeket kell teremtenünk számukra, hogy egészségesek maradjanak. Ezért aztán a tulajdonoson múlik megbizonyosodni arról, hogy a tartási körülményei megfelelően utánozzák az eredeti környezetet.

 

A terrárium

Mivel a leopárd gekkók többnyire a talajon mozognak, ezért a terrárium legyen hosszú és széles (ne magas és keskeny). Meg kell győződni róla, hogy állatunk nem tud kijutni belőle. A legmegfelelőbbek a tolóajtóval, szellőzőrácsokkal ellátott zárt, üveg terráriumok, ezek a legtöbb kereskedésben könnyen beszerezhetőek.

Nem szabad hálóból vagy dróthálóból készült terráriumot használni. Nem tartják jól a hőt és fennáll a kockázata, hogy megsérül benne a lába, lábujjaik beakadhatnak a rácsozatba.

A terrárium mérete:
Nem igényelnek túlzottan nagy helyet. Tény, hogy ha a terrárium mérete túlságosan nagy, nehezen találják meg benne a napozó helyet vagy a búvó helyüket.

Kb. 35-40L - 1 gekkó
Kb. 55-60L - 2 gekkó
Kb. 75-80L - 3-4 gekkó

 

Világítás

Mivel a leopárd gekkók a közel-keltről származnak, ezért a világítási ciklust is úgy kell kialakítani, hogy az teljes mértékben azonos legyen a természetes környezetben tapasztaltakhoz. Ez azt jelenti, hogy nyárom 14 órás világosságot 10 óra sötétség kell, hogy kövesse, télen ez 12 óra világosság, 12 óra sötétség arányában oszlik meg. Amikor a téli és a nyári átmenetéhez érkezünk próbáljuk meg ezt fokozatosan átállítani, 15-30 perces eltolásokkal, akár 4-8 héten keresztül.

A legpraktikusabb, ha időzítő kapcsolót használunk, sokkal kényelmesebb és nem fordulhat elő, hogy elfelejtjük fel vagy le kapcsolni a lámpát. Az időzítők nem túl drágák és nem kell mindig ott lennünk a kapcsolási időben, ami igen nagy könnyedség.

Mivel a leopárd gekkó éjszakai állat nincs szüksége éles fehér fényre vagy UVB sugarakra. Tény, hogy a nagyon erős fények stresszelhetik őket.

 

Nappali izzó

A leopárd gekkók a nap nagy részében alszanak, de ettől függetlenül szükségük van egy hő- és fényforrásra. Annak ellenére, hogy éjszakai állat, meg kell próbálnod leutánozni a természetes környezetének fényciklusait.

Nappali napozó izzó használata nem feltétlen szükséges, mert éjszakai állatok és nem sütkéreznek az izzó alatt, mint más hüllők. Ugyanakkor a terrárium melegen tartása fontos. Ha egy fűtőlappal képesek vagyunk a megfelelő hőmérsékletet tartani, akkor az izzó feladata csupán a fényt biztosítása. Nem ajánlott fényforrásként az ablakon át bejövő nap fényét használni, mert a nekünk természetes nap fény-ciklusa eltérhet a leopárd gekkók által igényelt fény-ciklustól.

Ha aggodalmaink támadnának a nem megfelelő főmérsékletről (fűtőlap használata mellett), ez esetben használhatunk napozó izzót, a nappali meleg fenntartásához (28-32°C). A napozó izzó biztosítani tudja a hőt és a fényt is, így nem szükséges többféle izzó használata.

 

Éjszakai izzó

Mint már sokat említettük, éjszakai állatok, így tilos bármilyen éles fény használata, különösen éjszaka, amikor a legaktívabbak. Akkor használjunk éjszakai melegítést, ha az éjszakai hőmérséklet a megengedett alá csökkenne (21-24°C). Ez lehet fűtőlap, de ha ezzel sem érjük el a kívánt hőfokot, akkor infravörös lámpát kell használni éjszaka. Az infra lámpa biztosítja a hőt egész éjszaka és tökéletesen alkalmazható éjszakai állatokhoz, mert számukra a fénye nem zavaró.

