Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 1. – ALAPOK

2019.Május 19. 18:35 | Szerző: LM

Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 1. – ALAPOK

ALAPISMERETEK, TUDNIVALÓK

 

A következőkben megpróbálunk összeszedni minden hasznos információt az Új-Kaledóniai vitorlásgekkókról. Legyenek azok általános tudnivalók, tartási körülmények, étrend vagy viselkedési formák.

 

Bevezetés

 

A vitorlásgekkóknak szálas kinövések van a szemei felett, ami szempillára emlékeztet. Ék alakú feje van, és egy taréj fut végig a szemektől a farokig. Nem rendelkeznek szemhéjakkal, ezért hosszú nyelvüket használják, hogy megnedvesítsék a szemüket és eltávolítsák a szennyeződéseket.

 

A lábujjak és a félig kapaszkodásra való farok apró szőrökkel van borítva, amiket sertének neveznek. A lábujjak kis karmokban végződnek, amelyek segítenek az olyan felületen mászni, amihez a lábujjaik nem tapadnak. Kapaszkodó farkuk van, amely segíti őket a mászásban.

 

Története

 

Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkókat (lat.: Correlophus ciliatus, korábban Rhacodactylus ciliatus, eng.: crested gecko vagy eyelash gecko) egykor kihaltnak gondolták, de 1994-ben „újra felfedezték”, amikor több viszonylag nagy, virágzó populációt találtak Új-Kaledónia szigetein (szigetcsoport Fidzsi és Ausztrália között). Azóta terráriumi állatként tartott népszerűsége egyre nő. Aránylag könnyen tarthatóak akár gyerekeknek vagy kezdő hüllősöknek is javasolt.

 

Méret

Mindkét nem, a hímek és nőstények is 10-11.5 cm-es nagyságúak az orrtól a faroktőig. A teljes méretük körülbelül 20 cm (18-23 cm). Ivarérettségüket 15-18 hónapos korukra érik el, és ekkor nagyjából 35 gramm tömegűek.

 

Élettartam

 

Megfelelő gondozás mellett 15-20 évig is élhetnek. Viszonylag új a terrarisztika világában, így ennél pontosabb adatok nem ismertek.

 

Temperamentum és viselkedés

 

Nagyon sokféle színváltozatban található meg. A nevüket a szemük fölött kezdődő taréjról kapták, ami végig fut a nyakukon és a hátukon, bár a taraj mérete egyedenként változó.

Speciális lábujj lamellákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy könnyedén mozogjanak a függőleges felületeken, és a kapaszkodó farok is segíti őket a mászásban. Nagyon jól ugranak.

 

A vitorlásgekkók általában viszonylag nyugodt temperamentummal rendelkeznek, bár lehet, hogy kicsit félénkek és elengedhetetlen a megfelelő odafigyelés kézbevételkor. Előfordul, hogy megpróbálnak elugrani és ilyenkor, ha leesnek, könnyen megsérülhetnek. Ők is ledobják a farkukat, ha durván fogjuk meg őket vagy megpróbálnak kiszabadulni a kezünkből. Más gekkóktól (pl. leopárd gekkó) eltérően nekik nem nő vissza a farkuk.

 

 

A gekkó kiválasztása

 

Az egyik leggyakrabban vásárolt gekkó fajok közé tartozik, ennek az az oka lehet, hogy a könnyen tartható hüllők közé tartozik. Annak ellenére, hogy kapható a legtöbb állatkereskedésben, próbáljunk egy tenyésztőt felkeresni.

 

Kiválasztáskor ezekre figyeljünk:

Az egészséges gekkónak nem láthatóak a bordái vagy a medencecsontja.

Nem szeretik, ha megfogják őket, így próbálják elkerülni ezt, ha lehetséges.

Ritkán harapnak, de stressz hatására megtehetik.

