Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 3. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

2019.Június 01. 20:50 | Szerző: LM

Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 3. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

 

A vitorlásgekkók tápláléka és táplálása talán az egyik legfontosabb rész a gondozásuk során. Nagyon fontos, hogy ne legyen egyoldalú a táplálék, minél változatosabb, annál egészségesebb lesz a gekkó.

 

A fiatal állatokat naponta kell etetni, a felnőtteket heti 3 alkalommal elegendő.

 

Késő délután etessünk, amikor a vitorlásgekkó aktívabbá kezd válni. Az el nem fogyasztott élő eleséget távolítsuk el a terráriumból, mert sérüléseket okozhatnak.

 

Gekkótáp (Repashy/Pangea)

 

Először is van valami, amit vitorlásgekkó tápként ismerünk. Ez egy por, amire a legtöbb tartó és tenyésztő is esküszik.  Egy Allen Repashy nevű férfi rukkolt elő vele és ez csak egy „egyszerű por”, ami tartalmaz minden tápanyagot és vitamint, amire a gekkónak szüksége van. Sőt nem csak az összes olyan vitamint tartalmazza, amire az állatnak szüksége van, de benne van az összes szükséges zsír, fehérje és ásványi anyag is. Ez egyfajta megoldás lehet a táplálásukra. Egyes álláspontok szerint ez a sajátos étrend lehetővé teszi, hogy élő eleség adása nélkül is minden szükséges dologhoz hozzájusson. A vitorlásgekkók szépen növekszenek ezen az étrenden, ezt több mint 10 éven át tartó, több ezer gekkó bevonásával járó eredmények támasztják alá.

 

A tápot 2:1 arányban (víz:táp) keverjük el. A vitorlásgekkókat ajánlott hetente 3 alkalommal etetni. Annyi tápot kapjanak, amit egy etetés alkalmával szívesen elfogyasztanak. A tápot 24–36 órán át hagyjuk bent, majd távolítsuk el.

 

A Pangea rovaros gyümölcs mixe szintén népszerű termék. Rovarokat, papayát, sárgabarackot, banánt és más tápláló összetevőket tartalmaz.

Mindkét gekkótáp változatos ízekben kapható.

 

Ez a táplálási módszer jól működhet, de előfordulhat, hogy egyeseknek nem válik be annyira, mint más módszerek. Szóval ezt ki kell tapasztalni.

 

Fő a változatosság!

 

A táphoz adhatunk friss pürésített gyümölcsöt, mint a mangó, papaya, eper, szilva, alma, körte és még sok más, kivéve a citrusfélék. Tücsköt vagy egyéb rovarokat is keverhetünk a mixbe.

 

Ha nagyon nagy mennyiséget készítünk, ezt a pépet jégkocka tartóba adagolhatjuk és lefagyaszthatjuk. Így nagyon egyszerűvé téve az etetést, csak teszünk egy gyümölcs kockát az etető tálba és hagyjuk kiolvadni.  

 

Gyümölcs

 

Hetente több alkalommal adhatunk gyümölcsöket, pürésítsük őket.

Adható gyümölcsök:

  • áfonya, fekete ribizli, szeder, vörös ribizli, málna, eper
  • banán, ananász, görögdinnye
  • őszibarack, nektarin, sárgabarack
  • papaya, mangó, kivi
  • körte, alma, cseresznye, szőlő, szilva
  • passiógyümölcs, guava
  • datolya, füge, egres, datolyasszilva

 

 

Sokan vitatkoznak azzal, hogy jó-e, ha a gekkókat kizárólag gyümölcsökkel etetik. Azt javasolják, hogy csak akkor próbálkozzunk ezzel, ha elég tapasztaltak vagyunk ahhoz, hogy felismerjük, ha valami nincs rendben. Ha azt látjuk, hogy abbahagyják az evést vagy betegségre utaló jelet mutatnak, ajánlatos a lehető leghamarabb visszatérni a régi étrendhez. Ennek a módszernek az igazi buktatója az, hogy a többség találgatás és biztos adat, hogy hány gekkó fogadja el a gyümölcsöket és hány utasítja vissza.

