A Hispaniolai Orrszarvú Leguán tartása

2018.Október 08. 21:45 | Szerző: LM

A Hispaniolai Orrszarvú Leguán tartása

A hispaniolai orrszarvú leguán egyike a világ legnagyszerűbb leguán fajának. A méretük és megnyerő megjelenésük nagyon vonzóvá teszi őket. Nevüket az orruk felett elhelyezkedő, három szarv szerű kinövésről kapták. A hímek nagyobbak, mint a nőstények és nagyobb szarvat viselnek. A hímek rendkívül territoriálisak.

 

A fiatalok nemét nehéz meghatározni, de az ivarérett hímek könnyem felismerhetőek a nagyobb fejükről és pofájukról. De a legegyszerűbb módja a felnőtt egyedek nemének meghatározásához, ha megvizsgáljuk a combjuk belsején található pórusokat. Ezek a pórusok a hátsó lábak alsó részén helyezkednek el, a hím leguánok pórusai észrevehetően nagyobbak.

 

Szürkés vagy olajzöld színűek, alig látható sötét kereszt sávok, amely lehetővé teszi számukra, hogy elrejtőzzenek a sziklák, bozótok és cserjék közt természetes élőhelyükön.

 

Élőhely: Haiti, Dominikai Köztársaság
Átlagos méret: 1 m
Súly: meghaladja a 9 kg-ot

Élettartam (fogságban): 20-40 év, egyesek szerint 50 év feletti is lehet
Tartási nehézségi szint: Haladó

Ár: 400-550 $

 

 

ELHELYEZÉS:

 

A megfelelő terület mérete fiatal egyedek számára: 120x60x60 cm, egy átlagos méretű felnőttnek: 300x300x120 cm. Erős, jól rögzített ágak, rönkök és sziklák még természetesebb hatást adnak néhány lombozattal. Győződjünk meg róla, hogy a helye jól zárható. Ajánlott a megfelelő szellőzés biztosítása. A terrárium a magas páratartalom és hőmérséklet miatt nagyon érzékeny a penész és a baktériumok kialakulására. Az extra szellőzők kellemes légáramlást biztosítanak, és segítenek megállítani az ilyen dolgok képződését.

 

Az orrszarvú leguánoknak, különösképp a frissen kelteknek és a fiataloknak szükségük van egy helyre, ahova visszavonulhatnak, ha biztonságra vagy nyugalomra vágynak. Egy olyan állat, amely nem rendelkezik megfelelő búvóhellyel, nagyon feszült lesz, ami kihat a táplálkozási szokásaira és az egész életminőségére. Mivel a terráriumban korlátozott keretek között mozog és második bújó nagyon sok értékes helyet venne el. Elegendő egy búvóhely, ezt a hűvös oldalon kell elhelyezni mindaddig, amíg egy hőforrás biztosítja az éjszakai hőmérsékletet. Nyilvánvaló okok miatt nem helyezünk el rejtekhelyet a forró zóna közelében.

 

ALJZAT

 

A baba leguánokat legjobb papírtörlőn tartani (hogy megakadályozzuk, hogy lenyeljenek valamit, ami emésztési problémákat okozhat, eltömítheti a kis gyomrukat vagy halálos kimenetelű lehet). Használhatunk hentespapírt (húscsomagoló papír), natúr csomagoló papírt vagy vastag papírtörlőt. Ne használjunk újságpapírt a festék miatt, a leguánok figyelmét felkeltheti a színes tinta és elkezdhetik nyalni, és lenyelhetik a vékony kis papír darabkákat.

 

1-2 éves korukra válthatunk a felnőtteknek való aljzatokra. Használjunk kókuszrostot és a kókusz puha lehántott kérgét, de használhatunk mohát, műfüvet, homokot, tiszta földet vagy semmit. A műfő könnyen tisztítható és higiénikus. Ásni fognak, ha találnak valamit, amit tudnak, de nem feltétlenül szükséges. Ha a leguánunk nőstény szükség lesz egy nagy homokkal teli dobozra, amibe évente egyszer le tudja tenni a tojásait.

 

Mi a trópusi környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak a hispaniolai orrszarvú leguánok számára és a terráriumi növényeknek is ideális közeget biztosítanak.

 

VILÁGÍTÁS ÉS FŰTÉS

 

Semmi sem helyettesítheti a valódi napfényt, nem számít, milyen minőségű a lámpa. Ha lehetséges, nagyon ajánlott a természetes napfény biztosítása, még akkor is, ha ez csak egy óra naponta vagy hetente egy alkalom a meleg napokon. Lehetőség szerint egy kültéri napozót is alakítsunk ki nekik. A fiatal leguánoknak a terrárium meleg oldalán, a napozó helyen az ajánlott hőmérséklet 41-42°C, plusz a teljes spektrumú UVB fény, a hűvös oldalon: 26-29°C. Ők el fogják tudni dönteni, hogy épp melyik zónában akarnak tartózkodni a nap folyamán.

