A Zöld leguán gondozása / 4. – EGÉSZSÉGÜGY

2020.Október 07. 07:00 | Szerző: LM

A Zöld leguán gondozása / 4. – EGÉSZSÉGÜGY

EGÉSZSÉGÜGY

 

Egészségük megőrzésének alap lépései:

  • Az életterüket tisztán tartjuk.
  • Minden nap friss vizet adunk nekik.
  • Mindig eltávolítjuk az el nem fogyasztott ételt.
  • Figyelünk a kalcium és vitamin adagolásra.
  • Gondoskodunk a hőmérsékletről és a páratartalomról.
  • Kellő intenzitású UVB sugarakat biztosítunk.
  • Egészségesen és változatosan etetjük őket.

 

Ha mindezeket betartjuk és az alább felsorolásra kerülő dolgokra is odafigyelünk, zöld leguánunk hosszú és boldog életet élhet meg velünk.

 

EGÉSZSÉGÜGY

 

A terrárium tisztítása

 

Legalább hetente egyszer alaposan meg kell tisztítsuk zöld leguánunk élőhelyét.  

Erre az időre helyezzük át egy biztonságos helyre. Dörzsöljük át a falakat és a berendezéseket 10%-os ecet hígított oldatával. Ha végeztünk alaposan öblítsük le vízzel, mindaddig, amíg már nem lehet érezni az ecet szagát. Töröljük szárazra, amit tudunk, majd várjuk meg, amíg teljesen megszárad minden. Tegyünk be új aljzatot, majd leguánunk is újra elfoglalhatja helyét.

 

 

Vedlés

 

A zöld leguánok -, mint minden más gyík - rendszeresen levedlik bőrüket. Míg egyes hüllők egy hosszú, egész darabban veszítik el bőrüket, a leguánok nem ilyenek. Ők darabokban és fokozatosan vedlenek. A régi bőr elveszíti színét és gyakran bebarnul, mielőtt kis foltokban leválik. Bőröltől fürdés közben vagy különféle tárgyakhoz dörgölőzve válnak meg.

Nem vedlenek túl gyakran, csak néhány alkalommal egy évben. De ez függ az életkortól, a páratartalomtól és az évszaktól is.

 

Az élőhelyük megfelelő páratartalma megkönnyíti a vedlési folyamatot. Azzal is segíthetünk nekik, ha ebben az időszakban gyakrabban fürdetjük őket (kézmeleg vízben, 10-15 percig) és kicsit magasabb páratartalmat tartunk. Vagy egy akkora tálat biztosítunk, amibe az egész testüket bele tudják meríteni, ez segít hidratálni is bőrüket. Esetleg az is megfelelő lehet, ha egy „vedlő dobozba” (fogjunk egy nagy dobozt és vágjunk rá akkora lyukat, amin a leguán befér) Új-Zélandi tőzegmohát teszünk és ezt nedvesen tartjuk. A tőzegmoha megtartja a nedvességet, és általában magas páratartalmat teremt ebben a dobozban.

 

A leguánok bőrének magától kell leválnia. Az új bőrnek a vedlés alatt nem szabad, hogy heges legyen. De előfordulhat, hogy a régi bőrt, nem tudja sikeresen levedleni, rajtamarad a háti pikkelyeken, a farkon vagy az ujjakon, ami csökkenti a véráramlást vagy akár elszoríthatja az ujjakat, amik elhalnak és leesnek.

 

Ha úgy látjuk, hogy a leguán küzd a vedléssel segíthetünk neki kézzel eltávolítani a bőrt. A bőr eltávolítása előtt mindig ellenőrizzük, hogy van-e alatta friss bőr, a hegek elkerülése érdekében. Segíteni fog nekünk, ha előtte megfürdetjük és ásványi olajjal kenjük be a bőrét.

