A Zöld leguán gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

2020.Október 03. 07:00 | Szerző: LM

A Zöld leguán gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

AZ ÉLŐHELY KIALAKÍTÁSA

 

A zöld leguánok (ahogy nevük is tükrözi) a természetben zöld színben fordulnak elő, ami segíti őket, hogy könnyedén elrejtőzzenek a fák levelei között. Az élettér kialakítása során arra kell törekedni, hogy a természetes élőhelyének megfelelő környezetet alakítsunk ki. Tehát Dél-Amerika trópusi esőerdejét kell a szobánkba varázsolni.

A trópusi esőerdő az egyik alapvető biom, a Föld középső növényzeti öve. A magas, lombos, örökzöld fák lombsátort alkotnak az avar felett, a lombsátor fölé néhol magasabb fák emelkednek. Leveleik rendszerint nagyok, ép szélűek, bőrneműek, és csúcsuk hegyben végződik, hogy a páradús közegben a csapadék- és a felesleges belső víz lecsepeghessen. Az erősen oxidált talaj többnyire vörös és csaknem csupasz, mert a levelek és ágak a magas páratartalom és a meleg miatt gyorsan bomlanak le.

 

A terrárium

 

A vadonban a zöld leguánok a fák lakói, idejük nagy részét a föld felett töltik, de ez nem azt jelenti, hogy szűk álló terráriumban függőlegesen kapaszkodnak egész nap… Nagyon jól alkalmazkodtak a fákon való élethez, és jó mászók.

 

Frissen kikelt, baba leguánok számára (kb. 45 cm teljes hossz) elegendő egy 70 cm x 35 cm x 35 cm-es fekvő terrárium. Ha egy kis gyíkot hatalmas terráriumba teszünk, néha nehezen találja meg az ételt és a vizet. Ezenkívül ezek a kisebb terráriumok lehetővé teszik, hogy a leguánok megértsék, hogy nem vagyunk ragadozók, akik veszélyt jelentenek rájuk. Ez a méret körülbelül fél éves korukig lesz megfelelő, ekkor kb. 75-90 cm-esek (farokkal együtt).

Nem maradnak kisebbek, ha kis helyen tartjuk őket, ez egy mítosz, ettől csak boldogtalan lesz.

 

Ellenben egy felnőtt zöld leguánnak rengeteg helyre van szüksége. Az aranyos ki leguánok gyorsan növekszenek és elérik a 180 cm-es nagyságot, speciális igényeik lesznek és nem minden tartó tudja nekik ezeket biztosítani.

Egy felnőtt állatnak az ideális méret 350 cm hosszú 180 cm magas és 180 cm mély elkerített terület. (Itt már nem vagy nem teljesen üvegről van szó.) A 180 cm-es magasság nagyon fontos, mivel ezek a gyíkok a természetben elsősorban a fákon élnek. Az élőhelyének méretét illetően egy jó szabály, hogy legalább kétszer olyan hosszú legyen, mint a leguán és legalább olyan széles.

De a minimum méret sem lehet kisebb, mint 180 cm hosszú, 90 cm széles és 180 cm magas.

 

Számos lehetőséget találunk az interneten, hogy hogyan készíthetünk saját magunk ilyen terráriumot, flexáriumot. Ennek anyaga lehet OSB-lap, sűrű drótháló, faanyag üveggel kombinálva, de alakíthatunk át régi bútorokat, szekrényeket is. Alakítsunk ki benne függőleges mászási lehetőséget, vagy tegyünk be vaskos faágakat, továbbá használhatunk rámpákat is. De jobban fogják értékelni a vízszintes polcokat vagy széles rönköket. Nem mindig akarnak függőlegesen kapaszkodni, sőt… Sok leguánnak van saját kis puha ágya, amit nagyon szeretnek. Lehet ez akár egy polcre elhelyezett törölköző vagy egyéb puha anyagok, hamar a kedvenc helyük lesz.

 

Az is megoldás lehet, hogy van egy nagy faág/farönk, ami megfelelően van melegítve, van a közelében élelem és alvóhely, de ezen kívül szabadon járkálhat a ház többi részén.