 

Naponta 10-14 órányi UVB fényt igényelnek. Ez a fény lehetővé teszi a D3-vitamin termelését. Az UVB által termelt D-vitamin metabolizálja (leegyszerűsítve, beépíti a szervezetükbe) a táplálékukban található kalciumot. Ez teszi a leguánok csontjait keménnyé és nélküle általában elpusztulnak. Ezen folyamat hiányát nevezik metabolikus csontbetegségnek (MBD). Szintén nagyon fontos, hogy az UVB izzót rendszeresen cseréljük (márkától függően 6-12 havonta), mert egy idő múltán nem adja le a kellő UVB sugarakat.

 

Az éjszakai hőforrásra nincs szükség, ha a környezeti hőmérséklet nem esik 21°C alá. Ha mégis, használhatunk infravörös vagy kerámia fűtőlámpát, ezek nem zavarják éjszaka az állatokat. Időzítő kapcsoló segítségével könnyen beállíthatjuk a nappali ~12 órás meleg és ~12 órás éjszakai periódust.

 

Fontos megérteni a hőmérséklet zónákat egy olyan terráriumban, ahol a szellőzés a legfontosabb a terrárium zónái létrehozásához. A szűk és kevés szellőzővel ellátott terráriumokban nagyon nehéz megoldani a szellőzést. Szorosan beépített terráriumban nem jön létre megfelelő szellőzés. Így a terráriumban csaknem lehetetlen a hőmérséklet zónákat létrehozni.

 

VÍZ

 

Jó, ha a terráriumban van egy sekély vizes edény. Általában nem isznak sok vizet, ha a naponta friss zöldet kapnak. Kivonják a növényekből a nedvességet. Tehát semmi ok az aggodalomra, ha soha nem látod inni a leguánod.

 

PÁRATARTALOM

 

Az ideális 60-85%. Nem szükséges párásítani, az orrszarvú leguánok jól érzik magukat a normál szobai páratartalom szinten, még akkor is, ha ez 40% vagy annál kevesebb. De ha nagyon száraz, be lehet spriccelni vagy párásítani naponta egyszer a vedlés alatt, ez segít nekik. Alkalmanként egy fürdő is jót tesz és segít hidratálni a leguánokat a száraz évszakban, vagy ha szüksége van vedléskor. Amennyiben a páratartalom 10-30% közötti és átlagosan 50% alatti ajánlott rendszeresen fürdetni vedléskor, de még inkább a bőre egészségének megőrzése érdekében.

 

ETETÉS

 

Fiatal leguánok esetében javasolt a friss zöldek, zöldségek, gyümölcsök és virágok etetése, lucernával kiegészítve. Nagyon fontos, hogy a leguánok egész életükön át, de különösen az első néhány év során megfelelő táplálékot kapjanak. Az etető és itató tálat a hűvös oldalon helyezzük el és törekedjünk arra, hogy itt ne legyen olyan aljzat vagy tárgy, amit megehetnek. A megfelelő hőmérséklet nagyon fontos az emésztés szempontjából. Mozgásterük korlátozott, így oda kell figyelnünk, hogy a táplálék mennyisége arányban legyen az aktivitásukkal, el tudják égetni a kalóriákat, kiépüljön az izomzatuk és megfelelő legyen a bélmozgásuk. Rendszeresen ellenőrizzük az állatok súlyát és egészségi állapotát, és ennek függvényében módosítsunk étrendjükön.

 

A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy az orrszarvú leguánok szinte kizárólag növényevők, ritkán fogyasztanak kis mennyiségű állati eredetű tápanyagot. Az állati eredetű tápláléknak nagyon magas a fehérje tartalma, ami elhízáshoz és vese problémákhoz vezet. Túlságosan nagy zsírpárnák alakulnak ki a hasüregben és elzsírosodik a máj. Idővel károsodnak a vesék, és krónikus veseelégtelenséget okozhat.

 

A következő arányokat érdemes betartani: 80% zöldfélék, 15-20% zöldség és nem több mint 5-10% gyümölcs, egy pici szárított lucernával megszórva. A nagyobb darabokat aprítjuk fel, hogy könnyen el tudják fogyasztani. A kemény zöldségeket, mint a tökféléket meg kell hámozni és pürésíteni, mint a bébiételt, majd a többi zöldfélével jól összekeverni. Mindig a leguán aktuális méretéhez viszonyítsuk a darabok nagyságát.

 

A gyümölcsök mindig kedveltebbek a leguánok körében, de ha elkezdik kiválogatni a gyümölcsöket és az egészséges saláta többi részét otthagyják, ne adjuk nekik még több gyümölcsöt. A gyümölcsöknek magas a cukor tartalmuk és a fiatal leguánokat eltelítik, és már nem esznek többet a nap folyamán. Különösen a banán nagyon laktató és magas a kálium tartalma. Könnyen válogatósak lehetnek, ha mindig a könnyebb utat választjuk és adunk nekik valamilyen gyümölcsöt és lelassul a növekedésük, fejlődésük.

 

Tehát a fiataloknak gyümölcsöt hetente 1-2 alkalommal adjunk és akkor is csak 2-3 falatot. Jutalomfalatként is használható a gyümölcs, megtaníthatjuk őket, hogy odajöjjenek hozzánk és ekkor kapják meg. Az leguánok sok fajta gyomnövényt és friss faleveleket is fogyasztanak.

