Tanzánia végül oltalom alá veszi „világszerte egyedülálló” veszélyeztetett esőerdeit

2019.Február 06. 16:00 | Szerző: LM

Tanzánia végül oltalom alá veszi „világszerte egyedülálló” veszélyeztetett esőerdeit

Tanzánia kormánya bejelentette, hogy megóvja a trópusi erdőket, melyekben régóta elismert a nagy biodiverzitás értéke és számos veszélyeztetett főemlősnek és növénynek ad otthont.

 

A kormány azt mondta, hogy megvédi a 6.463 hektáros Magombera Természetvédelmi Területet (Magombera Nature Reserve) az Udzwunga-hegység lábánál, miután a kutatók rámutattak arra, hogy az erdőt a megsemmisülés fenyegeti az orvvadászok és a fakitermelők miatt. A „világszerte egyedülálló” Magombera otthont ad számos változatos és veszélyeztetett fa-és állatfajnak, beleértve a majmokat és a füles makikat. Ez a terület fontos vadvilági folyosóként szolgál az elefántok és a vízilovak számára is. Az elmúlt években a fenntartott területeknek el kellett hárítani a veszélyt, hogy cukor ültetvénnyé vagy egyéb mezőgazdasági területté alakítsák.

 

A megóvandó területek érdekében egy összefogás jött létre a megőrzésért felelős szervezetek, az egyetemek, egy az Egyesült Királyságban működő természetvédelmi park, a szomszédos falvak és Tanzánia kormánya között. Az induló 1 millió dolláros összeg segíteni fog az erdő menedzsmentcsapatának felállítani a védelmeket, együttműködni a helyi közösségekkel, és kutatni a helyi növény- és állatvilágot. Annak ellenére, hogy a területek megőrzésére irányuló felhívásokat négy évtizeden keresztül folytatták, egy új kaméleonfaj felfedezése 2009-ben történt meg, Andy Marshall által. Ez az esemény felhívta magára a világ figyelmét és adakozó kedvét a védelem érdekében.

 

Kinyongia magomberae, ismertebb nevén Magombera kaméleon. Ennek a fajnak az alfaját fedezte fel Andy Marshall egy kígyó állkapcsai közt a marokkói Magombera-erdőben. A kígyó megijedt Andy Marshall-tól és elejtette a kaméleont. Bár ez a példány nem maradt életben, de találtak élő egyedet is.

 

A jelenlegi védelmi program végül megnyitja a Magomberát a turizmus számára, ami kulcsfontosságú külföldi devizaforrás Tanzániában. Az összterületének mintegy 40%-a erdő, vadvilág és tengeri védett terület. A terv, hogy létrehozzák ezt a védett területet további erőfeszítéseket igényel a Seychelle-szigeteken, Kenyában és Mozambikban, hogy megőrizzék és legálisan védelmezzék az értékes biológiai sokféleséget.

 

Annak ellenére, hogy a Magombera évek óta szenvedett emberi tevékenységektől, Marshall szerint a terület fokozatosan fellendül.

 

„Amikor először kezdtem el dolgozni az erdőben 15 évvel ezelőtt, nyilvánvalóan biológiailag fontos hely volt, de a fejszék és a macséták zajától volt hangos. Az elmúlt években együttműködtünk a helyi falvakkal, hogy alternatív forrásokat találjunk a fára, valamint sikerült csökkenteni az erdőtüzek gyakoriságát, a betelepített szőlőtőkék és fakivágások számát. Ez által több ezer kis fa nő vissza a valaha csaknem kiürült erdőbe.” – mondta Andy Marshall.

 

 

 

Forrás:

  • qz.com
  • wikipedia
  • google/képek