Krokodil vér, új antibiotikum forrás és gyógymód lehet a HIV-re

2019.Május 01. 12:20 | Szerző: LM

Krokodil vér, új antibiotikum forrás és gyógymód lehet a HIV-re

Azon kutatások, melyek a krokodilok gyógyászati tulajdonságainak (pl. antibiotikumok) felhasználására irányulnak, nem újak. A gyógyszer-toleráns baktériumok és vírusok fejlődésével és a csökkenő hatékonyság miatt a kutatás némileg megtorpant.

 

A hivatalos tanulmánya kimondja, hogy a vadon élő krokodilok megfigyeléseiből indultak ki. A krokodilok viselkedését megfigyelő biológusok észrevették, hogy bár a krokodilok gyakran erőszakos harcokat vívnak a területért és más állatoktól is szereznek sérüléseket, nagyon kicsi a halálos fertőzések kialakulásának aránya. Még az sem befolyásolja a gyógyulási folyamatot, hogy idejük nagy részét baktériumokkal teli mocsárvízben töltik. Ez a természetes baktériumfertőzéssel szembeni rezisztencia nem ritka a vadon élő állatoknál, de a krokodilok vére különösen ellenállónak tűnt.

 

A krokodilok véréből végül fontos tudományos vizsgálathoz gyűjtöttek mintákat, és az eredmények sok kutatót megleptek. A koncentrált emberi szérum és a koncentrált krokodil szérum mintákat 23 baktérium törzsnek tették ki, köztük a MRSA-nak is (az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens). Az emberi-vérszérumnak a 23 baktériumkultúrából 8-at sikerült megölnie. A krokodilok vérszéruma mind a 23 baktériumkultúrát, köztük a MRSA-t is elpusztította. A fertőzött emberi vérmintában jelentősen csökkentette a HIV vírusok általános szintjét. A HIV egy embert fertőző vírus, az AIDS nevű betegség kórokozója.

 

Ezen tesztek ígéretes eredményei miatt a tudósok elkezdték szintetizálni a krokodilvér peptidek kémiai szerkezetét. Elsőként a Crocodylus siamensis katelicidin gént azonosították és a katelin doménből származó RN15 peptid antibakteriális aktivitást mutat. A legígéretesebb eredmény azonban a Dr. Donald Branch és Stephen McCarthy által végzett tanulmány mutatta.

 

A kutatócsoportjuk krokodilvér jelenlétében fertőzött meg emberi sejteket HIV vírussal, megállapították, hogy a vér elnyomta a HIV-fertőzést. A vér különböző komponensekre való szétválasztásával a kutatók azonosították a hatásért felelős fehérjéket; ezek a fehérjék hasonlóak voltak a hisztonoknak (a kromatin [a kromoszóma anyaga] legfőbb fehérjéi) nevezett emberi fehérjékhez, amelyek szabályozzák a génexpressziót (génkifejeződés). Míg a hisztonok nem akadályozták meg a HIV vírust a gazdaszervezetbe való behelyezésében, megakadályozták a vírusfehérje expressziót, ami a HIV életciklusának kulcsfontosságú lépése. Annak ellenére, hogy az emberi sejtek hisztonfehérjékkel rendelkeznek, még mindig érzékenyek a HIV-fertőzésre. Ennek a ténynek az összehangolása érdekében a csapat hisztonokat keresett a HIV-fertőzött személyek vérében. Megállapították, hogy a HIV-fertőzött emberek kevesebb hisztont termeltek, mint a HIV-mentesek. „A tanulmányunk eredményei arra utalnak, hogy a HIV részben kiküszöbölheti a szervezet természetes védelmi mechanizmusait, mivel elnyomja a védőfehérjék termelését. A hisztonok visszaállítása a vérben egy új HIV-kezelési stratégia lehet, amely a termelés növelésével vagy hasonló funkcióval rendelkező gyógyszer létrehozásával érhető el.” - mondta Dr. Branch.

 

Azt jelentették, hogy Amerikában a legnagyobb gyógyszeripari cégek már keményen dolgoznak a krokodil vér és olajok felhasználásával előállított termékek fejlesztésében, ezt a krokodilkutató Grahame Webb mondta, ugyanakkor kereskedelmi okokból nem árulhatta el, hogy melyik cégről van szó.

 

 

 

Forrás:

  • sciencetimes.com
  • google/képek