A leopárd gekkó gondozása / 7. – EGÉSZSÉGÜGY, BETEGSÉGEK

2017.Október 20. 16:10 | Szerző: LM

A leopárd gekkó gondozása / 7. – EGÉSZSÉGÜGY, BETEGSÉGEK

EGÉSZSÉGÜGY

 

Hibernáció

 

Mint minden más hüllőnek vagy állatnak a bolygón, van egy hibernációs ciklusuk, amelyet a leopárd gekkók szeretnek minden egyes évben követni. Ez egy nagyon természetes és évente ismétlődő folyamat. Azonban valójában ez egyáltalán nem feltétlenül szükséges vagy igazán szükséges azoknak a leopárd gekkóknak, akiket házi kedvencként tartunk. Ha a gekkónk mégis alszik téli álmot a téli hónapokban, az teljességgel biztonságos.

Sokan általában azon aggódnak, hogy a téli időszakban nem lesz megfelelő a hőmérséklet. Ne változtassunk a napi rutinunkon, folytassuk a megszokott gondozási menetet, tartsuk a megszokott hőmérsékletet, győződjünk meg róla, hogy megfelelőek az életkörülmények és az egészségi állapot. Továbbá győződjön meg arról is, hogy a gekkó télen is aktív, és nem hagyja abba az evést vagy az ivást.

Ha azonban valamilyen oknál fogva szeretnénk, hogy téli álmot aludjon gekkónk, akkor ez egy nagyon egyszerű folyamat. (Elsősorban akkor van erre szükség, ha tenyészteni szeretnénk.)

Csak annyit kell tenni, hogy megszüntetjük a hőforrást, de vigyázzunk, hogy a hőmérséklet eközben ne csökkenjen 21°C alá, mert megfázhatnak. Ne felejtsük el, hogy a párás és meleg éghajlathoz szoktak, így a hideg sokkolhatja, és akár meg is ölheti őket. Egyes tartók beszámolói alapján nem okozott gondot a 15°C-os hőmérséklet a hibernáció alatt, de biztonságosabb, ha tartjuk a 21°C-ot.

A hibernációs állapot alatt a gekkók aktivitása csökken, és keveset lehet őket látni. Fel fog tűnni, hogy kevesebbet esznek és isznak majd. A testsúlyuk azonban nem csökken látványosan annak ellenére, hogy kevesebbet esznek, mert az anyagcseréjük jelentősen lelassul. Ha a mellett döntünk, hogy etetünk a hibernációs állapot alatt, keveset és ritkán tegyük. Előfordul, hogy hosszú ideig nem is fogadnak el táplálékot, ez normális, de ilyenkor mindig távolítsuk el az el nem fogyasztott rovarokat a terráriumból.

 

Vedlés

 

Csakúgy, mint minden más hüllő a bolygón, eljön az idő, amikor levedlik a bőrüket. A leopárd gekkók azonban egyszerre vedlik le bőrüket, nem darabokban és eltérő időben. Mintha levennék az öltönyüket.

 

Milyen gyakran vedlenek?

 

Ez eltérő időközönként következik be a felnőtt és a fiatal állatok esetében. A fiatalok gyakrabban vedlenek, mert folyamatos növekedésben vannak. Nincs periódusa annak, hogy mikor következik be. A fiatalok esetében minél gyorsabban növekszenek, annál gyakrabban vedlenek.

 

Honnan lehet tudni, hogy vedleni fognak?

 

Van egy nagyon egyszerűen észrevehető és biztos jel arra, hogy a gekkó vedleni fog. A színei jelentősen tompulnak, közvetlen a vedlés előtt a bőr kifehéredik és elválik a testtől. Vedlés előtt sokat nyalogatják a szájukat, innen indul meg a vedlés. Szeretnek érdesebb felületekhez dörgölődni, míg annyira le nem húzzák magukról a bőrt, hogy már szájukkal elérik. Innentől kezdve maguk húzzák le és fogyasztják el bőrüket. Több oka is van annak, hogy megeszik a bőrüket.

 

Amikor egy gekkó vedlik, rengeteg energiát használ el a kemény munka során. Ezért ez egy természetes reakció, hogy minél előbb pótolni kell az energia veszteséget. És kézenfekvő megoldás a bőr azonnali elfogyasztásra.

A másik ok, hogy a természetben a bőr megevésével csökkentik annak esélyét, hogy a potenciális ragadozók megtalálják őket. Nagyobb biztonságban vannak, ha nem hagynak hátra maguk után nyomokat. Könnyebb megenni a bőrt, mint megpróbálni elrejteni.

 

A vedlés nagyon könnyű és egyszerű folyamat, de előfordul, hogy nem megfelelő a páratartalom, ami a vedlés sikerességéhez szükséges. Meg kell győződni róla, hogy megfelelő a páratartalom, amikor látjuk, hogy vedléshez készülnek, mert ha nem megfelelőek a terrárium értékei, problémák lehetnek.