A leguán számára szabadtéri hely is ajánlott a nyári hónapokra, feltéve, hogy a megfelelő hőmérsékleti követelmények teljesülnek. A ketrec tervezésénél figyelembe kell vennünk a megfelelő páratartalom fenntartását is.

 

Két felnőtt hímet tilos egy helyen tartani, mert harcolni fognak. Az a legjobb, ha egyedül van. Ha mindenképpen két állatot szeretnénk, győződjünk meg róla, hogy egy hím és egy nőstény vagy két nőstény. Két leguán esetén a helyüknek is dupla méretűnek kell lennie.

 

Az életterük tisztán tartása érdekében minden nap távolítsuk el az el nem fogyasztott ételt, az ürüléket, a lehullott bőrt és az egyéb látható hulladékot. Ezenkívül naponta tisztítsuk meg az ételes -és vizestálakat. Hetente egyszer az egész élőhelyét takarítsuk ki, cseréljük le az aljzatot, mossuk ki a textíliákat, valamint minden dekorációt és mászó felületet mossunk le. A legjobb erre a híg ecetes oldat. Miután minden megszáradt, mehet vissza a leguán a helyére.

 

Aljzat

 

Nyúl/lucerna pellet
Teljesen biztonságos, ha lenyelik a fiatal állatok nem történik semmi baj, ugyanis szárított növényekből (pl.: lucerna) van préselve. Azonban, ha úgy látjuk, hogy szándékosan eszik, érdemes lecserélni.

 

Kókuszrost (pl.: ZooMed - EcoEarth, Zilla - Jungle Mix)

A kókuszrost jól tartja a páratartalmat és nem okoz bélelzáródást, ha lenyelik és természetes hatást kelt.

 

Kérgek

Fenyőkéreg, orchidea mulcs, ciprus mulcs

Ezt a fajta aljzatot felnőtt állatoknál használjuk, a kicsiknél gondot okozhat, ha lenyelik. Nyugodtan használhatjuk kókuszrosttal keverve.

 

Homokot, apró- kavicsokat, köveket soha ne használjunk aljzatnak!

 

A leguánok általában ugyanoda végzik a dolgukat minden nap. Ha a leguán a szobában tölti ideje nagy részét, akkor egy alomtálcát kihelyezni neki vagy egy újságpapírt leteríteni.

 

Mi a trópusi környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak a zöld leguánok számára és a terráriumi növényeknek is ideális közeget biztosítanak.

 

Hőmérséklet - világítás

 

A zöld leguánoknak sok hőre van szükségük. Amíg kicsi az állat és az élettere is kisebb egy melegítő lámpával megoldható a kellő hő biztosítása, de amint átkerül a nagy helyére valószínű, hogy több melegítő lámpára is szükség lesz, hogy az egész testét egyszerre át tudja melegíteni. Az optimális eredmény érdekében az UVA és az UVB sugarakat is biztosítani kell. Az UVB sugarak eredménye a D-vitamin szintézise, amire a metabolikus csontbetegségek megelőzéséhez van szükség.

 

A napozóhely alatt közel 50°C-os hőmérsékletet kell biztosítani. Ezenkívül a hőnek felülről kell érnie a leguánt, így a parietális szem („harmadik szem”) érzékeli és beindul a hőszabályozás.

Közvetlenül a zöld leguánok feje tetején, a szemük mögött található egy szokatlan pikkelyes szerv, amelyet parietális szemnek vagy harmadik szemnek neveznek. Ez a pikkelyes érzékszerv képes érzékelni a fényt, a sötétet és a mozgást. A parietális szem rendkívül fontos a hőszabályozás szempontjából, valamint a felülről közeledő ragadozók, például a ragadozó madarak észlelésében.

Erről bővebben egy korábbi cikkben olvashattok: >>> Harmadik szem, a természetfeletti hatalom <<<

 

Természetesen a helyük egyes részeinek hűvösebbeknek kell lenne, így képes kiválasztani a neki tetsző hőmérsékletet azáltal, hogy mozog a melegebb és a hűvösebb hőmérsékletű területek között. A maximum hőmérséklet (a napozóhely alatt) 48°C lehet, de legyen meg a 35-43°C, a hűvösebb területeken 25-30°C körül kell lennie. Nagyjából 30°C kell ahhoz, hogy biztonsággal meg tudja emészteni a táplálékát. Az éjszakai hőmérséklet lecsökkenhet 23°C körülire. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy biztosítjuk számukra a megfelelő hőt adó izzókat, a többi rajtuk múlik, hogy éppen mire van szükségük.