 

Eleségállat

 

A második és valószínűleg leggyakoribb módszer az eleségállatokkal való etetés. Rovarokkal hetente 3 alkalommal etessünk, ha ezt alkalmazzuk fő eleségként (ha a táp mellé adjuk kiegészítőnek, akkor hetente egyszer), de ezt is a tapasztalatok döntik el, hogy a gekkó milyen időközönként fogadja el. Vannak egyedek, melyek előnyben részesítik az élő eleséget a tápokkal szemben.

 

Az élő eleség elengedhetetlen fontosságú, a természetben vadásznak a rovarokra és ez teszi ki étrendjük nagy részét. A vadászösztönük fenntartása érdekében, jó, ha időnként kapnak, akkor is ha táppal etetünk.

 

A két legnépszerűbb eleségállat a tücsök (természetesen) és a csótány. Az általános szabály itt is érvényes az eleség méretét illetően. A rovar hossza ne legyen nagyobb, mint a gekkó két szeme közti távolság. Nem javasolt az ennél nagyobb eleség adása, mert elakadhat a tápcsatornában vagy nagyon nehéz megemészteniük. Vannak más rovarok is, amiket szeretnek, ilyen a lisztkukac, a selyemhernyó, a sáska vagy a viaszmoly lárva (havonta néhány alkalommal).

 

Ezek közül bármelyik is legyen az eleségállat, javasolt heti 2-3 alkalommal D3-vitamin tartalmú kalcium porba forgatni és heti egy alkalommal multi-vitamin porba, mielőtt a gekkónak adjuk. Annyi rovart adjuk, amit rövid időn belül szívesen elfogyaszt.

 

Gut loading

 

Az egyik legfontosabb dolog, hogy eleségállat is megfelelően legyen táplálva. Mit is jelent ez valójában? Egyrészt, hogy a rovar bele legyen forgatva vitamin és kalcium porba. Másrészt, hogy már az eleségállat is vitaminokban gazdag táplálékot kapjon. A rovarok etetése után 24 órán belül a gekkónak el kell fogyasztania őket, mert ez idő alatt tartalmazza a testük a legtöbb tápanyagot.

„Az vagy, amit megeszel!” – nagyon is igaz a mondás ez esetben. A jól táplált rovarban nagyobb a tápérték, ami által a gekkó is többhöz jut hozzá.

 

Zöldség

 

A zöldségek nem olyan népszerűek, mint a gyümölcsök, ezért össze is keverhetjük velük, hogy vonzóbbá váljanak.

 

Az ok, amiért a zöldségeket figyelembe kell venni az az, hogy gazdagabbak ásványi anyagokban, - mint a foszfor és a kalcium - a gyümölcsökhöz képest.

Adható zöldségek:

  • gumós zöldségek
  • lucerna, cikória, vízitorma
  • pitypang levele, mustár levele

 

Amivel NE etess!

 

  • Bébiétel: A bébiételek általában pépes gyümölcsből készülnek, ami megtalálható a legtöbb vitorlásgekkó ételben. Ez azonban nem elég. Más arányokban tartalmazzák az ásványi anyagokat és vitaminokat, mint amire a gekkóknak szükségük van.

 

  • Citrusfélék: A legtöbb citrusféle megakadályozza a kalcium felszívódását. Ha mégis adunk belőle, akkor csak egy nagyon keveset és ne rendszeresen.

 

  • Túl nagy rovar: nehezen nyelik le a nagy rovarokat, és fennáll a veszélye annak, hogy egy nagyobb rovar megharapja vagy sérülést okoz a gekkónak.

 

Következtetés



Amint láthatjuk, az etetés nem túl bonyolult. Ha kevés idő áll rendelkezésre és nem akarunk foglalkozni rovarokkal, akkor elegendőek a Repashy vagy a Pangea termékek.

 

Ha több izgalmat szeretnénk bele vinni, és kiegészíteni, akkor sokféle élő rovart és friss gyümölcsöt adhatunk.

 

Bármit is választunk, az egészséges étrend kulcsa az, hogy kiegyensúlyozott és teljes értékű legyen.

 

 

 

Forrás:

  • google/képek