Amiért nem szabad egzotikus háziállatokat szabadon ereszteni

2019.Július 14. 22:00 | Szerző: LM

Amiért nem szabad egzotikus háziállatokat szabadon ereszteni

Június 10-én a Massachusettsi Környezetvédelmi Rendőrség furcsa hívást kapott. A telefonáló azt állította, hogy egy háromlábú gyík van a hátsóudvarában. 

 

Amikor a tisztek a helyszínre érkeztek az elégedetlen tulaj és egy kifejlett Argetin teju-t (Salvator merianae) találtak ott. Ezek az egzotikus gyíkok, melyek több mint 120 cm-re nőnek, Dél-Amerika esőerdeiben és szavannáin őshonosak. A kiérkező tisztek nem lepődtek meg, mikor meglátták a hüllőt, legalább évente egy ilyen esettel találkoznak.

 

Massachusetts államban az argentin tejut széles körben értékesítik és a tartásuk nem engedély köteles. A tejuk menekülő művészek, és ez az eset aligha volt az utolsó.

 

Az emberek gyakran vásárolnak egzotikus háziállatokat anélkül, hogy megértenék, mit vesznek maguknak. A tejuk, pitonok, papagájok, cukormókusok és sok más egzotikus állat 20 év feletti kort élhet meg, közel kétszer annyit, mint egy átlagos kutya. Hosszú élettartamukra való tekintettel gondozásuk költséges, és bizonyos esetekben veszélyes, - mert kis mértékben vannak háziasítva, a viselkedésük kiszámíthatatlan lehet. Az USA-ban legalább 300 embert támadott meg egzotikus állat 1990 óta egy nonprofit szervezet szerint. 

 

Ezen okok miatt a szökés és a szabadon engedés nem ritka.

 

Amikor ez megtörténik a következmény katasztrofális lehet. Ha az állatot nem kapja el egy ragadozó, vagy nem pusztul el a környezetváltozás vagy az éhezés miatt, találhat magának egy társat, szaporodhat és invazív fajjá válhat. 

 

Az egzotikus kisállat-kereskedelem az invazív fajok elterjedésének elsődleges okai közé tartozik. A vizsgálat megállapította, hogy az egzotikus kisállat-kereskedelem több száz invazív faj kialakulásához vezetett, és készen áll arra, hogy hozzájáruljon még több megteremtéséhez.

 

„Nem hiszem, hogy a legtöbbünk teljesen megértette, hogy mennyire kiterjedt a kereskedelem.” - mondta Julie Lockwood, a Rutgers Egyetem Ökológiai, Evolúciós és Természeti Erőforrások Tanszékének professzora. „A világszerte forgalmazott gerinces állatok száma megdöbbentő, még viszonylag tapasztalt inváziós biológusok számára is.”

 

Az invazív fajok a biológiai sokféleség csökkenésének második legnagyobb kiváltó okai világszerte. Becslések szerint évente körülbelül 120 milliárd dollárba kerülnek az Egyesült Államokban és a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok több mint 40 százaléka az invazív fajok miatt elérte ezt a státuszt. Az invazív fajok megváltoztatják az élőhelyeket, megtörik a táplálékláncokat, megemelik a zsákmány -és csökkentik a ragadozó populációkat.

 

Házikedvencből kártevő
Az egzotikus kisállat-kereskedelem egy több milliárd dolláros iparág, amely több tízmillió fajból  áll, beleértve a hüllőket, a kétéltűeket, a halakat, a madarakat és az emlősöket. Érezhetően elterjedtebbé vált az elmúlt évtizedekben, részben a nem hagyományos piacok, mint például a weboldalak, a börzék és a közösségi média növekedése miatt. A kereskedelemben a legtöbb kutatás a betegségek terjedésére vagy a biológiai sokféleség elvesztésére irányult, így nem sok figyelmet fordítottak az invazív fajok elterjedésére. 

 

„Az egzotikus háziállatok invázióveszély-kezelésének kulcsa többet megtudni az egzotikus kedvtelésből tartott állatok piacának hatalmas növekedését ösztönző társadalmi-gazdasági erőkről.” - mondja a tanulmány. Valamint megérteni, hogy az emberek miért engedik szabadon az állataikat. 

 

Néha az állatok megszöknek. Máskor az emberek megunják őket és elengedik. Olykor vallási okból vagy a környezetük "érdekesebbé tétele" miatt engedik szabadon őket. 

 

A terjeszkedés megállítása
A terjedés megállításának legjobb módja az oktatás, a korai felismerés és a gyors reagálás. 

 

Sajnos Floridában a teju már megvetette a lábát. Rendszeresen kifosztják a floridai tojásrakó fajok fészkeit, beleértve a Georgiai üregteknőst (Gopherus polyphemus), amely egy olyan kulcsfontosságú faj, aminek az üregeiben több száz állat talál otthonra. Ez a legújabb invazív faj, amely képes elpusztítani az állam őshonos madarait és hüllőit. Florida hírhedt Szalagos tigrispitonjait (Python bivittatus), - amelyeket 2000 körül az államban teljes mértékben invazív fajként határoztak meg-, hibáztatták az emlősök sokféleségének csökkentéséért.

 

Az oktatás különösen fontos. Megállapították, hogy azok a vásárlók, akik egy egzotikus kisállat megvásárlásakor pontosan tudják, hogy mire vállalkoznak, kisebb eséllyel engedik el őket.

 

 

 

Forrás:

  • nationalgeographic.com
  • google/képek