A Zöld leguán gondozása / 5. – BETEGSÉGEK

2020.Október 08. 07:00 | Szerző: LM

A Zöld leguán gondozása / 5. – BETEGSÉGEK

BETEGSÉGEK

 

A zöld leguánok sokáig élnek, de -főleg a fiatalok- könnyen megbetegedhetnek.

Ha az alapvető egészségügyi tételeket betartjuk és mégis úgy látjuk, hogy valami nincs rendben az állatunkkal, akkor egy kicsit mélyebbre kell ásni.

Fontos, hogy minél hamarabb észleljük, hogy ha valami nincs rendben és orvoshoz forduljunk.


A következőkben bemutatjuk a leggyakrabban előforduló betegségeket.

 

 

Metabolikus csontbetegség (MBD)

 

A metabolikus csontbetegség az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma a leguánoknál. Az MBD különböző rendellenességek csoportját prezentálja, amelyek a csontozat leépüléséhez vezet. Ezek a rendellenességek például a vesebetegség, a súlyos kalciumhiány, az elektrolit-zavarok és a mellékpajzsmirigy-problémák.

 

A demineralizáció (az ásványi anyagok mennyiségének csökkenése a szervezetben) a foszfor, a D-vitamin és még a magnézium egyensúlyhiánya vagy nem megfelelő szintje miatt is bekövetkezik. Ezért is nagyon fontos a foszfor és a kalcium aránya a leguánok étrendjében. A Kétszerannyi kalciumot kell fogyasztania, mint a foszfort (arány - Ca:P = 2:1).

 

Ezen ásványi anyagok vagy a D-vitamin hiánya hozzájárul a problémához.

A D-vitaminnak fontos szerepe van a kalcium felszívódásában, ezért gondoskodjunk mesterséges UVB sugarakról, D3-vitamin kiegészítőkről és lehetőség szerint természetes napfényről.

 

Emellett a magas oxál-sav tartalmú ételek megkötik a kalciumot, és megakadályozzák annak felszívódását. Ügyeljünk arra, hogy minimalizáljuk ezeknek az ételeknek a kínálását.

Néhány példa: spenót, rebarbara, zeller, cékla, mángold, petrezselyem, póréhagyma, kiwi, füge és a bogyós gyümölcsök.

 

Ha a kalcium szintje túl alacsonyra csökken a vérben, a leguán teste kalciumot vesz fel a csontokból, hogy fenntartsa önmagát. Az alacsony kalciumszint következtében csontok megpuhulnak az állkapcsokban és a végtagokban.

 

Tünetek

Úgy azonosíthatjuk be, hogy leguánunk ebben a betegségben szenved, hogy ha megtapintjuk a végtagokat és az állkapcsot. A lábak (különösen a hátsók) dagadtnak tűnnek. Hajlóthatóvá és duzzadttá válik a comb.

 

A leguánnak fájdalmai lehetnek, és többnyire inaktív. Nagy a deformációk és a csonttörések veszélye. Az étvágya is csökkenhet, és ha a betegség már hosszú ideje fennáll az állkapocs elveszíti formáját és meglehetősen laposnak tűnhet.

 

Amint bármi erre utaló tünetet veszünk észre azonnal cselekedjünk! Néha a több ásványi anyag hozzáadása az étrendhez rövid időn belül megoldhatja a problémát, de érdemes szakembert felkeresni. A későn felismert betegség visszafordíthatatlan károsodást okoz.

 

 

Légúti fertőzés

 

Ha azt látjuk, hogy leguánunk letargikus és sokat tüsszög, annak légúti fertőzés állat a hátterében. Egyéb tünetek lehetnek a torok megnagyobbodása és a gyors légzés. Az is előfordulhat, hogy az állat megtagadja az ételt és a vizet, és tátott szájjal lélegzik. A nyála felhabosodhat. A légzési problémák nem gyakoriak, ha optimális körülmények között élnek.

 

A mielőbbi gyógyulás érdekében a napozóhelyen emeljük meg 5-10°C a hőmérsékletet és kínáljunk sok vizet. Ha a tünetek 5 napon belül nem múlnak el, vagy a leguán túl letargikusnak tűnik, azonnal keressünk fel egy állatorvost.

 

 

Vesebetegség

 

A leguánoknál a vesebetegségnek különböző okai lehetnek. Ide tartoznak a gyógyszerek túladagolása, a kiszáradás, a köszvény, a túl sok étrend-kiegészítő és a túlzott fehérje bevitel. A leguán ilyenkor veszíthet súlyt és fáradékonyabb lehet a megszokottnál. A vesebetegséget korai szakaszában nehéz felismerni, ezért a megfelelő étrend és gondozás nagyon fontos a probléma megelőzésében.

