A Török Gekkó bemutatása és tartása

2018.Szeptember 29. 19:15 | Szerző: LM

A Török Gekkó bemutatása és tartása

A török gekkó (lat.: Hemidactylus turcicus, eng.: Mediterranean house gecko, Turkish gecko) a hüllők (Reptilia) osztályába a gyíkok (Sauria) alrendjébe és a gekkófélék (Gekkonidae) családjába tartozó faj. Gyakran összetévesztik az ázsiai házigekkóval (Hemidactylus frenatus). Latin nevének jelentése „hold gyík”, mert éjszakánként bukkan fel.

 

MEGJELENÉS:

Testhossza 9–10 cm. Rokonaitól határozatlanul háromszögű, 14–16 hosszanti sorban elhelyezett szemölcsei révén különbözik, amelyek egy része fehér, más része fekete. A test felső oldala szürkésbarnával szegélyezett húsvörös színű.

 

ELŐFORDULÁS ÉS ÉLŐHELY:

Eredetileg a Földközi-tenger partvidékein és szigetein él, de betelepítették az Újvilág több pontjára is (így Kubába és az Amerikai Egyesült Államokba is).

 

ÉLETMÓD:

Éjjel aktív, de lehet látni, napközben sziklákon napozni. Meglepően gyors mozgású hüllők, zsákmányukat a falon futva kapják el. Lábujjaik végén található harántlemezeikkel akár a plafonon is képesek futni, és vadászni. Farkukat veszély esetén ledobják, a ledobott farok percekig féregszerűen vergődik. Kedvelik az emberi környezetet, a Mediterráneumban gyakran látni éjszaka, kültéri világítások közelében.

 

TÁPLÁLKOZÁS:

Tápláléka puhább testű, apróbb rovarokból, legyekből és pókokból áll.

 

MEGŐRZÉS:

A faj az IUCN vörös listáján a „Least Concern (LC)” nem fenyegetett státuszba szerepel.

 

TERRÁRIUMI TARTÁSA:

 

A török gekkó megtalálható a legtöbb mediterrán égövi háztartás körül. A zsindelyek és redőnyök alatt rejtőzve csillapítják éhségüket repülő rovarokkal, melyeket a teraszok fénye és az utcai lámpák vonzzanak oda. Amint a legtöbb gyík, akik szoros kapcsolatban állnak az emberekkel, nagyon jól alkalmazkodnak a fogsághoz és nagyszerű terráriumi állatok.

 

Terrárium

Egy jól zárható üveg terrárium megfelelő otthona lehet a török gekkónak. Bár a török gekkók viszonylag kis gyíkok, amelyek csak kb. 12 cm hosszúak, tágas terráriumot igényelnek. Egy 40 liter körüli terrárium elfogadható méretű egy állat számára. Egy csapatnak egy 75 literes álló terrárium a megfelelő. Szeretnek csapatban élni, inkább a laza csoportokat kedvelik, de ne legyenek kevesebben 3-4 főnél, egy hím több nősténnyel. Két hím nem tartható együtt a rivalizálásuk miatt.

 

Fűtés és világítás

A török gekkó a magasabb hőmérsékletet részesíti előnyben, de fontos, hogy a terrárium rendelkezzen meleg és hűvös oldallal is melyek között tud mozogni és a megfelelő testhőmérsékletet tartsa fent. A melegítő lámpát ezért érdemes a terrárium egyik végében elhelyezni. Éjszakai állatok, így nem igényelnek széles spektrumú UV fényt. A melegítő lámpának hozzávetőlegesen 12 órát kell működnie nappal, éjszaka pedig kikapcsolva. Ha melegítés nélkül az éjszakai hőmérséklet nem fenntartható használhatunk olyan izzókat, melyek nem zavarják az állatokat, ilyen pl. a kék/lila fényű éjszakai izzók vagy az infravörös izzók, ha nincs lehetőség lámpa elhelyezésére, használhatunk fűtőlapot is (szintén a terrárium egyik végébe elhelyezve).

 

 

Hőmérséklet és páratartalom

Hőmérő segítségével ellenőrizzük időnként a hőmérsékletet. A terráriumban 25-31°C az elfogadható hőmérséklet, éjszaka 15-20°C. A páratartalomnak magasnak kell lennie, hogy elkerüljük a vedlési problémákat. Magasabb páratartalmat hozhat létre, ha naponta langyos vízzel párásítunk. Használjunk páratartalom mérőt, hogy az értékeket nyomon tudjuk követni.

 

Aljzat és berendezés

Számos aljzat jól fog működni a török gekkó tartásához. Egyszerű és olcsó megoldás a papírtörlő, amely tökéletes aljzatként, de nem túl esztétikus. Alternatívaként használható kerti föld (NEM virágföld, ez trágyát és komposztot tartalmazhat!), kavics, kövek, ciprusmulcs, orchidea kéreg vagy száraz levelek, ha a természetes hatásra törekszünk. A hüllő szőnyeg is megfelelő, könnyű tisztán tartani és a fűköz hasonló természetes kinézete van. A papírtöltőt hetente 2-3 alkalommal kell cserélni, a természetes aljzatoknál naponta el kell távolítani az ürüléket és időnként (néhány havonta/félévente) teljesen lecserélni. Fiatal állatoknál a papírtörlő használata javasolt. Tehetünk be különféle élő (nem mérgező) vagy mű növényeket, nagyobb köveket, kérgeket és ágakat, amin tudnak mászni és elbújni.

 

Mi a félsivatagos, kősivatagos környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak a török gekkók számára, akik kedvelik az ilyen területeket.

 

Étel és víz

Elsősorban rovarevők, étrendjük tücskökből, lisztkukacból, viaszmolyból, selyemhernyóból, csótányból és muslicából áll. Hetente 5-6 alkalommal kell etetni őket, egy alkalommal többféle eleséggel. Ne hagyjunk bent náluk tücsköt, ha nem ették meg, mert megrághatják a gekkók bőrét. Az eleség ne legyen nagyobb, mint a gekkó fejének szélessége. Hetente egyszer vagy kétszer az eleségállatot be kell porozni vitamin és ásványi anyagokkal etetés előtt. Este etessük őket, így alkalmunk nyílik látni őket „akció” közben. Egyszer egy nap be kell spriccelni a páratartalom megtartása érdekében, és hogy a vízcseppekből ihassanak a gekkók. Azonban mindig legyen bent egy vizes tál, mert néhány állat nem iszik a cseppekből.

 

Amire figyeljünk

Minden nap párásítsunk langyos vízzel.

Extra figyelmet kell fordítani a lábujjaikra, amikor vedlenek. Ha a bőr rajta marad, nem tudnak mászni.

Minden figyelmeztetés nélkül ledobhatják a farkukat, ha megijednek.

 

 

 

 

Források:

  • hu.wikipedia.org
  • animals.mom.me
  • herpcenter.com
  • goggle/képek