 

A meleg oldalon a melegítő izzó mellett kell elhelyezni az UVB izzót/fénycsövet is. Fiatal állatnál használhatunk izzót, de a felnőtteknél a fénycső javasolt, mert az az egész testhosszukban képes leadni a kellő sugarakat. Trópusi esőerdei állat révén az 5.0-s UVB elegendő számukra. Ne feledjük, hogy az üveg és egyéb mechanikai akadályok nem engedik át az UVB sugarakat, így körültekintően helyezzük el. Körülbelül 6-12 hónapos használat után a legtöbb UVB izzó abbahagyja a megfelelő sugarak kibocsátását, annak ellenére, hogy a látható fénye megmarad, ezért fontos az élettartama lejártával cserélni.

 

Ha az éjszakai hőmérséklet nem éri el 23°C-ot, látható fénnyel nem járó éjszakai izzót kell használni. Ilyen például az infravörös izzó vagy a kerámia izzó.

 

Az izzókat napi 10-12 óránál tovább ne működtessük, ez a téli időszakban lecsökkenhet 8 órára is. Érdemes időzítő kapcsolót használni.

 

A ketrec meleg és hűvös részén is hőmérőt kell elhelyezni a pontos mérése érdekében.

 

Ne használjunk melegítősziklát, fűtőlapot vagy egyéb olyan eszközt, ami alulról biztosítja a hőt. Előfordulhat, hogy megégetik magukat ezekkel. Ennek oka, hogy nem kapcsol be a harmadik szem, mert nem felülről érkezik a hő és így „nem tudják mikor elég” a sütkérezésből. Ezeknek a leguánoknak gyakran megég a lába és a gyomra, mert nem veszik észre, hogy mennyire túlmelegedtek. Akár másod- és harmadfokú égések is kialakulhatnak.

 

Víz - Páratartalom

 

Mindig biztosítani kell számukra egy tál friss vizet, habár sok nedvességhez jutnak a táplálékból, ennek ellenére isznak. A fiatal állatok nem mindig találják meg, vagy még nem tudnak olyan ügyesen inni belőle, így naponta be kell párásítani náluk. A keletkező cseppeket fogják lenyalogatni. Ezt meleg vízzel tegyük. A vizes tálat a meleg oldal peremén helyezzük el, így lassabban hűl ki és jobban képződik a pára is. Valamint legalább hetente kétszer fürdessük meg őket a megfelelő hidratálás érdekében. (ha már kezszelíd!)

Ha lehetséges tegyünk be nekik egy akkora vizesedényt, amibe bele tud menni megmártózni. A természetben a zöld leguánok mindig a víz közelében élnek, és kiváló úszók.

 

A páratartalom akkor optimális, ha 65-75% körül van, ez segít megőrizni a bőrük egészségét is. Naponta többször egy kézi spriccelő segítségével párásíthatunk, ha az érték nem megfelelő. Használhatunk terráriumi csobogót is erre a célra, vagy automata párásító berendezést. De az elhelyezett nagy vízfelületű tál is hozzájárul a páratartalom növeléséhez.

Ha a terrárium páratartalmát nem tudjuk tartani vagy állandóan rohamosan csökken, akkor a szoba páratartalmát kell növelni párásító elhelyezésével.

A terráriumban elhelyezett páratartalom mérő segítségével folyamatosan nyomon követhetjük az értéket.

 

Kiegészítők

 

Az élőhelyét feldobhatjuk különféle farönkökkel, faágakkal, parafa darabokkal, rámpákat, kiugrókkal, polcokkal, amin pihenhet.

Érdemes inkább műnövényeket használni, mert biztosan megrágják az élő növényt. Különféle mű indákat, kötélhágcsókat szerelhetünk fel.

Használhatunk nagyobb köveket, sziklákat, amit nem tudnak elmozdítani.

Puha kisállat fekhelyeket, macska bútort, akár kicsit „leguánosítva”.

 

 

 

Forrás:

  • google/képek