 

Páratartalom

Ahogy a legtöbb hüllő számára, így a leopárd gekkóknak is fontos a páratartalom. A nem megfelelő páratartalom megnehezíti számukra a vedlést, okozhat hidratációs problémákat vagy megnövelheti a fertőzések esélyét.

A terrárium páratartalma 20-40% között legyen. Érdemes páratartalom mérőt használni, így nyomon lehet követni a páratartalmat. Ha túl magas a páratartalom próbáljuk meg növelni a légáramlást és a vizes edényt cseréljük kisebbre. Ha a páratartalom túl alacsony, cseréljük a vizes edényt nagyobbra és helyezzünk el a terráriumba nedves mohát (leopárd gekkóknak valót).

Továbbá kell lennie a terráriumban egy nedves/nyirkos bújónak, ami segíti őket vedléskor. (Erről esik még szó a bújók részben.)

 

Hőmérséklet

Mivel a leopárd gekkók nem képesek maguktól melegen tartani testüket, így a környezetükre támaszkodnak, hogy melegen tartsa őket. E miatt nagyon fontos, hogy a terráriumban megfelelő legyen a hőmérséklet. A helytelen hőmérséklet emésztési problémákhoz, és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezet.

Meg kell próbálni egy két részből álló egységet kialakítani a terráriumban (meleg rész, hűvösebb rész). Így kevesebb az esélye, hogy állatunk túlmelegszik vagy fázik, mert szabadon tud mozogni a két rész között.

Nappali hőmérséklet:
Ahol az izzót elhelyezzük, az lesz a meleg rész a terráriumban. Az izzó alatti hőmérséklet legyen 30.5-32.2°C. Ez azért fontos, mert magasabb hőmérsékleten jobban meg tudják emészteni az elfogyasztott ételt. A hideg oldalon legyen 23.3-26.6°C. A maximális hőmérséklet soha ne haladja meg a 34.4°C-ot, mert ez már túl forró a leopárd gekkóknak.

Éjszakai hőmérséklet:
A természetben éjszaka jönnek elő, amikor már nem olyan nagy a forróság és a sziklákon fekszenek, amiket egész nap melegített a nap. Ha ezt imitálni akartuk, csökkentsük a hőmérsékletet 21.1-23.8°C-ra. Azonban szükség lesz egy meleg helyre, ahova feküdni tud. Ez leget egy infra lámpa alatti hely, egy napozó lámpa alatt átmelegedett szikla/kő vagy egy fűtőlap.

Hőmérő:
Kettő darab hőmérőt érdemes elhelyezni. Egy a meleg oldalra és egy hideg oldalra. Így lehetünk igazán biztosak abban, hogy megfelelő a hőmérséklet mindkét oldalon. A digitális hőmérő előnye, hogy képes mutatni a minimum és maximum hőmérsékletet is minden oldalon.

 

Aljzat

Az aljzat kerül a terrárium aljába, amin a gekkók sétálnak. Nagyon óvatosnak kell lenni az aljzat kiválasztásakor, mert ha a leopárd gekkók lenyelik, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, pl.: bélelzáródás.
Ezeket az aljzatokat használják a leggyakrabban:

Homok – nem ajánlott (fiatal állatoknál)
Több kockázattal jár a használata, mint előnnyel. A fiatal állatok általában még kapkodósak, nem elsőre kapják el a zsákmányukat, így előfordul, hogy a homok finom szemcséit is lenyelik. Nem ritka eset, hogy a leopárd gekkók (és más hüllők is) állatorvoshoz kerülnek a túl sok homok lenyelése miatt. A megevett homok sok hüllőfajnál okoz bélelzáródást, ami súlyos következményekkel jár. Ez igen könnyen elkerülhető, ha más aljzatot választunk.

