Ide vezet a kellő ismeretek hiánya

2019.Május 02. 22:35 | Szerző: LM

Ide vezet a kellő ismeretek hiánya

A Saint Louis-ban élő Michael Gossage tette közzé az alábbi képeket facebook oldalán. A férfi egy akvarisztikai boltban dolgozik.

 

Ez az az időszak, amikor a teknősök szétszóródva kelnek át az utakon és mindenki kertjébe betévednek. Biztosan pusztán jó szándék vezeti azokak, akik segítenek nekik, hogy átkeljenek az utakon, de a legjobb, ha hagyják őket a természetes élőhelyükön. Ha Ön, gyermeke vagy barátja házi kedvencnek szeretne egy teknőst, ne fogjon be egy vad dobozteknőst. Ezen állatok tartása megköveteli a drága felszerelést és a minél változatosabb étrendet, amit nem mindig egyszerű biztosítani.

 

A dobozteknősök a közvetlen, természetes napfényt igényelik, hogy hozzájussanak az UVA és UVB sugarakhoz, melyre szükségük van a D3-vitamin előállításához, ez teszi lehetővé a szervezetük számára, hogy megfelelően épüljenek be a tápanyagok. Ez elengedhetetlen a páncéljuk egészséges fejlődéséhez és tartósságához, a betegségek megelőzéséhez és a testük normális növekedéséhez. Környezetük nedvességtartalma szintén nagyon fontos és nem lehet könnyen biztosítani számukra alapos előkészületek és következetes gondozás nélkül.

 

A dobozteknősöknek is sok különböző táplálékra van szükségük, beleértve a vadon termő bogyós gyümölcsöket, a virágokat, a lárvákat és a férgeket, a gyümölcsöket, a válogatott zöldségeket (egyesek mérgezőek lehetnek számukra, így kellő tudást igényel a táplálásuk is), stb. annak érdekében, hogy megfelelően fejlődjenek és ellenállóvá tegyék az immunrendszerüket a betegségek, a fertőzések és a páncélrothadás elleni küzdelemben, valamint ezek megelőzésében.

 

Sokan szeretnének teknőst tartani, de ez sokkal több annál, mint felvenni egy teknőst az utcán és betenni egy dobozba. Csak azért, hogy Ön vagy a gyerekek hetente néhányszor megnézhessék. Íme, egy elrettentő példa…

 

Ez egy Háromujjú dobozteknős (Terrapene carolina triunguis), amit valaki bedobott az üzletbe. Rosszul gondozták és elhanyagolták. Nem csak deformálódott a páncélja, kiállnak az orrlyukai, nem növekedett megfelelően, nyilvánvaló bakteriális fertőzései vannak, nehezen lélegzik és „röfög” valamilyen tüdőfertőzéstől, hiányoznak a körmei, a hátsó lábai a felismerhetetlenségig deformálódtak a metabolikus csontbetegségtől, előreesett a végbél nyílása és a nemi szervei, hámlik a bőre, és a hasi páncélja teljesen sápadt, horzsolt és megrepedt.

 

„Megpróbáltam szeretni és gondozni minden egyes állatot/élőlényt, amit valaha is láttam vagy kapcsolatba kerültem vele. Tanúja voltam számtalan állat szenvedésének és minden, amit valaha csinálni akartam, az a megsegítésük. De sajnos a nem megfelelő gondozás és az elhanyagolás miatt ez a teknős feladta, szó szerint semmi nem tudok tenni, hogy megmentsem a kis állatkát. Fel fogok keresni néhány szervezetet, hogy a legelfogadottabb és leghumánusabb módon szabadítsák meg a további szenvedéstől.” –mondta Michael Gossage

 

Miután megosztotta a bejegyzést, sokan felkeresték. Egy állatorvos segítségével a férfi úgy döntött, hogy a kis teknős antibiotikum kúrát kap, a körmeit megfelelő méretűre vágják és rehabilitálják. Esélyt kap egy jobb és megérdemelt életre. Körülbelül 3-4 éves, és rengeteg ideje van ahhoz, hogy egy kicsit megerősödjön.

„Először tudatlan voltam és azt hittem, hogy az altatás lenne számára a legjobb.” –egészítette ki bejegyzését.

Egyre több szakértő, állatorvos és herpetológus (többnyire pozitív véleménnyel) kereste fel és adott tanácsot. Meggyőződésünk volt, hogy megfordul az állapota, és egészséges életet élhet. Csupán egy picit mást, egyedit.

 

A teknős most eszik, boldogan sütkérezik a lámpa alatt egy tágas helyen, ürített, fürdött és megkezdi antibiotikum kúráját. Minden szeretetet és segítséget meg fog kapni, amivel képes leküzdeni ezt az időszakot.

 

„Még egy dolog. Udvariasan visszautasítom az összes adományomat, amit kaptam és felajánlottak a gyógyulásához. Ez tényleg nem olyan drága. Ez csak egy kis erőfeszítést és odafigyelést igényel. Nem számítottam erre, hogy ilyen figyelmet kap, de remélem, hogy ez inspirálja a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosait és a jövőbeli kedvtelésből tartott gazdákat, hogy alaposan utánanézzenek, és adjanak meg minden szeretetet és gondoskodást az állataiknak, biztosítsák számukra a megfelelő felszerelést és szükségleteket.” –így zárta sorait a kis teknős új gazdája.

 

 

 

Forrás:

  • facebook.com