 

A kalcium mellett vitamin és ásványi anyag kiegészítőkre (porokra) is szükségük van. A kicsiknél minden nap kell használni ezeket a kiegészítőket, a felnőtteknél hetente 1-2 alkalommal elegendő. Ezek a leggyakrabban por alakban érhetőek el, mellyel könnyen meg lehet szórni a táplálékukat. Nem kell sokat rászórni, csak vékonyan meghinteni a tetejét. 

 

Kerüljük az alacsony tápanyag tartalmú vagy magas foszfor tartalmú növényeket, mert gátolják a kalcium megkötését és a pajzsmirigy működését. A spenót, a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó, a kukorica, a zeller és a fejes saláta az ilyen elkerülendő kategóriák egyikébe tartoznak.

 

Adható zöldfélék: endívia, piros fejes saláta, római saláta, hibiszkusz levél és virág, pitypang, mustár zöldje, tarlórépa zöldje, vízitorma, tatsoi, sarkantyúka virága vagy zöldje, eperfa levet, néhány szőlőfajta levele, fügefalevél, gránátalmafa levél, különféle gyümölcsfák –és bokrok levelei.

Alkalmanként: mángold, fodros kel, bordáskel, koriander, petrezselyem.

 

Adható zöldségek: zöldhagyma, spenót, zöldbab, cukorborsó, okra, pasztinák, kaliforniai paprika, fagyasztott zöldség mix, pézsmatök, kabocha, sütőtök, télitök, spárgatök.

Alkalmanként: sárgarépa, cékla, édesburgonya, cukkini.

 

Adható gyümölcsök: füge, datolya, őszibarack, mangó, papaya, áfonya, málna, kivi, fügekaktusz.

Alkalmanként: alma, banán, szeder, eper, szőlő, nektarin, körte, kantalup dinnye, mézharmat dinnye, görögdinnye.

 

Adhatunk nekik kiegészítésként kifejezetten leguánoknak kifejlesztett jó minőségű, színezékmentes száraztápot.

 

 

KÉZBEVÉTEL

 

Amikor kézbe veszünk egy fiatal orrszarvú leguánt számítanunk kell rá, hogy fészkelődni, tekergőzni és karmolni fog. Amint a leguán megszok minket, nyugodtabbá válik és kevésbé lesz ideges. A fiataloknak nagyon hegyes karmaik vannak, ezért ha érzékeny a bőrük, akkor kesztyűt kell viselni. A harapás általában nem jellemző a fiatalokra. Tilos megragadni, tartani vagy felemelni a farkánál fogva, letörhet vagy megsérülhet.

 

Hetente egyszer próbálkozzunk a kézbevétellel mindaddig, míg kezd megnyugodni a közelünkben, innentől kezdve rendszeresen kézbe vehetjük. Kevésbé ficánkolnak, ha alulról nyúlunk alájuk, nem pedig fentről feléjük. Ha nem koptatják el a körmüket, nekünk kell rövidíteni. A rendszeres fürdő is segít kapcsolatot kiépíteni leguánunkal. A fürdetésnek van egy szabálya: ha a leguán teste érintésre hidegnek tűnik, a víz hőmérsékletének néhány fokkal szabad többnek lennie a téthőmérséklettől és lassan hozzáadni meleg vizet. Ha a teste érintésre meleg, akkor jöhet egy kellemes, fimon meleg fürdő.

 

TAKARÍTÁS

 

Ajánlott az ürüléket naponta vagy hetente eltávolítani. A teljes takarítás havonta egyszer javasolt. Forró szappanos vizet használhatunk a berendezési tárgyak, napozó sziklák és csempék tisztításához. Az üveg felületek tisztítására ecetes oldatot használjunk. Fokozottan figyeljünk arra, hogy ne használjunk mérgező tisztítószereket. A szappanos vízzel tisztított dolgokat alaposan le kell öblíteni. 

 

VEDLÉS

 

A fiatal orrszarvú leguánoknak néhány hetente kellene vedleniük és ezt a gyakoriságot kellene folytatniuk 2-3 éves korukig. A vedlés szakaszokban történik, különböző testrészeken más-más időben. Ez így normális. Ahogy a leguánok növekszenek, egyre ritkábban vedlenek, évente csupán 2-3 alkalommal, ilyenkor is nagy darabokban válik le a bőrréteg. 

 

POTENCIÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK

 

Emésztőrendszeri elzáródást okozhat, ha túl sok aljzatot nyelnek le, vagy ha nagy, hegyes tárgyakat esznek meg.

Ha nőstényeknek nem áll rendelkezésére egy tojó doboz, bennük ragadhatnak a tojások. 

Metabolikus csontbetegség (MBD - Metabolic bone disease) alakulhat ki nem elegendő vagy rossz minőségű UVB miatt.

 

 

 

 

Forrás:

  • reptiletalk.net
  • reptipro.com
  • reptilesmagazine.com
  • google/képek
  • youtube.com