Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 4. – EGÉSZSÉGÜGY, BETEGSÉGEK

2019.Június 02. 18:30 | Szerző: LM

Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 4. – EGÉSZSÉGÜGY, BETEGSÉGEK

EGÉSZSÉGÜGY, BETEGSÉGEK

 

Mi történik, ha rosszul lesznek vagy megbetegszenek, és abbahagyják az evést, inaktívvá válnak.  Ez teljesen ellentétes reakció, mint az embereknél, ha egy ember stresszes lesz, márpedig a legtöbb embert ez érinti, afelé hajlik, hogy többet fog enni a megszokottnál. Azonban, amikor egy gekkó lesz stresszes, általában addig nem esznek, amíg el nem pusztulnak az élelem vagy a tápanyagok hiányától.

 

A terrárium tisztán tartása

 

Papírtörlő

Ha papírtörlőt használunk, könnyű dolgunk van, mert könnyen észrevehető rajra az ürülék és ezt azonnal el is távolíthatjuk. A teljes törlőt hetente egyszer cseréljük, szükség esetén lehet gyakrabban is.

 

Vivárium

Ez az önfenntartó rendszer általában magától gondoskodik az ürülékről. Élő terrárium-tisztítók beszerzésével segíthetünk a folyamaton, ilyenek pl. az ugróvillások vagy a szárazföldi ászkarákok. Ezek az apró állatkák eltávolítják a székletet.

 

A terrárium üvegét le kell tisztítani, és ha szükséges híg ecetes vízzel is átmosni, ez elpusztítja a baktériumokat és ártalmatlan az élő szervezetek számára.

 

Vedlés

 

Mindaddig, amíg a páratartalom megfelelő, nincs gond a vedléssel.

Ritkán lehet őket vedlés közben látni, mert a levedlett bőrt gyakran megeszik, vagy amikor a bőr leválik, összetekeredik egy apró bőrgolyóvá.

 

Ha probléma merül fel vedlés közben, segíthetünk nekik. Egy műanyag dobozt béleljünk ki meleg megnedvesített mohával vagy papírtörlővel és tegyük bele a gekkót 10-15 percre. Ha ez nem segített, vennünk kell egy (meleg vízzel) megnedvesített pamut anyagot és óvatosan eltávolítani a száraz bőr darabokat. Ha a probléma továbbra is fennáll, szakorvossal konzultáljunk.

 

A farok

 

A természetben a vitorlásgekkók általában elveszítik a farkukat, és egy hegyes kis csonk marad. A farok hiánya normálisnak mondható a felnőtt állatok körében.

Fogságnak a tartók jobban szeretik, ha a gekkónak megvan a farka, de ez azzal jár, hogy egyedenként elkülönítve kell tartani őket és nagyon kell vigyázni, hogy ne veszítse el a farkát.

 

BETEGSÉGEK

 

Az egészséges gekkó ismérvei:

  • Aktív, figyelmes és az emberek iránt érdeklődik
  • Tiszta szemek
  • Telt test és farok
  • Egészséges bőr
  • Tiszta orr és légút
  • Rendszeresen táplálkozik

 

Betegségre utaló jelek lehetnek:

  • Fogás vagy az étvágy csökkenése
  • Nyálka a szájban vagy az orrban
  • Duzzanatok
  • Letargia
  • Ütések, sebek vagy horzsolások a bőrön
  • Nehézlégzés
  • A végtagok bénulása
  • Rendellenes széklet
  • Vedlés maradvány a lábujjakon

 

 

Szerencsére nem gyakori náluk a betegség, de mint minden állat, ők is megbetegedhetnek.

Vegyük sorra a leggyakrabban előforduló problémákat:

 

Atkák

 

Általában nem lesznek atkásak az otthon tartott állatok, de sajnos előfordulhat. Ha mégis előfordulna, fel kell ismernünk a jeleket és tudni kell cselekedni. A leggyakoribb hely, ahol az atkák előfordulnak a szemek környéke, esetleg a szájzug. Az atkás területen a vedlés is nehézkes lehet.

 

Az atkák nagyon picik, kerekek és általában barnák vagy feketék. Nem túl szép látvány, ha elszaporodnak és kellemetlen az állatnak és nekünk is. A jó hír az, hogy mielőtt bármilyen bajt okoznának, könnyen kezelhető, mert számos termék található az atkák kezelésére. Ez nem életveszélyes, és viszonylag gyorsan kezelhető. Az állatorvos valószínűleg több terméket is fog ajánlani, amivel el lehet kezdeni a kezelést.

 

A rossz hír az, hogy miközben az atkákat gyorsan megölik a szerek, a tojásaik naponta kelnek. Ha a peték napi szinten kelnek és nem teszünk ellene semmit, attól függően, hogy hány atka fertőzte meg a gekkót, akár egy hónapig is eltarthat a kezelés. Ha egy terráriumban több gekkó van, és azt gyanítjuk, hogy az egyik fertőzött, azonnal el kell különíteni, hogy ne terjedhessen át a többire.