 

Ha vesebetegségre gyanakszunk, akkor a lehető leghamarabb vigyük orvoshoz az állatot. A későn diagnosztizált vesebetegséget lehetetlen kezelni. A korai szakaszbán még meg lehet menteni a leguánt. Az állatorvos a következő vizsgálatokat fogja elvégezni a betegség felismerése érdekében: vérkép, röntgen és egyéb ellenőrzések.

 

 

Belső paraziták

 

A legtöbb vadon élő zöld leguán hordoz magában parazitákat, de előfordul, hogy a fogságban élő is. A belső paraziták jelenlétét csak állatorvosi vizsgálattal lehet megállapítani.

 

Belső paraziták lehetnek: gyűrűsférgek, fonálférgek, galandférgek, kerekférgek csapférgek, horgonyférgek vagy állati egysejtűek. Míg a belső paraziták alacsony száma nem zavarhatja a test normális működését, a paraziták nagy száma igen. A túl sok belső parazita megzavarja a vitaminok felszívódását, az étel emésztését, emésztőrendszeri rendellenességeket és fogyást okozhat.

 

A belső paraziták jelenlétének tünetei a rendellenes széklet (erős szag, eltérő szín), a rossz étvágy és a leguán evés után nem érzi magát komfortosan.

 

Ha arra gyanakszunk, hogy leguánunk parazitafertőzésben szenved, vigyük el az állatorvoshoz gyógyszeres kezelés céljából. A megelőzésben és a gyorsabb felépülésben segít, a leguánok helyének tisztán tartása és a vízestál gyakori cseréje.

 

 

Külső (bőr) paraziták

 

A zöld leguánok hajlamosak a bőr parazitáira, mint az atkák vagy a kullancsok. Az atkák vörös vagy fekete színűek, a leguánok testének különböző részeihez kapcsolódnak és vérrel táplálkoznak. Olyan helyeken rejtőznek el, ahol nehéz észrevenni őket, mint a végtagok hajlatai vagy a háti pikkelyek között.

 

A kullancsoktól nagyon kellemetlenül érzik magukat és megpróbálnak dörgölőzéssel megszabadulni tőlük.

 

Ha atkára gyanakszunk nézzük át az élőhelyét, különösen a vizestálat. Az atka nagyon kicsi, de ha nagyon figyelünk megláthatjuk őket. Vannak kifejezetten hüllőknek kifejlesztett atkairtó spray-k, ezzel permetezzük át a helyét és az állat bőrét is.

 

A kullancsokat az erre célra gyártott kiszedő -csipesszel vagy -kanállal lehet eltávolítani. Ügyeljünk, hogy a kullancs feje ne maradjon a bőrben.

 

Ha az atkás állatot nem kezeljük, akkor a bőre elkezd hámlani és vedleni. A vedlő bőr kellemetlenséget okozhat a leguánnak. A későbbi szakaszokban a bőr sötét lesz, és speciális kenőcsökre és antibiotikumokra lesz szükség a kezeléshez. Itt meg kell említenünk, hogy ez viszketéssel és fájdalommal jár, ami fertőző is lehet.

 

 

Belső szervek mineralizációja (= ásványosodás)

 

A belső szervek ásványosítása akkor történik, ha túl sok kalciumot vagy D3-vitamint adunk a leguánnak. A túladagolás miatt a kalcium vagy a D3-vitamin a belső szervekben raktározódik. Ha korán észleljük a problémát, hosszú kezeléssel megmenthető az állat.

Egy korábbi cikkben részletesen tárgyaljuk a túladagolás egy szakállas agámánál:

>>> Túl lehet adagolni a kalciumot? Igen! <<<

 

 

Törött farok

 

A legtöbb gyík stressz- vagy veszélyhelyzetben elveszíti a farkát. A leguánok ritkán veszítik el teljesen a farkukat, de megtörténhet, ha erővel meghúzzuk. Minél közelebb van a testhez a töréspont, annál több idő kell a regenerálódáshoz.

 

Ha a leguán sokat csapkod a farlával a vérkeringés lelassul benne és a farok csúcsának elhalásához vezet. A száraz és törött farokvég gyakori, ilyenkor nekünk kell eltávolítani az elhalt részt, majd antibiotikumos krémmel bekenni és várni míg meggyógyul. A fiatal állatoknál a regeneráció gyorsabb, mint az időseknél.

