Begyulladt pórusok eltávolítása műtéti úton (Szakállas agáma)

2019.Április 25. 10:00 | Szerző: LM

Begyulladt pórusok eltávolítása műtéti úton (Szakállas agáma)

Ez a szakállas agáma (Pogona vitticeps) megduzzadt pórusai miatt került be az ausztráliai The Unusual Pet Vets rendelőjébe. Új tulajdonosai nemrég fogadták örökbe és aggódtak a hátsó lábai látható duzzanatok miatt, így egyből orvoshoz fordultak. A dudorok okozója nagyon súlyos és összetett belső combi póruselzáródás, ami már a mozgását is korlátozta.

 

Az orvosok helyi érzéstelenítést alkalmaztak a pórusok körül, mielőtt megejtették volna az első bemetszést. Ez csökkenti a duzzanat okozta fájdalmat. Ezután közvetlenül a dudorokat érzéstelenítették. A műtétet Dr. James Haberfield végezte, eltávolította gyulladt és tályogos mirigyeket.

 

 

 

Dr. James Haberfield elmondta, hogy az évek alatt sok esettel találkozott, hogy elzáródott pórusok miatt kerültek be a szakállas agámák, de talán ez volt a legsúlyosabb.

 

A legtöbb esetben az elzárt pórusokból a külvilágba tud távozni a benne felgyűlt anyag kis beavatkozás révén is, ritkán van szükség ekkora műtétre. Itt egyszerűen túl sok volt és a bőr alatt halmozódott fel. A műtét során eltávolításra került a bőrt egy vékony sávja és a mirigyek is mindkét hátsó lábon.

 

Amint a duzzanat lappad és elkezd gyógyulni, az agáma hazatérhet.

 

 

 

 

Forrás:

  • facebook.com/TheReptileDoctor
  • google/képek