Egy nyugati háromujjú szkink tojással és elevenszüléssel is hozott utódokat a világra, egy fészekaljon belül

2019.Április 21. 10:00 | Szerző: LM

Egy nyugati háromujjú szkink tojással és elevenszüléssel is hozott utódokat a világra, egy fészekaljon belül

Általában az állatok a tojásrakással vagy elevenszüléssel szaporodnak, de egy ausztrál gyíkfajok ugyanabban a ciklusban mindkettővel képes. A Sydney Egyetem tudósai szemtanúi voltak, hogy egy nyugati háromujjú szkink (Chalcides striatus) először lerakott három tojást majd világra hozott egy újszülöttet, ez olyan esemény, amit nem láttak még korábban gerinces fajoknál.

 

Az Ausztrália keleti partja mentén megtalálható kis gyík egy olyan ritka fajcsoporthoz tartozik, amelyek bimodálisan (kétféle módon) szaporodnak.  Ez azt jelenti, hogy a faj egyes tagjai tojást raknak, míg mások elevenszülők.

 

Mint minden fajnál, a kétféle módszer közül „választható”, úgy vélték, hogy az egyes állatok genetikailag kódolva vannak, hogy tojást rakjanak vagy elevenszülők legyenek. A Sydney körüli populációk tojást raknak, míg észak felé haladva elevenszülők.

 

De most úgy tűnik, hogy nemcsak a két mód között válthat, hanem egy fészekaljon belől is. A világon ez a megfigyelés az első dokumentált alkalom.

 

"Ez egy nagyon szokatlan felfedezés." - mondta Camilla Whittington, a tanulmány vezetőszerzője. "Ezen szkinkek genetikáját tanulmányoztuk, amikor észrevettük, hogy az egyik gravid (várandós) nőstény három tojást rak. Néhány héttel később egy eleven kicsit hozott a világra. Látni, a babát nagyon izgalmas pillanat volt!”

 

A további vizsgálathoz a csapat egy pásztázó elektronmikroszkópot használt a tojáshéjak tanulmányozásához, és megállapította, hogy vékonyabbak, mint egy normál tojással szaporodó szkinké. A tojáshéj szerkezetéből az állapítható meg, hogy jellemző a tojásrakás és az elevenszülés keveredése.

 

A csapat azt mondja, hogy a háromujjú szkink jó modell a vemhesség evolúciójának tanulmányozására az állatoknál. Evolúciós értelemben a tojásrakás a régebbi szaporodási módszer, sok faj később fejlesztette ki a kicsik testen belüli kihordását. De ha körülnézünk a tojásrakás sem ment ki a divatból – mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

 

Úgy tűnik a háromujjú szkink átmenetet képez a tojásrakó és az elevenszülő metódus között. Jelenleg ez a nőstény tesztelte, hogy melyik számára az ideális, de kutatók még nem tudják, hogy mi indította be ezt a folyamatot.

 

„Az evolúciós biológia kontextusába helyezve, a tojásrakásról az elevenszületésre történő váltás lehetővé tenné az állatok számára, hogy a környezeti feltételeknek megfelelően válasszanak.” - mondta Camilla Whittington.

 

A kutatás a Biology Letters folyóiratban jelent meg.

 

 

 

Forrás:

  • newatlas.com