 

 

Törött lábujjak

 

A zöld leguánok eltörhetik a lábujjaikat vagy végtagjaikat, amikor mászás közben leesnek vagy a lakásban járkálnak. Egy törött lábujj elég komolynak tűnhet, de a leguánok nem sokat foglalkoznak vele. Időről időre ellenőrizzük a lábujjak épségét, főleg, ha sok időt töltött a helyén kívül.

 

Különféle dolgok (pl.: hajszál, szövetdarab stb.) beakadhatnak a leguánok lábujjai közé és elszoríthatják a véráramlást. Ha el történik könnyen elveszíthetik a lábujjaikat. Az elhalt lábujjak feketévé és merevvé válnak. Ha a leguán lábujja eltört vagy befeketedett, mutassa meg állatorvosának, mert valószínűleg amputálni kell.

 

Készíthetünk a törött lábujjak számára sínt, például fogpiszkáló és ragtapasz felhasználásával.

 

 

Beragadt tojások (nőstény leguánoknál)

 

A nőstény zöld leguánok akkor is képesek tojástermelésre, ha nem párosodtak hímekkel. Az egészséges és ivarérett nőstény leguánokban a hormonális érettség tüszőképződést okoz a petefészkeiben.

 

Ha a nőstény leguán hímmel párosodik képes lesz termékeny tojásokat rakni. Ha nem történik párosodás, akkor is termel tojásokat, csak azok terméketlenek és lehet, hogy héjuk sincs. A normális héjas tojásokat rakják le (és elő kell készíteni egy tojásrakó fészket a tojások beragadásának megakadályozása érdekében).

 

Előfordul, hogy nem képesek tojásokat képezni a tüszőkből és beragadnak. Ilyen esetben a leguán lehangolt, lever lesz és nem eszik. Ilyenkor az állatorvosnak műtéti úton kell eltávolítania a beragadt tojásokat, különben a leguán elpusztulhat.

 

Ha állatunk vemhesnek tűnik, úgy, hogy nem párosodott, érdemes felkeresni egy szakembert, aki megröntgenezi. A felvételen látszani fog, hogy vannak-e benne tojások vagy megrekedt tüszők.

 

 

Duzzadt íny - ínygyulladás vagy szájgyulladás

 

Az ínygyulladás tünetei a vörös, duzzadt íny, valamint az ajkak és száj sarkainak kipirosodása. Előfordulhat vérzés is. A szájgyulladás már egy súlyosabb fokozat.

 

Ha az ínygyulladás gyanúja merül fel, mutassuk meg azt állatorvosnak. A kezeletlen ínygyulladás fertőzést okozhat a szájban, valamint ennek következtében tályog is kialakulhat, amit a lehető leghamarabb el kell távolítani.

 

 

Gomba

 

A gombás fertőzések nagyon gyakoriak a zöld leguánoknál. A fiatal leguánok és a gyenge immunrendszerű egyedek hajlamosabbak a gombás fertőzésekre, ami sok kellemetlenséget okoz nekik.

 

A bőr alapos vizsgálatával állapíthatjuk meg, hogy gombás fertőzésről van-e szó. Erre utal, ha a bőr kérge, sötétebb színű és néha hegek is vannak rajta. A korai szakaszban sok apró fekete pötty látható.

 

Ha enyhe lefolyású a gombásodás, az magától is elmúlhat, ha gondoskodunk a megfelelő étrendről és kiegészítőkről (kalcium+D3 és vitaminok), el fog tűnni a levedlett bőrrel. Súlyosabb esetekben gombaellenes oldatokkal és más gyógyszerekkel kell kezelni.

 

 

 

Bakteriális fertőzés (a bőrön)

 

A bakteriális fertőzés nagyon hasonlít a gombás fertőzésre, és laborvizsgálatra van szükség annak igazolására, hogy melyikről van-e szó. Ha nem vagyunk benne biztosak ne kezdjük el kezelni állatunkat. Esetleg vannak olyan kombinált krémek, amelyek mindkét esetben alkalmazhatók. Súlyos esetekben szisztémás antibiotikumokra lehet szükség.

 

A bakteriális fertőzés gyakran szárazabbá és kérgesebbé teszi a bőrt, valamint jellemzően pelyhesedést, hámlást és dudorokat okoz.