Még annyit hozzá tennék, ehhez a „homok jó/nem jó" örök vita témához; hogy tapasztalataim és más hozzáértő tenyésztők véleménye alapján a homok biztonsággal használható (nem fiatal állatoknál), HA a megfelelő ásványi anyag és vitamin szükséglet biztosítva van! Egy kis lapos tálkában mindig legyen bent náluk kalcium és vitamin por keveréke. Okos állatok meg fogják találni, ha szükségük van rá.

Mészkő gritt – ajánlott/nem ajánlott
Egyre elterjedtebb és népszerűbb is egyben, ennek az anyagnak hüllő aljzatként való használata. Ez gyakorlatilag egy kiegészítő takarmány szárnyasok részére. Magas kalcium tartalommal rendelkezik, fehér színű apróra zúzott kő. Fiatal, még kapkodós állathoz azonban nem ajánlott, mert a mészpor réteg alatt gyakorlatilag a natúr 1-2 mm-es kő zúzalék van. Előnye az, hogy lenyelése során a bélben talán nem tapad annyira össze, mint a homok és a széklettel kiürül. Nagy hátránya szerintem viszont az, hogy nagyon poros és szárítja a gekkók bőrét.

Vitaminozott homok (ZooMed VitaSand) - ajánlott
Természetes, vitaminokkal dúsított kalcium-karbonát alapú aljzat. Nem tartalmaz mesterséges színezéket vagy színrögzítő anyagot. Segíti a szárazföldi hüllőfajok kalcium-háztartását. Vitaminokkal és béta-karotinnal dúsított, így jótékony hatással van az állatokra. Nem tartalmaz zsírban oldódó vitaminokat, melyek nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek. Az ultra-finom szemcséknek köszönhetően nem okoz bélelzáródást túlfogyasztás esetén sem.

Csempe/lapos kövek – ajánlott
A nagy lapos felület a gekkók természetes környezetét jól utánozza. Olcsó, mutatós és könnyen tisztítható, mindegy nulla kockázat mellet. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a legtöbb terrárium üvegből készül, így érdemes papír vagy szövet réteget tenni az üveg és a kövek közé, így elkerülhetjük az üveg törésér, repedését.

Papír kéztörlő – ajánlott
Könnyen karbantartható és népszerű sok állat tartása esetén (pl. tenyészetekben). Könnyen cserélhető, amikor csak szükséges. Karantén terráriumhoz a legjobb választás. Fiatal kicsik alá mindenképp ez ajánlott.

Hüllő szőnyeg – ajánlott
Ez egy speciálisan kialakított aljzat hüllők számára, jól néz ki és nem jelent kockázatot a használata. (Reptile Carpet)

 

Kerti föld - ajánlott

NEM virágföld! A virágföld trágyát és komposztot tartalmazhat! A legjobb, ha kimegyünk a kertbe, keresünk egy szimpatikus vakondtúrást és onnan gyűjtjük a földet. Ha kertünkben nem élnek kedves kis barátaink/ nincs kertünk, tetszőleges helyen (lehetőleg ne a négysávos mellet) ássunk le 10-15 cm mélyre és onnan gyűjtsünk földet, ebben a mélységben már nincs semmi olyan, ami káros lehet számukra (pl.: más állat ürüléke).

 

Mi a félsivatagos, kősivatagos környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak a leopárd gekkók számára, akik kedvelik az ilyen területeket.

 

Búvóhely


A búvóhely egy fontos része a leopárd gekkók környezetének. Ez szolgál menedékül a fény és a hő elől és minden egyéb elől, amitől megrémülhetnek, legyen az egy másik házi kedvenc vagy a léptünk zaja a szobában.

Búvóhely bármi lehet, amiben kényelmesen elférnek és kellő biztonságot nyúlt. Kell, hogy legyen rajta egy nyílásnak és megfelelő helynek a belsejében, hogy biztonságban érezzék magukat. Ha több gekkó él egy helyen, biztosítani kell számukra egy megfelelően nagy búvóhelyet, amiben mindannyian kényelmesen elférnek, vagy pedig több kisebbet (a létszámhoz megfelelően). Vannak, akik ételtároló dobozból alakítanak ki búvóhelyet, míg mások üzletben vásárolnak olyanokat, amelyek hasonlítanak a kövekhez, sziklákhoz, így jobban beleillik a terrárium összképébe. A leopárd gekkók nem részesítik előnyben egyik vagy másik megoldás, így ez a döntés csak rajtunk múlik.

