A floridaiak szabadon megölhetik a zöld leguánokat

2019.Július 13. 22:10 | Szerző: LM

A floridaiak szabadon megölhetik a zöld leguánokat

Az FWC nemrégiben frissítette a honlapját, hogy „tisztázza a leguánok eltávolításának lehetőségeit”. Az oldalon található lehetőségek közé tartozik, hogy úgy riasszák el a leguánokat, hogy az humánus maradjon, amely magában foglalja a vízzel való lelocsolást vagy a szélcsengők használatát. De az ingatlanok tulajdonosai szabadon és humánusan meg is ölhetik a leguánokat vagy csapdába ejthetik és bevihetik őket egy állatorvoshoz vagy egy egy egyesülethez, hogy elaltassák őket. Az állatok megmérgezése tilos.

 

A zöld leguánok, mint minden nem őshonos, invazív faj nem védettek Floridában, de az állatvédelmi törvény rájuk is kiterjed. A magánterület tulajdonosa bármikor elfoghatja vagy megölheti őket, ha tudja igazolni, hogy a terület az ő tulajdona. Az FWC ösztönzi a leguánok és más invazív fajok eltávolítását a természetből. 

 

Más szóval, a leguán probléma nem új. A leguánok természetes elterjedési területe Közép-Amerikától  Dél-Amerika trópusi részeiig és néhány kelet-karibi szigetig tart, de a floridaiak az 1960-as évek óta foglalkoznak az invazív fajokkal, amikor először a Miami régióban látták őket. Azóta elterjedtek egész Délkelet-Floridában és a Palm Beach gondosan ápolt kertjeiben rágcsálják a szép virágokat.  Észak-Floridában nem élnek meg, ahol hidegebb van. 

 

Az éghajlatváltozás hatására a hőmérséklet emelkedett és a leguánok populációja ugrásszerűen nőtt. Senki sem tudja, hogy hány zöld leguán kószál és csócsálja a drága virágokat, de Joseph Wasilewski, aki 40 évig zöld leguánokat tanulmányozott a Floridai Egyetem „Croc Docs” tudományos csapatának részeként, elmondta, hogy „Az éghajlatváltozásnak biztosan van valami köze hozzá. Ez felmelegíti a környezetet, és lehetővé teszi számukra, hogy tovább menjenek északra."

 

Valójában a zöld leguán megfigyelések drámai módon emelkedtek az FWC adatai alapján. 2007-ben 5 megfigyelést jelentettek. 2017-re 224-re nőtt. Csak egy évvel később, 2018-ban több mint 2700 észlelés volt.

 

A globális felmelegedés nem az egyetlen oka annak, hogy az emberek előidézzék a leguán inváziót. Az FWC honlapján kifejti, hogy a  dél-floridai kiterjedt ember alkotta csatornák „ideális elterjedési folyosókként szolgálnak, hogy a leguánok új területeket hódítsanak meg". 

 

Ezek a gyarmatosítók kárt okoznak a növényekben, és mindenhol elhagyják az ürülékeket - a kikötőkben, a lehorgonyzott hajókon, a védőgátakon, a tornácokon, és a medencékben. Elfogyasztják azt a növényt (Caesalpinia bonduc) is, amely a veszélyeztetett Miami Blue pillangó (Cyclargus thomasi bethunebakeri) gazdanövénye. Ez azt jelenti, hogy, mint egy másik híres invazív faj, a pitonok, a leguánok jelenléte is fenyegeti a természetes élőhelyet. A zöld leguánok képesek szalmonellával megfertőzni az embereket, vízzel vagy székletükkel szennyezett felületekkel érintkezve.

 

Az FWC ösztönzi a floridaiakat, hogy „távolítsák el” a zöld leguánokat, de senki sem teheti kötelezővé, hogy megszabaduljanak a betolakodóktól. 

 

 

 

 

Forrás: 

  • qz.com
  • google/képek