 

Ha nem tökéletes a vedlés, a bőr a gekkóhoz tapad, ez általában a lábujjaknál fordul elő, ami alapvetően még nem lenne gond, de előfordulhat, hogy szorítja az ujjakat, leáll bennük a vérkeringés és az ujjak elvesztéséhez vezet.

 

A páratartalom a legfontosabb dolog, amit ellenőrizni kell, amikor elkezdenek vedleni. Általában ilyenkor felkeresik a nedves búvóhelyet a terráriumban. ( Ennek részletes leírása a: A leopárd gekkó gondozása / 4. – AZ ÉLETÉR KIALAKÍTÁSA c. részben található meg.)

 

Bátran segítsünk a gekkónak, ha nem boldogul a vedléssel. Ha azt észleljük, hogy a bőr egy része nem jött le a lábáról, vagy a bőr egy részét nem sikerült levedlenie, akkor a következő módszereket használhatjuk:

 

  • Vegyünk egy kis műanyag edényt, amibe nedves törölközőt helyezünk, ne csucsogjon, de legyen elég nedves. Ne legyen hideg, az elijesztené a gekkót, a kéz meleg hőmérséklet az optimális. Helyezzük be ezt a dobozt a terráriumba.
  • Nagy vízfelületű tálak terráriumba helyezésével növeljük meg a páratartalmat.

 

Ha ezek a módszerek nem váltak be és a páratartalom is optimális, óvatosan egy csipesz segítségével el kell távolítani a bőrt. Ha nem sikerül elsőre, tartsuk fél óra szünetet és próbáljuk újra.

 

 

Betegségek

 

A leopárd gekkó leggyakoribb betegségei:

Gasztroenteritisz, amit az egészségtelen körülmények között fellépő baktériumfertőzés okoz. A híg vagy a véres széklet ennek a jele lehet. Az egészséges leopárd gekkó széklete fehér és száraz. A betegség fertőző, és könnyen terjed. További tünetei közé tartozik a fogyás, az egyre vékonyabbá váló farok, és az emésztetlen tücsökdarabok. Kezelés hiányában a gekkó abbahagyja az evést, csont soványra fogy, kiszárad, és akár meg is halhat.

A coccidia egy élősködő által okozott gyomor-bélrendszeri betegség. A beteg gekkó társaira is könnyen átterjed. Kezelés hiányában a gekkó abbahagyja az evést, csont soványra fogy, kiszárad, és akár meg is halhat.

Metabolikus csontanyagcsere zavar, amit a kalcium és a D3 vitamin hiánya okoz. Ezek fontosak a csontépítéshez és a tojáshéj kialakításához. Gyengeséggel, csontritkulással, a csontok torzulásával, remegéssel és étvágytalansággal jár. Nem egyszerű meggyógyítani.

Az anorexia nem külön betegség, hanem tünet. Lehet emésztőszervi betegségek tünete, vagy okozhatja stressz. A gekkó abbahagyja az evést, ezért vészesen lefogy és legyengül. Kezelés hiányában halálhoz vezet.

A dysecdysis a vedlés zavara, aminek oka a táplálás hibái, a túlszáraz levegő vagy az elhanyagoltság. A nem teljesen levetett bőr akárhol lelóghat, ami rontja a gekkó látását, és a mozgásában is akadályozza. Ha a kezelés elmarad, akkor fertőzéshez vezethet.

Dystocia, a nőstény nem tudja lerakni tojásait. A tojások túl nagyok, és beszorulnak a petevezetékbe vagy a kloakába. Okozhatja a nőstény gyengesége vagy betegsége is. Ekkor abbahagyja az evést, legyengül és kedvetlenné válik.

Stomatitis, a száj környékének bűzös duzzanata.

Tüdőgyulladás, egy baktériumok által okozott légzőszervi betegség. Ha túl hideg és nedves környezetben vannak, akkor a leopárd gekkók elkaphatják ezt a betegséget. A nehézlégzéssel járó betegség magától meggyógyul, ha a hőmérséklet tartósan 28 - 29 °C-ra emelkedik.

Bélelzáródás, amit a homok vagy az aljzat más anyagának megevése okoz.

A cryptosporidiosis könnyen halálossá válhat, ha nem fedezik fel időben. Habár bonyolult eldönteni, hogy valóban erről van-e szó, de a visszaöklendezett étel, a folyékony széklet és a fogyás alapos gyanúra ad okot. Habár kevés a remény a gyógyulásra, már vannak kísérleti szerek, amelyek további kellemetlenségek árán meggyógyíthatják a beteget. Sok leopárd gekkót azonban elaltatnak, ha felismerik rajta a betegség jeleit.

 

Az oldal tartalma iránymutatásként szolgál, nem szakmai orvosi tanácsadás. Vészhelyzet esetén azonnal hívjunk egy tapasztalt hüllőkhöz értő állatorvost!

 

 

 

Képek: google

Videó: youtube