Három különböző típusú búvóhelyet használnak a leopárd gekkók. A legjobb, ha mindhárom típus a rendelkezésükre áll a terráriumban. Ha nincs elég hely, a legjobb, ha van egy meleg-bújó és egy nedves-bújó (, ami hideg-bújóként is működik). Mindegyik típusnak más-más feladata van.

Meleg-bújó – kötelező:
Ezt a bújót a terrárium meleg oldalán kell elhelyezni. Ezt a bújót használják, hogy könnyen meg tudják emészteni az elfogyasztott táplálékot, vagy ha fáznának, itt tudják felmelegíteni magukat, a világosság elkerülésével.

Hideg-bújó:
A hideg-bújó ellentéte a melegnek, így ezt a hideg oldalon kell elhelyezni. A leopárd gekkók nem képesek szabályozni a testhőmérsékletüket, így időnként előfordul, hogy túlmelegszenek és szükségük vagy egy hűvös helyre, ahol lehűlhetnek. A hideg-bújó menedéket nyújt, így könnyen és biztonságban lehűthetik a testüket.

Nedves/párás-bújó – kötelező:
Ezt úgy kell kialakítani, hogy sokkal magasabb legyen benne a páratartalom, mint a többi bújóban. Amikor a leopárd gekkók vedleni készülnek, magasabb páratartalomra van szükségük, hogy bőrük puhább legyen, és könnyebben le tudjanak vedleni.
A nedves-bújót nem szabad a meleg oldalon elhelyezni, mert a hő hatására párologni kezd és csökken a nedvesség. Ahhoz, hogy a bújó párás maradjon, a belsejében az aljzatnak meg kell tartania a nedvességet. Ezt megnedvesített mohával vagy papírtörlővel érhetjük el. Naponta ellenőrizzük, hogy a nedvesség megfelelő-e, nehogy kiszáradjon.

 

Kiegészítők

Különféle kiegészítőket használhatunk a terráriumban, amivel feldobhatjuk vagy még természetesebb környezetet alakíthatunk ki.

Növény:
Élő vagy műnövényt is használhatunk, amit extra búvóként használhatnak. A leopárd gekkók nem esznek zöldségeket, ezért nem kell aggódni, hogy megrágják azokat, azonban, ha az élő növény mellett döntünk, meg kell győződni róla, hogy biztosan nem mérgező. Ha az élő és a mű növény között hezitálunk, az élő mellett az szól, hogy jobban néz ki és növeli a páratartamot a terráriumban, de nehezebben tisztán tartható.

Sziklák és mászó kövek:
Tehetünk sziklákat, kisebb ágakat és mászó köveket is a terráriumba, hogy gekkónk rátelepedjen vagy mászkáljon rajtuk. Mindig alaposan tisztítsuk meg a behelyezett tárgyakat a szennyeződésektől és a baktériumoktól, ha éles, szúrós felületül/oldaluk van, behelyezés előtt el kell simítani. Az ágakat meg kell tisztítani a kérgüktől és meg kell győződni róla, hogy nincsen rajtuk vagy bennük semmilyen élősködő. Néhányan sütőbe teszik az ágakat, botokat és alacsony lángon 20-30 percig sütik, így minden parazita elpusztul.

Etető- itató tál:
Szükségünk van etető- és itató tálra is. Minden nap friss vizet kell adni a gekkóknak és ha vízbe fulladt rovar vagy ürülék van a vizes tálban, azonnal ki kell cserélni. Az itató ne legyen túl mély, mert korlátozza a gekkók hozzáférését a vízhez és fulladásveszélyt jelent.

 

 

 

Képek: google