 

Vásárlás után

 

A megvásárlását követően legalább 2 hétig (lehet 3-4 is) ne vegyük fel, vagy ne érintsük meg a gekkót! Nagyon ugrálósak és stresszesek lesznek, ha nem várjuk ki ezt az időt. Meg kell adni ezt nekik, hogy alkalmazkodjanak az új környezetükhöz, és hozzászokjanak az új otthonukhoz. Meg kell bizonyosodnunk, hogy rendszeresen táplálkoznak. Ha letelt az idő, akkor is nagyon lassan kell közeledni feléjük, nem szabad velük órákon keresztül „foglalkozni”. Először rövid szakaszokkal kezdjünk (max. 5perc), később ez növelhető, de egy kézbevételi idő ne tartson tovább fél óránál. A legjobb, ha megvárjuk, hogy az állatunk elérje a 7 cm közüli hosszt (orrtól a faroktőig) és utána kezdjük meg a kézhez szoktatást.

 

Jól kézhez szoktathatóak, különösen, ha fiatal korban elkezdjük velük a foglalkozást. Óvatosan kell velük bánni, mert puha pikkelyeik vannak, a durva bánásmódtól bőrgyulladásuk lehet vagy kisebesedhet. A másik fontos dolog, hogy vigyázzunk a farkukra, nem szabad ennél fogva felemelni őket, mert ledobják azt és többet nem nő vissza.

 

A nem meghatározása

 

Hogyan állapíthatjuk meg a vitorlásgekkó nemét?
Néha elég könnyű megmondani, különösen, ha a gekkó egy kicsit idősebb. Amint a hímek elérik ivarérettségüket nagyon nyilvánvaló hemipenális dudorok alakulnak ki a farok alján az ivari nyílás alatt. Ez ritkán akár 6 hónapos korban is megtörténhet, de általában csak egy éves korukra vagy utána alakul ki. Az ivarérett nőstényeknek nincsenek hemipenális dudorjai. Tehát ha a gekkó nem túl fiatal, akkor szerencsénk van, és könnyű meghatározni.

 

Ha egy olyan gekkónak a nemét szeretnénk meghatározni, amelyik még nem ivarérett, akkor a dolog egy kicsit trükkösebb. Van néhány dolog, amire szükségünk lesz. Először is egy nagyító, ami 30x és 60x nagyítású. Valamint egy LED lámpára, hogy lássuk, amit látni akarunk.

 

Továbbá szükséges egy tiszta, átlátszó tégely és egy puha habszivacs korong. Ezt a módszert először a Royal Reptilia Limey mutatta be, így "Limey-módszer" -nek nevezzük. Ezeket a párnákat a gekkó védelmében használják, és az alsó terület vizsgálatát könnyíti meg. Tehát tegyük bele a gekkót a kupába, tegyük rá a szivacs korongot, miközben egy enyhe nyomást gyakorolunk rá, hogy a megtekinteni kívánt terület a tiszta, áttetsző felületre simuljon. Ha jók vagyunk a gekkó-birkózásban és rá tudjuk venni, hogy egyhelyben maradjon, nem feltétlenül szükségesek ezek a kellékek, de nagyban megkönnyítik a dolgot.

 

Világítsuk meg területet és vizsgáljuk meg a nagyítóval a kloáka fölötti részt és a belső combokat. Femorális pórusokat keressünk, amelyek a hímeknél 6 gramm és körülbelül 15 gramm között alakulnak ki. Ha látjuk a pórusokat, akkor hím. Ha nem látunk pórusokat, és a gekkó több mint 15 gramm, akkor valószínűleg nőstény. Azért csak valószínű, mert előfordulhat olyan eset, hogy egy gekkó később érik.

Hogyan is néznek ki ezek a pórusok?

Úgy néz ki, mit egy apró kör a pikkely közepén.

 

Ez a módszer egy kis gyakorlatot és türelmet vehet igénybe.

 

Fontos a felkészültség!

 

Először is mielőtt kiválasztjuk és megvásároljuk a gekkónkat fontos, hogy a számára szükséges felszerelés már készen várja, és talán ami még ennél is fontosabb, hogy mi magunk kellő tudással és ismerettel rendelkezzünk!

Szükségünk van egy terráriumra, tálakra, kiegészítőkre, aljzatra, növényekre, stb.

Tudnunk kell biztosítani a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet.

A továbbiakban ezeket a témákat fogjuk részletesen tárgyalni!

 

 

 

Forrás:

  • „A nem meghatározása” részhez: pangeareptile.com
  • google/képek