A Jurassic Park Raptorjainak hangját párzó teknősök adták

2019.Február 20. 11:50 | Szerző: LM

A Jurassic Park Raptorjainak hangját párzó teknősök adták

Ha az emberek sejtették volna honnan jöttek a Jurassic Park hangjai, lehet nem aratott volna ekkora sikert. Gary Rydstrom, az eredeti 1993-as film hangmérnöke elmondta, hogy ez kissé kínos, de amikor a raptorok egymás felé ugatnak, hogy kommunikáljanak, ez egy párzó teknős hangja.

 

Gary Rydstrom szerint ez a munka szórakoztató volt mégis egyben nagyon nehéz feladat, mert tucatnyi különálló dinoszaurusz hangot kellett létrehoznia, lényegében a semmiből, mivel senki sem tudja, hogy ezeknek rég kihalt állatoknak milyen lehetett a hangja. A megoldás az volt, hogy hónapokon át rögzítette különféle állatok hangját, majd csavart ezeken a hétköznapi hangokon egyet és létrehozott valami újat, de mégis természeteset.

 

VELOCIRAPTOR

Kiderült, hogy az intelligens raptoroknak saját egyszerű nyelve van, és ez nem más, mint a szerelem nyelve. Ez kissé kínos, de amikor a raptorok egymás felé ugatnak, hogy kommunikáljanak, az egy párzó teknős hangja.

Gary Rydstrom a hangfelvételeket a Marine World-ben készítette. Az emberek azt kérdezték tőle, hogy komolyan két párzó teknős hangjait akarja felvenni?

Rydstrom elmondása szerint a párzó teknősök hangjai tökéletes anyag egy hangmérnök számára, mert órákon át párosodnak és egész idő alatt folyamatosan ezeket a különös hangokat hallatják.

Azonban más állatok hangját is felhasználták, amikor a raptor megjelenik a konyhában az ajtóablakban, az egy lélegző ló. Ló hangokat három-négy különböző dinoszaurusznál használtunk.

A raptorok hangjához libákat is használtak. A madarak nagyon sokféle hangot hallatnak, de a libák híresen a leggazdagabbak a hangok terén. Amikor felbosszantunk egy libát, ránk sziszeg, és nem kell sok idő, hogy mérgesek legyenek, mert olyan mintha minden bosszantaná őket. Ezt a sziszegő hangot használták fel.

Rydstrom elismerte, hogy emberi hangot is használt a filmben, barátja Dietrich hangját. Dietrich meglátogatta és bekapcsolta a mikrofont neki és megkérte, hogy furcsa hangokat csináljon. És megcsinálta ezt az iszamos, torok-morgást. A konyhai támadás jelenetnél, közeli kép: a raptor lassan kinyitja a száját, meg akarja támadni Lex-et, aki a szekrényben bújik el, ott az a hang túlnyomórészt Dietriché.

 

 

BABA RAPTOR

A frissen kikelt raptorok hangja majdnem olyan imádnivaló, mint ők maguk. A kicsik csak éppen megszülettek, vinnyognak és aranyosak, sok baba állat hangját rögzítették, mint a bagoly, a róka és hasonlók. És nem, a fülünk nem csap be: mikor Sam Neill rájön, hogy az aranyos baba dinó valójában egy ördögi velociraptor, a hangok, amiket kibocsátanak egyre inkább nyugtalanítóvá válnak. Ezek a hangok egy baba bagoly hangjai.

 

 

GALLIMIMUS

A Gallimimus csorda hangját pánikba esett vadlovak kölcsönözték. Rydstrom elmondta, hogy a felvételek során egyszer megesett, hogy egy kanca hangját rögzítette, amikor egy csődör jobbról megközelítette és felnyerített, mert dühös lett. Mérgükben az állatok nagyon egyedi hangot képesek kiadni és a kanca hangja arra utalt, hogy a csődör túl közel állt hozzá és izgatott lehetett a jelenlétében.

A Gallimimus akkor adja ki ezt a nyerítő hangot, mikor csordában futnak és egy T-rex elkap egyet.

A raptor sikolyainak egyik kulcsfontosságú eleme egy dühös hím delfin hangja volt.

 

 

TYRANNOSAURUS REX

A félelmetes Tyrannosaurus rex a Jurassic Park egyik legnagyobb állata, de néhány kulcsfontosságú hang Rydstrom apró Jack Russell terrierjétől, Bustertől származik. Az ötletet ehhez az adta, hogy a T-rex nagyon kutya-szerűen rázza áldozatát, amikor elkapja.

Az egyik legizgalmasabb dolog a hangok megtervezésében, hogy rögzítjük majd lelassítjuk őket, sokkal testesebbé válnak. A titok, hogy ha lassítasz valamit, valami kicsit, akkor a hang olyan elemeit emeli ki, amelyeket valószínűleg soha nem kapnál meg.

Az a velejéig hatoló, teátrális T-rex üvöltés egy elefánttól származik, Nem egy kifejlett példánytól, egy bébi elefánttól. Tehát még egyszer, ha egy kis állat kis hangját lassítjuk sokkal érdekesebb lesz, mint amit egy felnőtt állat produkál.

 

 

BRACHIOSAURUS

A brachiosaurus éneke az egyik legszebb hang a filmben, szamaraktól származik. Ha felidézzük a szamarak hangját, egyfajta jódlizásra emlékeztet. Ezt a hangmagasság eltolódást a szamarak hangjában, ha lelassítjuk huhogás szerű hang keletkezik kiváló minőségben. Ez a brachiosaurus hangja, amikor pompájában van, később, mikor az állat tüsszent az egy bálna orrnyílásán előtörő víz és egy tűzcsap hangja.

 

 

TRICERATOPS

A triceratopsok hangjához teheneket használtak. De a beteg triceratops fő hangja a légzés, hosszú, lassú belégzés és kilégzés. A film egyetlen olyan eleme, amely nem szerves hang. Egy hosszú karton csövet használtak, amelynek egy rugó volt a belsejében, ez a hangokat  kinyújtotta és mélyebbé, furcsábbá tette. Amikor Sam Neill ráhelyezi a fülét a triceratops mellkas üregére és a légzését hallgatja, ott hallhatóak a tehenek, de a légzés maga a kartoncső.

 

 

DILOPHOSAURUS

Amikor először találkozunk a filmben a Dilophosaurus-szal, forgatja a fejét és megnyerően trillázik. Ez egy hattyú hangja. A hattyúk egy aranyos fütyülő hangot adnak ki, így a Dilophosaurus aranyos változata túlnyomórészt hattyú. Kuncog.

Természetesen a dolgok gyorsan változnak a Dilophosaurus körül, amint kitárja a csukjáját és leköpi a zsákmányát. Amikor ez az ijesztő köpés történik ott egy csörgőkígyó hangja szerepel, ahogy széttárja a csukjáját a feje körül, az az érdes hang egy sasé.

 


 

Forrás:

  • vulture.com
  • youtube
  • google/képek