A legtöbb fertőzés a leguán gyenge immunrendszerének következménye, ha a fertőzés nem súlyos ás biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket, akár maga is leküzdheti.

 

 

Tályog

 

A tályogok a leguánok testének különböző részein jelenhetnek meg, ha ilyet észlelünk forduljunk orvoshoz. A tályogok gyakran kerekek, vörösek, hepehupásak és duzzadtak.

 

Tályog kialakulhat a lábon, a lábujjakon, a szájban, a bőr alatt, az arcon vagy a szemüregek mögött (a szem kidülled). A tályog gennyképződést is okozhat.

 

Minden tályogot műtéti úton el kell távolítani, és a gennyet ki kell tisztítani belőle. Az állatorvos nagy eséllyel antibiotikumot fog felírni.

 

 

 

Görbe, visszahajló lábujjak

 

Ha a leguánnak görbe egy vagy több lábujja (visszafelé hajlik), az attól lehet, hogy az ínszalag vagy az ín elszakadt a lábujj belsejében. Nem sokat tehetünk ellene, gyakran a lábujj elpusztul és amputálni kell. A leguánok teljes életet tudnak élni néhány lábujj elvesztése után is.

 

 

Elmozdult vagy törött csontok

 

Ha a leguán elkezdi húzni a végtagját, az azt jelentheti, hogy elmozdult vagy törött. További jel lehet, ha inaktív és vonakodik a mozgástól. Ilyen esetekben keressük fel állatorvosunkat, aki röntgenfelvételt fog készíteni, hogy a gyanú beigazolódjon. A műtét vagy a sérült végtag sínbe tétele általában megoldja a problémát.

 

 

Égési sérülés

 

Égési sérülés során sötétbarna égett foltok keletkeznek a bőrön. Az állat bőrszínétől függően ezek a foltok lehetnek sötétsárga vagy kékes színűek is. Idővel a foltok sötétebbé válnak és szürke, fekete-fehér színezetűek lehetnek.

 

Az égési sérülések okozói a fedetlen melegítő izzók, amit el tudnak érni, vagy egy nagyon nagy watt-számú izzó kis terráriumban használva, vagy a melegítőkövek használata.

Ne használjunk melegítőköveket! Ennek az okát már tárgyaltuk korábban.

Hőmérséklet – világítás rész >>> A Zöld leguán gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA <<<

A melegítő izzót 25-30 cm-re helyezzük el az állattól, úgy, hogy nem tudjon hozzáérni.

 

Az égési sérülések kezelésére mindenképp használjunk olyan krémet, amit égési sérülésekre szánnak és fertőtlenítő hatású. Győződjünk meg arról, hogy a spray vagy krém nem tartalmaz alkoholt vagy olajat (ez csapdába ejti a hőt és súlyosbítja az égést). Naponta egyszer alkalmazzuk, és ügyeljünk arra, hogy a sebet tisztán tartsuk.

 

 

 

Szalmonellafertőzés (szalmonellózis)

 

A bőr felületén jelentkező sárga foltok egyik oka lehet a szalmonellafertőzés. Ha mellé gyengeség és letargia is társul, akkor ez egyre valószínűbb. A fertőzés kicsi, kerek, gyakran sárga vagy narancssárga színű foltokat okozhat a leguán bőrén.

 

A leguánok (és minden más hüllő) normál bélflórája Salmonella baktériumokat tartalmaz, de a stressz és a rossz életkörülmények miatt elszaporodhatnak, ami a fertőzést okozhatja.

 

Állatorvoshoz kell fordulnunk, aki tesztek elvégzésével tudja igazolni a gyanút. A legtöbb esetben nem a legjobb lépés bármilyen szisztémás-antibiotikum beadása (szájon át vagy injekció formájában), mivel ezek antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok kialakulását okozhatják, amelyek problémákat okozhatnak a hüllőknél, sőt a tulajdonosoknál is.

 

A gyógyulás érdekében Betadine-os fürdőt kell vennie a leguánnak és antibiotikumos krémmel kenni.

 

Emellett fontos, hogy megfelelő legyen a fűtés, a világítás, az étrend, a táplálékkiegészítők és a terrárium. Ez erőssé teszi és képes lesz leküzdeni a fertőzést.

 

 

 

Az oldal tartalma iránymutatásként szolgál, nem szakmai orvosi tanácsadás. Vészhelyzet esetén azonnal hívjunk egy tapasztalt hüllőkhöz értő állatorvost!

 

 

 

Forrás:

  • google/képek
  • lizards101