Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

2019.Május 31. 23:20 | Szerző: LM

Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

AZ ÉLŐHELY KIALAKÍTÁSA

 

Mint minden állat esetében az élőhely kialakításakor az a cél, hogy minél pontosabban imitáljuk a természetes környezeti elemeket. Vadon az alsó lombkoronaszint lakója, a fák vékonyabb ágain, több méter magasban él, emiatt nagy ugrásokra képes. Elsősorban éjszaka aktív, és a napfényes órákat általában a magasban levő ágakon alvással tölti.

 

A vitorlásgekkóknak térre van szükségük, hogy mászhassanak, így gondoskodnunk kell ágakból, uszadék fából, parafa kéregből, bambuszból és szőlőtőkéből vagy ezek kombinációjából kialakított felületekre. Alakítsunk ki különféle vízszintes magaslatokat és irányokat. Tegyünk bele mű és/vagy élő növényeket (hegyescsúcsú futóka - Epipremnum aureum, filodendron - Philodendron, sárkányfa – Dracaena, fikusz – Ficus), amelyben el tudnak rejtőzni és nem mérgező(!). Biztosíthatunk számukra egy kis vizes edényt, minden nap friss vízzel, de valószínűleg előnyben részesítik a leveleken lévő vízcseppeket (minden este párásítani kell).

 

 

A terrárium

 

A frissen kikelt és nagyon fiatal gekkót olyan műanyag dobozban érdemes tartami, mint ami a tücskök tárolására szolgál vagy egészen kisméretű terráriumban. Ez azért fontos, mert ha hirtelen nagy helyre kerülnek, abbahagyhatják az evést vagy egyáltalán nem is esznek. Gyakran elő is fordul ez a helyzet, ugyan nem minden esetben, de jól ismert probléma. Úgy tűnik, nehezen alkalmazkodnak a terrárium méretéhez. Az ideális mérete kb. 40 L (35 x 35 x 35 cm), ebben addig maradhat, amíg eléri a 20 gr-os tömeget (ekkor nagyjából 12 hetes). Ilyenkor még nem fontos, hogy magas legyen a terrárium, mert jellemző, hogy felmásznának a magasabb helyekre.  Amint meghaladja ezt, átkerülhet a végleges helyére, ami egy gekkó esetén kb. 80 L-es álló terrárium (30 x 45 x 60 cm), de ha ennél nagyobb az természetesen még jobb.

 

A vitorlásgekkók a fákon élnek, aktívak, és sok függőleges helyre van szükségük a mászáshoz, ezért van szükség az álló kialakítású terráriumra.

Két-három állat számára kb. 110 L-es helyet kell biztosítani. Ha egy terráriumban több gekkót szeretnénk tartani, figyelembe kell venni, hogy a hímek hevesen védelmezi területüket, főként, ha nőstények is jelen vannak, így több hímet nem szabad együtt tartani. Az életkorra is figyelni kell, közel azonos korú és méretű nőstények tarthatóak együtt. Figyelnünk kell, hogy nem alakulnak-e ki esetleges harcok köztük, ha igen, külön kell választani őket. Egy hím mellé javasolt legalább két, három nőstény.

 

A terráriumnak megfelelően kell, hogy szellőzzön, ezért szellőző ráccsal ellátott üveg terráriumot válasszunk. Minél nagyobb egy terrárium, annál szebb látványt is nyújt. A mérsékelt és magas relatív páratartalmú területeken a vitorlásgekkók jól fogják érezni magukat, ha jó a szellőzés. Győződjünk meg róla, hogy semmi nem tud se ki, se bejutni a szellőző rácson. Viszonylag magasra és ne túl zárt helyre tegyük a terráriumot, így a hőmérséklet könnyebben fenntartható, nem szorul be a levegő és a gekkók is jobban kedvelik a magaslatokat.

 

Aljzat

 

Az Új-Kaledóniai vitorlásgekkó olyan aljzatot igényel, ami megtartja a nedvességet, ezzel segítve a páratartalom szinten tartását. Ilyen például a kókuszrost, a moha, a tőzeg, valamint a papírtörlő habár ez nem a legmegfelelőbb. A vitorlásgekkóknál némileg elterjedtebb, hogy lenyeljék az aljzatot, amikor vadásznak. Ha ez gyakran előfordul a moha használata javasolt vagy a papírtörlőé. A moha használható önmagában is vagy egy másik aljzatra helyezve, ami lehet pl. a kókuszrost. Papírtörlő ajánlott a fiatal állatok esetében, mert náluk nagyobb valószínűséggel fordul elő, hogy véletlenül lenyelik az aljzatot.

A kókuszrost vagy a tőzeg-moha keverék nagyon szép természetes látványt nyúlt és a nedvességet is jól tartja.

Ha az egyszerű tisztíthatóság a szempont használhatunk hüllőszőnyeget is.

Kerüljük a perlit tartalmú aljzatokat, mert ezek megkötik a nedvességet.

Ha élő növényeket szeretnénk a kókuszrost és virágföld (tápszer, trágya, stb. mentes!) fele-fele arányú keveréke lehet a jó választás.

 

Mi a trópusi környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak az új-kaledóniai vitorlásgekkók számára és a terráriumi növényeknek is ideális közeget biztosítanak.

 

Hőmérséklet – Világítás

 

A hüllők ektoterm élőlények, ez azt jelenti, hogy kicsi, vagy elhanyagolható a belső hőforrásaik szerepe a testhőmérsékletük szabályozásában. Ezek az élőlények külső hőforrásra szorulnak, és ez nagyon gazdaságos anyagcserére ad nekik lehetőséget. Ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk számukra, aktivitásuk és étvágyuk megőrzése érdekében. A pontos hőmérséklet meghatározásához elengedhetetlen kellék a hőmérő.