 

A vedlés végeztével ellenőrizzük, hogy nem-e maradt bőr a testén foltokban, különösen ügyelve az ujjakra, a farokra és a tüskékre. Ha ilyet tapasztalunk, távolítsuk el.

 

 

Karmok

 

A zöld leguánok karmai a természetben élesek és hegyesek. Ez azért van, mert ezek a gyíkok fákra és más felületekre másznak a vadonban. De fogságban nem másznak olyan sokat, így a karmaik túl hosszúak lehetnek és szükség lehet arra, hogy levágjunk belőlük.

 

Nem szabad túl nagy részt levágni belőle! Komoly fájdalommal járhat, ha belevágunk az élő szövetekbe és idegekbe, amit leguánunk is egy harapással fog honorálni…

Nem is beszélve arról, hogy sok ér fut a karmokban, és komoly vérzés alakulhat ki, ha megsértjük őket.

A karmok vágásakor segít, ha egy lámpa fénye elé tartjuk az adott karmot, így jól láthatóvá válik, hogy meddig tart az élő rész (erek, szövetek, idegek). Az erek a lámpafénnyel átvilágítva általában sötétek. A sérülések elkerülése érdekében csak a karom hegyét szabad levágni!

 

Használjunk kifejezetten állatok karmának vágására alkalmas ollót és vágás után reszeljük le az éles széleket. Karomvágás előtt teremtsünk olyan helyzetet, amiből nem tud könnyen elmenekülni. Nyugodtabb lesz, ha egy törölközőt teszünk a fejére és érdemes két embernek végezni a műveletet. Két ember gyorsabban halad, az egyik biztosan fogja, míg a másik a karmokat vágja. Célszerű a karmokat fertőtleníteni vágás előtt, hogy minimalizáljuk a fertőzés esélyeit.

Ha megtörtént a baj és vérzik a karom, használjunk vérzéscsillapító por vagy húzzuk végig a vérző karmot szappanon, ezek elzárkák a vér útját.

 

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban érdemes állatorvos segítségét kérni!

 

 

Farok

 

Soha ne húzzuk meg a leguánok farkát! Soha ne tartsuk őket a farkuknál fogva!

A farok meghúzása stresszel járhat és akár el is veszítheti az állat. A leguánok farka úgynevezett töréssíkokkal rendelkezik, és a farok ezeken a pontokon elszakadhat. Bizonyos gyíkok képesek teljesen visszanöveszteni a farkukat, a leguánok is, de nagyon lassan. A fiatal példányok valamivel gyorsabban, mint az idősek.

 

 

 

Fürdetés

 

Mint már beszéltünk róla a fürdetés fontos szerepet játszik a vedlés segítésében és a hidratáltság fenntartásában is.

Minimum hetente egyszer, de inkább kétszer fürdessük meg őket.

 

Ha a leguán szelíd, akkor tegyük a fürdőszobádba vagy egy nagy melegvízzel töltött edénybe. Ne tegyünk bele szappant, csak tiszta vizet használjunk.

A fürdetés megkönnyíti a régi bőr manuális eltávolítását és a karmokat is megpuhítja

 

Ha a leguán még nem kezes, a terráriumba kell behelyezni egy akkora tálat, amibe a teljes testével bele tud feküdni. Amint végzett a fürdőzéssel vegyük ki a tálat, nehogy a vedléssel vagy akár ürülékkel teli vízből akarjon inni.

 

 

Só az orrban és tüsszögés

 

Néha fehér foltokat észlelhetünk a terrárium üvegén vagy akár az orruk körül is. 

Az orrjáratban összegyűlt túlzott sóknak lehet az oka a tüsszögés. Ha túl sok sót tartalmaz az étrend, ezek a sók felhalmozódhatnak az orr körül.

Ne kell aggódni! - ha látjuk, hogy tüsszög, fehér felhalmozódásokat észlelünk az orr körül vagy foltokat az üvegen, az normális.

 

 

 

 

 

Forrás:

  • google/képek