 

Bélelzáródás

 

Azok a gekkók érintettek, melyeket valamilyen természetes aljzaton tartunk, és élő eleséggel táplálunk. Azonban elég kicsi az esély még így is, hogy a gekkó annyi aljzatot nyeljen le, ami gondot okozhat. A kis mennyiség nem szokott problémás lenni, de ha nagyon nagy adagot nyel, az aggodalomra adhat okot.

 

Ilyenkor az történik, hogy az aljzat a bélbe kerül, itt elzáródást okoz, ami végzetes lehet, ha nem fordulunk orvoshoz.

 

Emésztőrendszeri betegség

 

Tünetei: nyálkás széklet, a kloáka köré ürülék darabok ragadnak vagy ürülék van kenve, étvágytalanság. Ennek okozója lehet bakteriális fertőzés vagy parazita.

Ha ilyet tapasztalunk orvoshoz kell fordulni.

 

Kalciumhiány - Metabolikus csontbetegség

Az egyik leggyakoribb betegség a kalcium nevű nagyon fontos vitamin hiánya. Általában ez a hiánybetegség a növekedéssel is összefügg és Metabolikus csontbetegség (MBD) néven ismert. A gekkó növekedése szemmel láthatóan lassabb lesz. Az MBD egy gyógyíthatatlan állapot, bár kezelhető, de megfelelő gondozással könnyen elkerülhető.

 

Ha nincs elegendő kalcium a táplálékban, a test saját csontjaitól vonja el, amire szüksége van.

 

A betegség tünetei:

  • A lábak vagy a lábujjak rángása. A gekkó ezt nem tudja kontrollálni vagy szándékosan előidézni.

 

  • A farkon és végig a gerincen dudorok és hullámok alakulnak ki.

 

  • A lábujjak elvesztik tapadó képességüket (bár ez néhány más dolognak is lehet a jele, ezért több jelet is figyelembe kell venni) és nehezen mozog vagy mászik.

 

  • A végtagok megduzzadnak.

 

  • Az állkapocs lefelé torzul.

 

Ha ilyet veszünk észre meg kell bizonyosodni róla, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaz az étrendjük. Azonnal be kell vezetni az előírt mennyiséget, ha eddig nem volt jó az arány, valamit orvoshoz kell fordulni! A kalcium beépülését segíthetjük, ha UVB izzót használunk.

 

Lógó farok szindróma (FST – Floppy tail syndrome)

 

Vita van az okáról, de sokan azt gondolják, hogy az MBD miatt alakul ki. Akkor jelenik meg, amikor a farok súlyát nem tudja megtartani a gekkó és a farok valamelyik oldalra vagy a hátára lóg. Ez az állapot nem gyógyítható, és nem javasolt a farok eltávolítása, mivel ez csak még nagyobb stresszt okozhat az állatnak.

 

 

Belső paraziták

 

Az egyik leggyakoribb parazita okozta megbetegedés belső jellegű. Ezt általában nem lehet otthoni kezeléssel gyógyítani, és egy képzett állatorvosnak kell diagnosztizálnia és kezelnie. Ha nem foglalkozunk a problémával, idővel halálos kimenetelű is lehet, ezért fontos tudni, hogy a gekkóban jelen van-e az Entamoeba invadens nevű parazita. Ez egy gyakori élősködő, amely néhány gekkónál halálos lehet, de nagyon sokan immunisak rá. Vannak más paraziták is, de ha gyanúsat észlelünk, forduljunk állatorvoshoz.

 

Szájrothadás vagy Szájgyulladás

 

Sok gekkó érzékeny a szájrothadásra vagy gyulladásra, és vitorlásgekkó sem kivétel. A tünetek közé tartozik túlzott váladékozás és a száj körüli bőrpír.

 

Légzőszervi megbetegedések

 

Ha a gekkó zihál vagy nyálkás az orr vagy a száj, ezek légúti fertőzés jelei lehetnek. Ez egy másik nagyon gyakori gekkó betegség. A túl hideg vagy nedves élőhely okozhatja. Konzultáljunk az állatorvossal, és győződjünk meg róla, hogy a terráriumban megfelelő hőmérséklet.

 

Ha bármilyen betegségre utaló jelet/jeleket látunk, azonnal forduljunk orvoshoz!!! Ne kísérletezzünk házi gyógymódokkal és ne halogassuk a problémát!!!

 

Az oldal tartalma iránymutatásként szolgál, nem szakmai orvosi tanácsadás. Vészhelyzet esetén azonnal hívjunk egy tapasztalt hüllőkhöz értő állatorvost!

 

 

 

Forrás:

  • google/képek