 

A vitorlásgekkók által kedvelt nappali hőmérséklet 25-28°C közt van. A túl magas hőmérséklet stresszeli a gekkókat. Az éjszakai ne csökkenjen a 20°C körüli alá. Az alacsony watt számú piros éjszakai izzó segít tartani a megfelelő hőmérsékletet. Sok helyen ezt a hőmérséklet tartományt az év melegebb hónapjaiban kiegészítő hőforrás nélkül is lehet biztosítani. Ha a környezeti hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot, a terráriumot a lakás hűvösebb részében kell elhelyezni. A téli időszakban jól tolerálják, ha az éjszakai hőmérséklet lecsökken akár 15°C-ig. A nappali izzót 10-12 órát működtessük egy nap (reggeltől estig).

 

A legegyszerűbb módja a hőmérséklet biztosításának egy melegítő vagy kerámiaizzó használata, amit egy kerámia foglalatos, fényvisszaverő belsővel ellátott burába helyezünk. A lámpatestet pedig a terrárium tetején elhelyezkedő szellőző rácsra tesszük, úgy, hogy az izzó alatt elhelyezkedő ágak magasságában elérjük a kívánt hő tartományt. Törekedjünk arra, hogy a hő az egyik oldalra koncentrálódjon, tehát mindig legyen egy hűvösebb oldal, hogy a gekkó ki tudja választani azt a területet, amire szüksége van a testhőmérséklete szabályozásában. Ne helyezzünk el úgy izzókat, hogy az állat hozzá tudjon érni, mert megégeti magát. Melegítésre használható még fűtőlap is.

 

Ha élő növények is vannak a viváriumban, szükség van egy kompakt izzóra vagy fénycsőre is, ami számukra adja meg a fejlődéshez szükséges fénysugarakat. A vitorlásgekkók a nap folyamán a levelek közt vagy a búvóhelyükön pihenhetnek, és éjszaka aktívak. Nem igényelnek UVB-t (de nem árt nekik), ha D3-vitaminban gazdag táplálékot kapnak. Ezt az álláspontot nem mindenki osztja, vannak, akik szerint minimálisan szükségük van UVB sugarakra (csak úgy helyezhető el, ha általa nem melegszik túl a terrárium, és nem zavarja a gekkókat). Éjszaka le kell kapcsolni a fényeket.

 

Ha szeretnénk tenyészteni a vitorlásgekkókat, akkor érdemes számukra egy olyan hónapot biztosítani az évben, amikor kicsit hűvösebb van, ez segít biztosítani a tenyésztés sikerességét. Ez alatt a hőmérsékletet csökkentsük 18°C-ra, de nem ajánlott, hogy tartósan ennél alacsonyabb legyen. Ebben az időszakban a világítás 10 óránál ne legyen több, sőt csökkenthető is.

Amikor elkezdjük a tenyésztést, vissza kell állni a napi minimum 12 óra fényre, mert ha ennél kevesebb abbahagyják a tojásrakást és abbahagyhatják a párzást is.

 

Víz – Páratartalom

 

A vitorlásgekkók új-Kaledóniából származnak, ahol trópusi éghajlat van, ami meleg és nedves. Ezt a környezetet próbáljuk meg létrehozni amennyire csak lehet.

 

Egy sekély edényben mindig legyen víz, amit naponta cserélünk. A vitorlásgekkóknak szükségük van minimum 50, de inkább 70-80%-os páratartalomra. Ha nagyon száraz a levegő a szobában, ahol a terrárium van, éjszakánként enyhén be kell párásítani a helyiséget vagy hideg párásítót kell elhelyezni a szobában. Páratartalom mérőt a legtöbb kereskedésben be lehet szerezni.

 

A terráriumon belül a páratartalmat úgy a legegyszerűbb fenntartani, ha minimum naponta kétszer – reggel és este – egy spriccelővel vizet fújunk be. Mindig győződjünk meg róla, hogy este megfelelő a páratartalom, amikor a legaktívabbak. A növények levelein felgyülemlő vízcseppeket pedig a gekkók szívesen nyalogatják fel, így isznak. A párásítást meleg vízzel végezzük (a legjobb a szűrt víz, ami klórmentes). Ha megfelelő a páratartalom, az jótékonyan hat a vedlési folyamatra és a tenyésztésre is.

 

Búvóhely

 

A vitorlásgekkók ritkán tartózkodnak az aljzaton, (kivéve a tojásrakást, és ha betegek) így egy bújó felesleges. Ugyanakkor szeretnek elrejtőzni, ez az oka annak, hogy sok olyan helyet kell kialakítani, ahol elbújhat. A műnövény lelógó levelei, a dús élő növények, az ágak és a parafa nagyszerű erre a célra.

 

Kiegészítők

 

A vitorlásgekkók nagyon szeretnek pihenni a levelek között és mászkálni a fákon. Jól kinéző és megfelelő kiegészítők a parafakéreg darabok és a földfeletti búvóhelyek és mászó területek. A száraz faágak, amelyek a terrárium/vivárium hossza mentén vannak felállítva kiváló pihenő és mászó helyeket adnak. Ne zsúfoljuk túl a terráriumot. Hagyjunk sok nyitott helyet. Élő vagy mű nővények kombinációja fával és kéreggel biztonságos helyet ad a gekkó számára, hogy pihenhessen, de mégis látható maradjon, valamint nagyon jól is mutatnak. A jó növények kiválasztása fontos, ilyen a kisebb méretű Ficus benjamina – kislevelű fikusz, a Dracaena spp. – sárkányfa és a Pothos - hegyescsúcsú futóka.

 

 

 

Forrás:

  • google/képek