Rengeteg hüllő pusztult el a fonyódi nádastűzben

2019.Április 06. 13:00 | Szerző: LM

Rengeteg hüllő pusztult el a fonyódi nádastűzben

A tűz Fonyódnál, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon csütörtök délután lobbant fel, és péntek délutánra oltották el teljesen.

 

A tűz okát egyelőre vizsgálják. A rendkívüli szárazság miatt az aljnövényzetben sem volt már nedvesség, így akár egy üvegszilánk is elegendő napfényt tudott fókuszálni ahhoz, hogy lángra lobbanjon a nád. A katasztrófavédelem szerint volt szeméthalom is az egyébként védett területen. Az emberi gondatlanságot sem lehet kizárni – ehhez egy eldobott csikk is elég –, de találgatni még korai. A vizsgálat határideje 60 nap, de ennél hamarabb is születhet eredmény.

 

Az erős szélben gyorsan terjedt a tűz, a hatalmas területen folyamatosan lobbantak fel a kisebb-nagyobb lángok. Hatalmas füsttel és sokszor 6-7 méter magasra felcsapó csóvákkal kellett a száraz nádas területen megküzdeniük a kiérkező tűzoltóknak. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a szél egyre erősebb lett, ami nagy sebességgel tolta a tüzet.

 

A környék összes hivatásos és önkéntes tűzoltóját a helyszínre riasztották, de még éjjel is égett a növényzet. Reggelre már szinte mindenhol sikerült eloltani a tüzet, de még délelőtt is füstölt és alkalmanként lángolt a nádas. A helyszínen dolgozott a marcali, a siófoki és a keszthelyi hivatásos, valamint a balatonboglári önkormányzati tűzoltók, összesen közel 50-en. Az oltási munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

 

"Az állomány munkáját nagyban nehezítette, hogy csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt. A kárhelyparancsnok több csoportra osztotta az állományt, több helyszínen kezdték meg az oltást szikracsapókkal, volt, ahol vízsugárral is be tudtak avatkozni"- részletezte a körülményeket Mihályka Szabina, a Somogy megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

 

 

Rózner György, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője az atv-nek elmondta, a térképi azonosítás megtörtént, 300 hektárra becsülhető a leégett terület. A károkat még nem mérték fel, de a földön fészkelő madarakat nem érte helyrehozhatatlan kár, mert még egy-két kivétellel nem kezdődött meg a költési időszak. A hüllők és kétéltűek azonban a tűzben égtek. 

 

"Az itt jellemző béka, mocsári teknős, illetve vízisikló, kockás sikló állománynak esélye sem volt egy ekkora tűzben elmenekülni és hát ezek több tíz, vagy százezres nagyságrendben pusztulhattak el. – nyilatkozta Rózner György.

 

A terület jó része egyébként európai védelem alatt álló élőhely. A tűz épületeket nem veszélyeztetett, ami annak is köszönhető, hogy éjjel a tűzoltók egy ellentüzet is gyújtottak. Ezzel akadályozták meg, hogy a lángok elérjék a lakott területet. A tűzoltók péntek kora reggelre négy vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd délutánra eloltották a lángokat. A szakértő szerint egyébként másfél-két hónap múlva helyre áll a természet rendje, és kizöldell a terület. A tűzbe veszett hüllők populációjának azonban 4-5 évre van szüksége a teljes regenerációhoz.

 

 

 

 

 

Forrás:

  • atv.hu
  • Tűzoltóság (videó)
  • Böröczky Búlcsú (fotók)
  • Kacs Dávid (fotók)